Programozóként egyszerre csak egy, vagy több projekten is dolgoztok?
A scrum master nem kér számon. A napi meeting-eknek sem az a céljuk, hogy a csapattagok a scrum master-nek jelentsenek. A csapattagok mindenkinek "jelentenek".
A PO az, akinek felel a csapat, hogy legyenek készek az item-ek.
Scrum master:
PO:
A PO feladata nem kitalálni, hogy mik legyenek megvalósítva. Neki a külső, belső igényeket kell felétek továbbítania, illetve felügyelni, hogy ti is azt és olyan sorrendben csináltok, ahogy a prio van. A PO-ság nem egy kreatív munkakör ilyen szempontból.
Egyébként nekem az egész úgy hangzik, hogy a saját manager-eddel kellene ezt megbeszélni, mert ha a cég felismer téged, mint egy jó senior, akkor mondhatod, hogy így a fejlesztés annyira nem fér bele az idődbe, az meg csak pazarlás a részükről.
MLOps-ot viszont szerencsére nem kell csinálnunk, vannak data engineerjeink. Még csak az kellene, hogy nekem kelljen airflowt, dockert, cloud serviceket stb. is buherálni... ezt nem vagyok hajlandó megtanulni, ez egy külön (bonyolult) szakma.
Viszont azt hallottam, hogy más data osztályon a data engineerek csinálják a data sourcingot, esetleg még az adattisztítást is... na ezt például mi csináljuk, data scientistek. Nálunk a data engineerek inkább mlops/devops munkát végeznek (ami amúgy teljesen rendben van).
Ja, hát normál esetben ez valahogy úgy néz ki, hogy a management az ügyféllel tárgyal (ez lehet simán a PO). Ő "behozza", hogy mit szeretne az ügyfél. Ebből az architect kitalálja, hogy mi hogy legyen, kisebb item-ekre bontja stb. Ezután kapja meg a team, akik a PO-nak felelnek.
A scrum master valójában ebben a workflow-ban nem szerepel, ezért fejleszthet ő is.
Hallottam már teljes állású scrum master-ről, de ő több csapatot is coach-olt. Sokkal megszokottabb, ha a fejlesztő csapat egyik tagja a scrum master, mivel normális esetben ez nem jelent annyi plusz munkát sem.
A sorolt státuszok nem kőbe vésett dolgok. Van úgy, hogy kevés az ember, vagy rosszul szervezett a cég és el kell végezni olyan munkákat is, ami messze esik a munkaköri leirástól.
Kis cégeknél ez mindennapos jelenség, nagyoknál már nyilván ritkább.
Dolgoztam olyan cégnél, ahol hetente két vagy három alkalommal fel kellett pakolni a teherautóra a 40-100 kilós cejg ládákból hat, nyolc darabot.
Voltunk összesen hatan, ebből egy főnök. Ki rakta volna fel, ha nem mi?
Elég érdekesen hangzik, nálunk úgy működik, hogy:
-Van 1 csapat aki az adatok behozataláért felelős a forrásrendszerből (Redis, Kafka, MQ stb...)
-Aztán vannak a Data Engineerek akik az egész pipelinet buzerálják, Cloudba, Data Lakeba töltés, K8s clusterezés több feldolgozási fázison keresztül stb...
-Vannak a fejlesztők, akik írják a kódot annak megfelelően, hogy milyen igény érkezik a scientistek részéről, tehát a feldolgozási fázisban hogyan kerüljenek az adatok feldolgozásra, hogy az elemezhető legyen + persze egyéb fejlesztéseket is csinálnak más osztályoknak
-A Scientistek kvázi feldolgozható adatokat kapnak és egyedül az adatok elemzési / predikciós modellek fejlesztése és az eredmények létrehozását/vizualizálását csinálják, amiket továbbküldenek business területre akik a döntést hozzák. Ha valamiért nem úgy jönnek az adatok ahogy akarják akkor dobják a bugot vagy fejlesztési igényt Data Engineerek vagy Python Devek felé, nem ők foglalkoznak az adatbehozatallal.
A csapatépítés sem a scrum master feladata.
A scrum master kb. arra felel, hogy mondjuk egy napi meeting-en ne térjetek el a tárgytól és ne arról beszéljetek, hogy mit reggeliztetek.
Szóval te vezeted az ilyen és ehhez hasonló megbeszéléseket. Hogyha normális csapatod van, akkor igazából semmi extrát nem kell csinálnod egy kis plusz adminisztráción túl.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!