Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Programozóként egyszerre csak...

Programozóként egyszerre csak egy, vagy több projekten is dolgoztok?

Figyelt kérdés
Data scientist vagyok, és eddig mindig egy projekten dolgoztam egyidejűleg, de most bedobtak egyszerre 3 projektbe. De én one trick pony vagyok, egyszerre csak egy dologban tudok elmélyülni, és zavar, ha félre kell tennem az A projektet és helyette a B projekten dolgozni egy fél napot. Ti hogy csináljátok?

2022. okt. 7. 09:32
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
79%

A scrum master nem kér számon. A napi meeting-eknek sem az a céljuk, hogy a csapattagok a scrum master-nek jelentsenek. A csapattagok mindenkinek "jelentenek".

A PO az, akinek felel a csapat, hogy legyenek készek az item-ek.

Scrum master:

[link]

PO:

[link]

A PO feladata nem kitalálni, hogy mik legyenek megvalósítva. Neki a külső, belső igényeket kell felétek továbbítania, illetve felügyelni, hogy ti is azt és olyan sorrendben csináltok, ahogy a prio van. A PO-ság nem egy kreatív munkakör ilyen szempontból.

Egyébként nekem az egész úgy hangzik, hogy a saját manager-eddel kellene ezt megbeszélni, mert ha a cég felismer téged, mint egy jó senior, akkor mondhatod, hogy így a fejlesztés annyira nem fér bele az idődbe, az meg csak pazarlás a részükről.

2022. okt. 7. 12:44
 12/28 A kérdező kommentje:

MLOps-ot viszont szerencsére nem kell csinálnunk, vannak data engineerjeink. Még csak az kellene, hogy nekem kelljen airflowt, dockert, cloud serviceket stb. is buherálni... ezt nem vagyok hajlandó megtanulni, ez egy külön (bonyolult) szakma.

Viszont azt hallottam, hogy más data osztályon a data engineerek csinálják a data sourcingot, esetleg még az adattisztítást is... na ezt például mi csináljuk, data scientistek. Nálunk a data engineerek inkább mlops/devops munkát végeznek (ami amúgy teljesen rendben van).

2022. okt. 7. 12:48
 13/28 A kérdező kommentje:
11. Nekem a scrum masterség lelki teher amúgy, kényelmetlenül érzem magam ebben a szerepkörben. A PO-ság viszont így, ahogy írod, tényleg az én feladatom itt, vagy inkább ezt csoportosan csináljuk, a sprint review-n megkérdezzük az ügyfelet, hogy úgy kb. mit szeretne, nagyon ködösen felvázolja (de részleteiben fogalma sincs, mit és hogyan lehetne), mi meg a csapattal kitaláljuk. De mivel rám esett a frontend fejlesztés, amellyel az ügyfél igazából érintkezik, így gyakorlatilag én találom ki, hogy milyen legyen a platform, mit tudjon, hogyan működjön – és egyből le is fejleszthetem saját magamnak, amiket kitaláltam. Mint egy web ügynökség kb. :D
2022. okt. 7. 12:52
 14/28 anonim ***** válasza:
79%

Ja, hát normál esetben ez valahogy úgy néz ki, hogy a management az ügyféllel tárgyal (ez lehet simán a PO). Ő "behozza", hogy mit szeretne az ügyfél. Ebből az architect kitalálja, hogy mi hogy legyen, kisebb item-ekre bontja stb. Ezután kapja meg a team, akik a PO-nak felelnek.

A scrum master valójában ebben a workflow-ban nem szerepel, ezért fejleszthet ő is.

Hallottam már teljes állású scrum master-ről, de ő több csapatot is coach-olt. Sokkal megszokottabb, ha a fejlesztő csapat egyik tagja a scrum master, mivel normális esetben ez nem jelent annyi plusz munkát sem.

2022. okt. 7. 12:59
 15/28 anonim ***** válasza:
79%

A sorolt státuszok nem kőbe vésett dolgok. Van úgy, hogy kevés az ember, vagy rosszul szervezett a cég és el kell végezni olyan munkákat is, ami messze esik a munkaköri leirástól.

Kis cégeknél ez mindennapos jelenség, nagyoknál már nyilván ritkább.

Dolgoztam olyan cégnél, ahol hetente két vagy három alkalommal fel kellett pakolni a teherautóra a 40-100 kilós cejg ládákból hat, nyolc darabot.

Voltunk összesen hatan, ebből egy főnök. Ki rakta volna fel, ha nem mi?

2022. okt. 7. 13:01
 16/28 anonim ***** válasza:
79%

Elég érdekesen hangzik, nálunk úgy működik, hogy:

-Van 1 csapat aki az adatok behozataláért felelős a forrásrendszerből (Redis, Kafka, MQ stb...)

-Aztán vannak a Data Engineerek akik az egész pipelinet buzerálják, Cloudba, Data Lakeba töltés, K8s clusterezés több feldolgozási fázison keresztül stb...

-Vannak a fejlesztők, akik írják a kódot annak megfelelően, hogy milyen igény érkezik a scientistek részéről, tehát a feldolgozási fázisban hogyan kerüljenek az adatok feldolgozásra, hogy az elemezhető legyen + persze egyéb fejlesztéseket is csinálnak más osztályoknak

-A Scientistek kvázi feldolgozható adatokat kapnak és egyedül az adatok elemzési / predikciós modellek fejlesztése és az eredmények létrehozását/vizualizálását csinálják, amiket továbbküldenek business területre akik a döntést hozzák. Ha valamiért nem úgy jönnek az adatok ahogy akarják akkor dobják a bugot vagy fejlesztési igényt Data Engineerek vagy Python Devek felé, nem ők foglalkoznak az adatbehozatallal.

2022. okt. 7. 13:11
 17/28 A kérdező kommentje:
14. Nálunk főállású scrum masterek vannak, fejenként 3-4 projekttel. Az én projektem azért más, mert a főállású scrum masterem kilépett (máshova ment dolgozni), és a vezetőség kitalálta, hogy legyek akkor én a scrum master (mivel a hivatalos scrum mastereink le voltak terhelve). Én ugyan kézzel-lábbal tiltakoztam, de végül rábólintottam, mivel tényleg nem akkora nagy munka (de nem is csinálom túl jól, inkább csak sitty-sutty amit kötelező a Jirában, de nem tartok csapatépítő szeánszokat stb.). Nem igazán szeretem ezt a jellegű adminisztratív munkát.
2022. okt. 7. 13:29
 18/28 anonim ***** válasza:
79%

A csapatépítés sem a scrum master feladata.

A scrum master kb. arra felel, hogy mondjuk egy napi meeting-en ne térjetek el a tárgytól és ne arról beszéljetek, hogy mit reggeliztetek.

Szóval te vezeted az ilyen és ehhez hasonló megbeszéléseket. Hogyha normális csapatod van, akkor igazából semmi extrát nem kell csinálnod egy kis plusz adminisztráción túl.

2022. okt. 7. 14:30
 19/28 anonim ***** válasza:
79%
Egy projecton, csak az a gond, hogy az a project az autó fő vezérlője, ami kb 30 nagy alprojectből áll saját könyvtárakkal és össze vissza vagyunk dobálva köztük, az egész csapatom. Szerintem se normális, amikor azt várják el, hogy sok mindenen dolgozz egyszerre, mert akkor vagy effektív, ha kevesebb dolgohoz értesz de azt nagyon alaposan - nem pedig sokmindenhez egy keveset.
2022. okt. 7. 14:44
 20/28 A kérdező kommentje:
18. Értem, de akkor mit csinálnak egész nap a főállású scrum masterek? Ezt soha nem értettem. Persze, nem nagy fáradság kiküldeni pár naptári meghívót meg levezetni a meetingeket – de vannak akiknek ebből mindenféle diplomáik meg certifikációik vannak, meg főállásuk…
2022. okt. 7. 14:47
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!