Programozóként egyszerre csak egy, vagy több projekten is dolgoztok?
Nálunk a seniorok egyszerre 2-3 projekten vannak, úgy hogy hivatalosan csak 1 projecttel foglalkozhatnának, mert őket kiközvetíti a cég arra az egy pozícióra.
Így mindig sunyiban kell a többi dologgal foglalkozniuk.
Szerintem ez nagyon gáz és nem itt akarok megöregedni, de van ilyen is.
Igen, tudom, hogy a one trick pony nem ezt jelenti, csak nem találtam erre jobb kifejezést.
A főnököm azt mondta, hogy itt mindenki két projektet csinál, így ez a normális. Erre rámsózott egy harmadikat. Szerintem hatékonyabb lenne sokkal, ha egyszerre csak egyetlen projekten dolgoznék és azt tolnám padlógázzal, mert úgy nem esnék ki a munkából napi szinten, amikor átváltok a másik projektre. Most is jön a daily az ügyféllel, és mit mondjak neki? Az elmúlt két napon a másik projektemet csináltam, ezért itt nem haladtam semmit?
Szóval máshol egy fejlesztő egy projekten pörög általában?
Attol fugg, hogy mit ertesz pontosan fejleszto alatt. Komolyabb cegeknel pont ez a kulonbseg pl. egy sima senior fejleszto/tech lead es egy principal/distinguished engineer kozott. Elobbi vezet egy csapatot vagy projektet, utobbi meg osszefog tobb orgot es tobb tucat csapatot akar. Kis cegeknel nyilvan nem is beszelhetunk ilyen scope-rol.
Senior szint alatt meg (normalis cegeknel) egyaltalan nem jellemzo, hogy tobb projekten kell egyszerre dolgozni.
Mi data scientistek vagyunk, nem kifejezetten fejlesztők, és machine learning projekteken dolgozunk. Ezek általában kis létszámú csapatok (2-3 data scientist dolgozik a projektek érdemi részén + ugyanennyi fő overhead), és kisebb projektek. A dolog fejlesztés része az a machine learning pipeline optimizálása, és a frontendek fejlesztése (ezek dashboardok vagy APIk). Tehát nem olyan bonyolultak, mint egy nagy, Javában írt ERP rendszer.
De most például egy olyan projekten dolgozom, amely egy böngészőben futó CRUD applikáció, és ez magában foglalja az adatbázis, ORM, teljes üzleti logika, frontend fejlesztését, authentikációt stb. stb. Nem tudom ezt a projektet miért vállaltuk be, szerintem ez meghaladja a csapat képességeit, de ez persze kit érdekel, a főnököm rámsózta, én meg legyek data scientist mellett full stack fejlesztő is.
Tényleg mint egy szoba-konyha kft., miközben ez egy nagy multi mesterséges intelligencia osztálya. :)
Egy projekt, minden szinten, de ez multi. Nálunk ígyis kevés ember van, pedig 40-50 főről beszélünk.
Na, hát ezzel itt sok gond van.
"én is senior data scientist vagyok, ami többek között azt jelenti, hogy én vagyok a projektvezető, praktikusan a product owner"
Ebben van az ellentmondás. Normális esetben ez a két role egymással szemben áll valamilyen szinten. Mármint a PO és fejlesztő. Úgy egyébként meg még nevetségesebb ez a megoldás, hogy seniorként nem fejlesztéssel kell egy csomó időt foglalkoznod, hanem ügyféllel való tárgyalással.
"az egyik projektben még a scrum master is (ami teljesen ellentmond annak, hogy a saját projektemben dolgozom mint data scientist)"
Ez nem ellentmondásos.
A Scrum master dolgozhat saját projekten, sőt, normális esetben a scrum master is fejlesztő.
A PO az, ami nem játszik fejlesztéssel együtt.
Egyébként vagy kezdj el javaslatokat tenni, hogy szervezzék ki a PO feladatokat másnak, ahogy amúgy is működnie kellene. Vagy válts.
A scrum master tényleg dolgozhat a saját projektjében mint fejlesztő? Mert így magának osztogat feladatokat és magát kéri számon, nem? Én ebben látok érdekellentétet.
Hivatalosan nem én vagyok a PO, de mivel a hivatalos PO (aki az üzleti részről a belső megrendelőnk) nagyon passzív (semmilyen ötlete nincs, gyakorlatilag nem irányítja a projektet), így a feladatai nagy részét én vettem át. Azaz én mondom magamnak meg a csapatnak, hogy mit fogunk csinálni, és a hivatalos PO meg egyetért. Nekem ezzel egyébként nincs komolyabb bajom, legalább jó lesz a végeredmény... de egyetértek, a PO az egy külön szerepkör, csak nagyon kevesen értenek hozzá sajnos (pedig talán az egész projektben ez a legfontosabb).
Hát nem tudom, most egy kicsit túlterhelve érzem magam, de inkább az zavar, hogy be kell osztanom az időmet három projekt között. Ha nekiállok valamilyen komolyabb tevékenységnek az egyikben, akkor a másik projektem daily-jén csak mentegetőzni tudok, hogy bocs de nem foglalkoztam most ezzel. Vagy mindent csinálgatok egy kicsit, hogy úgy tűnjön.
Ez valami kis sz@r datával foglalkozó "tanácsadó" cég, hogy 1 személyben csinálod 5 ember munkáját?
Én multiban dolgozok mint AI Engineer (de talán az MLOps Engineer jobb buzzword a munkámra), az előfordul, hogy több különálló programkódot buzerálok ami külön-külön projektekhez kapcsolódik, vagy bugfixeket kell csinálnom mert business oldal nem kap reportot és SOS-ben javítani kell stb...
Viszont amiről te írsz az nem hogy 3 külön projektet viszel egyszerre hanem több SZEREPKÖRT töltesz be egyszerre, ami nagyobb gáz. Gondolom 1 projektet is te viszel végig egészen az akvizíciótól az adatok tisztításán/normalizálásán keresztül a feldolgozáson és kiértékelésen át az eredmények vizualizációjáig és prezentálásig, ráadásul ügyfelekkel is neked kell baszkódni és még csapatot is vezess meg legyél scrum master. Ez minimum 5-6 emberes munka egy jól működő cégnél. Ráadásul ezt a munkát nem is 1 projektre hanem többre, én biztos ott hagynám az ilyen céget
Nem, ez egy nagy multi mesterséges intelligencia osztálya, csak még kicsit amatőr módon mennek a dolgok. :D
"Gondolom 1 projektet is te viszel végig egészen az akvizíciótól az adatok tisztításán/normalizálásán keresztül a feldolgozáson és kiértékelésen át az eredmények vizualizációjáig és prezentálásig, ráadásul ügyfelekkel is neked kell baszkódni és még csapatot is vezess meg legyél scrum master."
Igen, konkrétan így. Szerencsére maga a fejlesztés nem one man show (van mellettem még +1-2 data scientist, és az egyik projektben scrum master is), de egyetértek abban, hogy ez így kissé amatőr.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!