Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Hogyan lehet programozásnál...

Hogyan lehet programozásnál az időbecslést jól csinálni?

Figyelt kérdés

Nem mondta senki, hogy az egyetemen a programozás szakhoz előfeltétel az ezoterika OKJ vagy a jóslástan, esetleg a boszorkányság művészete, és mindenféle okkult szektákhoz kell belépni :) Vagy esetleg időgépet kell építeni hozzá :)

Alapvetően ezt az - egyébként roppant nehéz - feladatot nekem az egyetemen nem tanították. Olyan módszereket már hallottam, hogy veszed azt az értéket, amit gondolsz, majd azt kezded el megszorozgatni meg elosztogatni. De mit csináljon az, aki azt sem tudja, milyen értéket gondoljon? Hiszen rendben, veszel egy értéket, ami az egyszeri megoldáshoz kell (ez is csak egy random szám). De azt még úgyis átvariálják, megtoldják, összeakad valamivel, vagy érdemes refaktorálni adott idő után jobbról, balról, mert különben bizonytalan a működése, akkor még esetleg frissítgeted vagy háromszor hozzá a unit testet, meg még a tesztelő is talál vele valamit.

A legnagyobb problémám az, hogy annyira különböző programozási feladatokat kellett eddig mindig megoldanom, hogy még csak összehasonlítási alapom sem volt soha. És minden egyes alkalommal összekapódik a gyomrom, ha valaki ilyesmit kér, mert ebben csak és kizárólag hibázni lehet.

Ha túl alacsony óraszámot mond az ember, az a baj. (mert utána ki kellene elméletben dolgoznia a belét, sőt, ha annyira alacsony, akkor még túlórázásokkal és hétvégi munkával sem fogja tudni teljesíteni)

Ha túl magasat, akkor meg az. (hallottam olyat, hogy ha valaki túl magasat mondott, megkérdeztek mást, aki alacsonyabbat mondott - az mindegy, hogy meg is oldja-e annyi idő alatt - és aki sokat mondott, attól elköszöntek)

Pontosat meg lehetetlen mondani. Biztos vagyok benne, hogy még veterán fejlesztők sem mondanának jó becsléseket, ha totál új feladattípusokkal néznek szembe, amikre nem csinált előtte semmilyen kódot.

De azt gondolom - bár ezt sosem próbáltam - hogy megtagadom az időbecslést, és helyette a When it's done elvet követem, és legfeljebb kamerázzanak be, hogy dolgozok rendesen addig is.

Meg gondolom azt sem érdemes mondogatni, hogy "én ennyit mondok, de ne alapozz rá, mert amúgy fogalmam sincs", mert onnantól a junior aljának gondolják a fejlesztőt.

Szóval mi itt a jó megoldás?

2022. szept. 3. 23:56
1 2 3
 21/25 A kérdező kommentje:
Szóval ezt úgy lehet gyakorolni, hogy olyan feladatot is, amire nem kérnek időbecslést, leírni magamnak egy becslést és összehasonlítani mindig a feladatmegoldás idejével?
2022. szept. 4. 15:00
 22/25 anonim ***** válasza:
Nahát, rossz accountba tetszett belépni, faszcibáló?:d
2022. szept. 4. 16:53
 23/25 krwkco ***** válasza:

Igen. Akkor magadra tudod szabni az időbecslést.

"Miért nincs egy olyan rendszer, amibe a világ minden tájáról programozók armadája tudna feladattípusok és technológiák címkéit megadni és becsléseket írni rá?"

Mert a programozók nagyon különbözőek. Ezért van, hogy a pair programming vagy a "chief programmer team" gyorsabb haladást hozhat, annak ellenére, hogy 2 vagy több ember fogja ugyanazt a "vakolókanalat".

Sőt egy nagy programnál előfordulhat, hogy egy közepes programoző negatív teljesítménnyel járul hozzá a projecthez. Bevisz valami hibát, ami csak a tesztelésnél derül ki és a jobb programozók hetekig keresik.

2022. szept. 4. 16:57
 24/25 anonim ***** válasza:
Kérdező, dolgozol te egyáltalán, ha ennyire vakon vagy a témában úgy általánosságban is? Nekem ez a kérdés a reakciókkal együtt egy maximum elsőévesnek az értetlenkedését mutatja. Ez megmagyarázná azt is, hogy miért vagy teljesen clueless azzal kapcsolatban, hogy mi mennyi idő a saját képességeidnek megfelelően elkészítve.
2022. szept. 4. 17:08
 25/25 A kérdező kommentje:

24-es:

Dolgozok, igen. De eddig sehol sem kértek időbecslést, csak 1 helyen.

2022. szept. 6. 12:08
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!