Segítség kéne Scratch-ben, valaki?
Megpróbálom egyszerűne, érthetően leírni, hogy mi lenne a cél.
Autó gyorsulásáról van szó. 0-ról indul, 360 km/h a top speed. Azt szeretném, hogy minél nagyobb a sebessége, annál kisebb legyen a gyorsulása, vagyis 0-ról indul meg a leggyorsabban, 350 felett pedig szinte megáll. Magyarán egy 1/x reciprok fügvénnyel kéne, de nem tudom, pontosan hogyan. Valami tipp? Természetesen vannak változóim.
Ismerem az 1/x függvényt, és meg is tudom oldani, csak itt egyszerre 3 tényező van, amit osztani kell:
- az 1-es szám, hisz 1/x függvényről beszélünk
- az autó pillanatnyi sebessége, hisz aszerint változik a gyorsulás
- a 360-as szám, hisz ahhoz viszonyítjuk
És itt nem tudom, hogy mit, mivel, milyen sorrendben osztunk.?
X a pillanatnyi sebesség, 360 a felső limitje x-nek, az eredmény a gyorsulás.
Mértékegységekre figyelj, ne keverd a km/h-t a m/s-kal.
Csak km/h van, m/s nincs.
Amit te írsz, az úgy nézne ki, hogy 1/sebesség. A 360-at hogy teszem bele? Egy változó maximumát nem tudom csak úgy megadni.
Ha ez a kérdés:
A km/h-t ki lehet fejezni m/s-ben is.
"Csak km/h van, m/s nincs."
Át kell váltani.
"Amit te írsz, az úgy nézne ki, hogy 1/sebesség."
Úgy, így kapsz egy olyan függvényt, ami nahyobb sebességnél, kisebb gyorsulást ad.
Nyilván ennek semmi köze a valódi fizikai jelenséghez, de el lehet indulni vele.
"A 360-at hogy teszem bele? Egy változó maximumát nem tudom csak úgy megadni."
Miért ne tudnád?
"És azzal utána mit kezdek?"
Beirod a függvényedbe.
"Miért jó, ha van két egymástól függő változóm a pillanatnyi sebességre?"
Mert SI mértékegységekben szokás számolni, hogy az ember ne szopassa magát fölöslegesen hibás számításokkal.
A km/h-t nyugodtan eldobhatod utána, nem érdemes mindkettőt tárolni, szinén hibákhoz vezethet.
Nem tudom, hogy mit szeretnél.
Két változó nem kell. Elfér az érték (top speed) egyben is.
Annál is inkább, mert ezeket az értékeket konstansként szokás szerepeltetni.
Ha egy autó gyorsulási paramétereit szeretnéd modellezni valósághű rendszerben, akor az 1/x (szerintem) nem lesz jó. Ehhez exponenciális fgv. kell, legalábbis, amennyire én ismerem a dolog fizikai, műszaki hátterét.
Adódik a légellenállás, az áttétel saját vesztesége, a gördülési ellenállás növekedése.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!