Tíz jó kérdés állásinterjúra, junior fejlesztő kiválasztáshoz?
Alapvetően adatfeldolgozás területen készítünk egyszerű programokat. Alapvetően R-et használunk, de sokszor az adatelőkészítéshez python, C, perl szokott előjönni (perl azért mert az egyik idősebb kolléga csak abban hajlandó R-en kívül dolgozni, ne kérdezzétek miért, ez így marad. Őt nem már lehet meggyőzni, de már csak 5,5 hónap utána nyugdíjba megy).
Jövő héten kezdünk megint meghallgatni bő egy tucat innen-onnan jött junior fejlesztőt. És kezdünk kifogyni a jó kérdeskből.
Olyan kérdéseket szeretünk, amely gondolkodtató, nyelv független, és azt méri le, hogy mennyire van képben az alapokkal (mind matematika, mind a programozás). Pl. az ilyen kérdés, hogy "bármilyen segédeszköz /számológép, számítógép stb./ használata nélkül, mond meg ha egy szög sinusza 0,8 mennyi a cosinusza".
Ötleteket előre is köszi.
Ha nem volt világos, arra vagyunk kiváncsiak első körben, hogy megvannak-e egyáltalán azok az alapok, amikre utána tudunk építeni. Az R dataset az majd a próba idő alatt. Nem tudom láttál-e már ilyen jelentkezőket. De "lövünk mindenre ami mozog". Azt már el sem várjuk az első körben, hogy egyáltalán halljon arról, hogy "R" /majd itt megtanítjuk az alapjait, mert Juniort keresünk/. Valahogy le kell csökkenteni azok számát akikkel egyáltalán érdemes tovább menni.
És nem kódoltatni akarjuk segédeszköz nélkül, hanem ez egy olyan elemi matematikai kérdés amit kb. egy darab érettségivel ki kéne logikáznia. Még akkor is ha nem hallott a pitagoraszi számhármasokról. Ezért keresünk, egyszerű, "könnyen" megválaszolható kérdéseket.
Azért volt olyan aki kb. a 4. kérdésnél beismerte, hogy ő "web programozó" és leginkább csak html-ben és css-ben tud programozni. "De ha kell akkor megtanulom ezt is"(!!!). De sokaknál az alapok is hiányoznak. És nem azzal akarjuk tölteni az időt, hogy pl. egy min-max kiválasztási tételt itt kezdjünk el tanítani neki.
A kérdés, amit példának hoztál, teljesen fölösleges és életszerűtlen. Nem fog ilyeneket fejben számolni, keres, függvényeket használ vagy számológépet. Ha logikára vagytok kíváncsiak, egy domainfüggetlen logikai tesztet vagy intelligenciatesztet adjatok neki. Vagy kérdezzetek alap algoritmusokat, például tömbben rendezést, amire válaszolhat saját kútfőből és elmondhatja egy quicksort vagy buborékrendezés menetét is.
Tök fölösleges elemi matematikai kérdésekkel baszogatni. Ha az álláshirdetésben megadtátok, hogy kell alap matek, akkor azt is megadtátok, hogy milyen terület, pl linalg vagy statisztika. Azzal kapcsolatban pedig könnyű kérdezni, mátrixtranszformációkat vagy egy egyszerű geometriai valószínűségi feladatot. Ha nem adtátok meg, akkor meg magatokból csináltok hülyét az ilyen kérdésekkel, mint mondtam, teljesen értelmetlen, életszerűtlen és egyáltalán nem a logikai készségekről szól, hanem arról, hogy anno beseggelted, hogy az átfogót meg a szöggel szemközti oldalt mivel kell osztani. Ne nevettess már, ez lexikális tudás, amit senki sem használ azóta. Lehet kérni referenciamunkákat, projekteket, lehet kérni logikai feladatokat. Jó, hogy már nem integrálnia kell a jelöltnek azért, mert ostobák és alkalmatlanok vagytok a kiválasztás normális lebonyolításához.
Tapasztalat: referencia munka: "töltsd le a gitemről" letöltjük szép színes szagos, belekérdezünk: "hát nem tudom, hogy miért ezt írtam ide. Már nem emlékszem" "ezt a stackoverflow találtam".
És mondom junior fejlesztő. Általában utolsó éves egyetemista. Honnan lenne releváns referencia munkája?
Egyébként a sortot szoktuk még kérdezni, de már nekem is unalmas. Ezért mertem megkérdezni, hogy van-e más ötlet. De ezek szerint itt cask a kérdező lehülyézése az ami divat.
És hiába gondolod, úgy, hogy egy ilyen alap matematikai kérdést tudni kéne, ha egyáltalán nem tudja hiába veszi elő a számológépet/függvényket és ír rá 10 000 soros programot se fogja kihámozni az eredményt. És nem olyanra van szükségünk aki egyszerű dolgokat nem tud és szénne bonyolít. Mert olyan jelentkezőből 1000 jön.
""hát nem tudom, hogy miért ezt írtam ide. Már nem emlékszem" "ezt a stackoverflow találtam"."
Ezért kell szólni előre, hogy készüljön valamivel, amit prezentál is. Ha ő írta és interjú előtt átolvassa, érteni fogja interjúra a saját kódját.
"Honnan lenne releváns referencia munkája?"
Egyetemi beadandók, hobbiprojektek... Miért keresnétek olyat, aki arra sem hajlandó, hogy letegye a popsit és foglalkozzon a témával just for fun vagy ne egy éppcsak kettes feladatot nyújtson be? A legtöbb egyetemen, ahol tanítanak programozást, kell csinálni kisebb-nagyobb projekteket. Abból már látszik, hogy mit tanult, az mennyire követ coding patterneket vagy épp mennyire clean code.
Az senkit sem érdekel, hogy neked mi unalmas. Az interjúztatás munka, nem szórakozás, ha van egy bevált metodológia, nem hülyéskedünk és szívózunk a jelölttel, hogy nekünk jobb legyen. Merném remélni, hogy ezt egy ember, aki végzett valaha munkát, képes belátni.
A kiválasztás egy külön szakma. Szíved joga õsszebarmolni egy tesztet és minőségi szűrésnek nevezni, csak akkor nem tudom, milyen alapon vársz minőséget a juniorjaidtól. Tőled sem futja annyira, hogy értelmesen rákeress dolgokra és leszakadj a saját fixációidról.
Emelt informatika érettségi feladatok nyelvfüggetlenek, jó sok van belőlük (korábbi évek feladatai) és kis munkával módosíthatók is, hogy egyéni legyen.
Hogy a szögfüggvények miért kellenek az adatfeldolgozáshoz, azt nem értem - vagy csak korreláció, hogy ha a mateknak azt a részét tudja, akkor mást is tud?
Feladatokat nagyon könnyű kitalálni - mindjárt írok is párat -, de az a kérdés, hogy ezek tudása mit mér, nyilván legjobb lenne hasonló problémákat adni, amikkel szembesülni fog. Az IQ-t mérő logikai feladatokkal meg az a gond, hogy ezekkel tele a net, de nincs olyan sok, így sokszor azt mérik, hogy ismer-e ilyeneket. (Itt egy gyűjtemény: [link] )
Akkor most kreálok feladatokat, ahogy ígértem, ezek használhatósága a bölcs rabbi tanácsaival vetekszik (Kohn megy a rabbihoz, hogy döglenek a libái kezdetű vicc...)
1. Egy n kérdéses tesztet kitöltetünk m emberrel, ahol n 20-200 nagyságrendű, m pedig 200-2000 közötti. Az eredmény n*m-es mártix 0 vagy 1 értékekkel, attól függően, hogy a válasz jó volt vagy sem. A kérdések ugyanazt a képességet mérik, mondjuk az intelligenciát, de van egy kakukktojás, amit csak viccből tettünk bele, mert csak véletlenszerűen lehet eltalálni a jó választ.
(Válassza ki a kakkukktojást:
a. ARANY
b. EZÜST
c. PETŐFI - és mondjuk a b. a jó válasz)
A feladat, hogy adjuk algoritmust arra, hogy az n*m mátrix ismeretében melyik sorszámú kérdés volt az, ami nem ugyanazt mérte, mint a többi.
Egy lehetséges megoldás: kiszámoljuk az egyes válaszadók eredményeit. Utána kérdésenként kiszámolunk két átlagot: a helyes választ adók átlagos végeredmény-pontszámát és a helytelen választ adók átlagos végeredmény pontszámát. Az első és második átlag különbségát figyeljük, és kiválasztjuk közülük a legkisebbet (ami akár negatív is lehet), az a sorszámú lesz a gyanús.
2. Adott egy személy(kód)-kutyafajta(kód) táblázat arról, hogy kinek milyen kutyája van. Egy személynek lehet több, különböző fajta kutyája is.
Egyre nehezedő kérdések:
-Mi az algoritmusa annak az eljárásnak, aminek ha megadunk egy személyt, visszatér az általa tartott kutyafajták listájával
-És annak, ami azoknak a személyeknek a listájával tér vissza, akiknek van legalább egy olyan fajta kutyája, mint a paraméterként átadott személynek?
-Azok listáját keressük, akiknek pontosan ugyanolyan kutyafajtái vannak, mint a paraméterként átadott személynek
-Azok listáját keressük, akik egyik olyan kutyafajtát sem tartják, mint a paraméterként átadott személy
-(átadott paraméter nélkül) keressük meg azt a legnépesebb halmazt, akik tagjai pontosan ugyanazokat a kutyákat tartják.
nah igen, ezt én is észrevettem állásinterjúkon, hogy az interjúztatok egy részének ötlete sincs, hogy milyen skillek meglétét kellene nézni az adott jelöltben. Illetve, ha meg is van, az már nincs meg, hogy hogyan lehetne úgy tesztelni, hogy azt ne lehessen úgymond átkamuzni.(a legtöbb kérdésnél veszel egy mély levegőt át gondolod milyen skillt akar mérni és rákumozol és le se tudnának buktatni, nagyon gáz!)
pl.: meg van benned a szenvedély a szakmád iránt?(most ez komoly, ilyen gyenge trükkel akar engem felmérni, egyértelmű, hogy itt azt kell bizonyítgatnom, hogy hétvégén is sokat szoktam kódolni fejleszteni a munkám mellett) vagy
mi a legkomolyabb projekt, amire büszke vagy. (nyilván egy olyan projektemet kell reprezentálnom, ami min 100 órás, illetve ennek hatását)
vagy
mit csinálsz akkor, ha váratlan helyzet ér(taszk management, hogyan bontom le a komolyabb feladatot kisebb részekre, és ezt kell bizonygatnom.)
majd ha ezek a szuper kérdések elfogytak, akkor nagyban el kezd gondolkodni.:DDD
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!