Hogy kell elképzelni egy gyakornok első napjait java backend fejlesztőként?
Egy kisebb magyar cégnél kezdem nem sokára az egyetemi kötelező gyakorlatomat. Elvileg spring boot backendről lesz leginkább szó, plusz egy pici react frontend is lesz elvileg.
Hogy indul általánosságban egy ilyen gyakorlat?
Mit várnak el tőlem?
Félek, hogy oda kerülök és csak értetlenül nézni fogom a képernyőt hetekig.
Húúú tényleg ennyire rossz a helyzet? :D Szerencsésnek tartom magamat, mert ilyennel nem találkoztam... Leírom a saját tapasztalataimat.
Az egyetemi tanulmányaim utolsó évében gyakornokoskodtam egy levegôkémiával foglalkozó kutatólaboratóriumban, akik vállalták a kötelezô szakmai gyakorlatom igazolását és a szakdolgozati témavezetést. Én kaptam egy témavezetôt, akinek a levegôkémia volt a kutatási területe, vele általában hetente vagy két hetente konzultáltam a témával kapcsolatban. Szerencsére teljesen rugalmas, 100% home office volt a munka, elsôsorban az adatok feldolgozása és a megfelelô eredmények elôállítása volt a lényeg, szinte csak ez érdekelte ôket, a kódom felépítésébe, szerkezetébe nem szóltak bele, ott szabad kezet kaptam mit hogyan valósítok meg. A feladatom egyébként az volt, hogy a laboratórium méréseit (kaptam 1 adathalmazt) értékeljem ki és vizsgáljam meg, hogy például mekkora korreláció van a közúti forgalom és a szennyezôanyagok légköri jelenléte között, különféle regressziós modellekkel és AI-val vizsgálva ezeket. Összességében teljesen elégedett voltam a feladattal, fizetést tekintve diákmunkásnak/gyakornoknak megfelelô bért kaptam (nettó 160k), viszont ami nekem pozitívum, hogy itthonról, saját idôbeosztásom szerint dolgozhattam.
Diplomázást követôen egy multiban helyezkedtem el Junior AI Engineer pozícióban, ahol egy végtelenül segítôkész, korábban egyetemi professzorként (matematikus) dolgozó úr lett az Onboarding mentorom, akinek sok év taníási taoasztalat volt a háta mögött, úgyhogy rendkívül jól, türelmesen elmagyarázott szinte mindent, hogy mi miért és hogyan működik, bármikor fordulhattam hozzá segítségül (apróságokkal is), sosem éreztem, hogy hülyének nézett volna vagy magamra hagytak volna. Hibrid munkavégzéssel dolgozok, pár nap "kötelezò" megjelenni egy hónapban, amikor fontosabb meetingek vannak, olyankor a fônök preferálja a személyes megjelenést (pl: Planning, Grooming ~2-3 alkalom egy hónapban). A többi nap szabadon döntem el, hogy a cég telephelyén szeretnék dolgozni, vagy otthonról. A kezdôfizetésem br. 700k volt, 1 évet követôen emeltek rajta.
-Leírtam a saját tapasztalataimat, mert elég horrorisztikus számomra amit az elôttem hozzászólók írtak. Ezzel csak azt szeretném jelezni, ha nagyon rossz tapasztalatod van egy munkahellyel kapcsolatban, inkább lépj tovább, ne engedd, hogy kihasználjanak és minden szart rádsózzanak, mellette pedig kívánom, hogy jó helyre kerülj, ahol megfelelôen tudsz szakmailag fejlôdni és megbecsülik a munkádat! ;)
Update:
Most ért véget az első hetem és ez volt végül.
1. nap:
A cég szabályzatainak és egyébb információinak olvasása és a project megismerése, amin dolgozni fogok.
2. nap:
Dokumentáció és kódbázis tanulmányozása. A project felrakása és elindítása a gépemre.
3. nap:
A projecten egy apróbb full stackes feladatok implementálása. A frontenden létre kellett hoznom egy gombot egy lenyitható menübe és egy új dialógust, ahol egy adott érték szerkezthetővé vált, majd a backenden megcsinálni a szükséges változtatásokat.
4. nap:
Előző napi feladat befejezése.
5. nap:
Fentebb említett feladat picit tovább gondolása és fejelsztése, majd a project UML diagramjaival ismerkedés.
Jövőhéten pedig elvileg már tényleges feladatokat fogok csinálni. Tesztek írásával fogom kezdeni, majd egy idő után rá raknak a tényleges fejlesztésre.
Kicsit azt éreztem, hogy senkinek sincs ideje a kérdéseimre, így nem szívesen kérdeztem, de mindig mindenki keves és segítőkész volt.
Összességében pozitív, de volt hogy konkrétan csak én voltam Javás az irodában, mert mindenki homeofficeban vagy szabadságban volt és a home officeos mentorom, meg folyton meetingeken volt, így volt pár olyan alkalom, amikor picit unatkoztam, mert sehogy sem tudtam tovább lendülni egy problémán vagy éppen végeztem és nem kaptam feldatot, így csak pofozgattam az eredeti feladatomat, hogy addig is szórakozzak valamivel. Meg gyakran kaptam olyan feladatot, hogy csak nézzem a kódot és próbáljam megérteni, ami 2-3 órára még oké, de egésznap picit monoton.
Viszont az emberek nagyon kevesek voltak, csak nem volt rám valami sok idejük, amit megértek.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!