"(amit minta alapján, stackoverflowról és dokumentációból ollózol össze)."
Amúgy valamennyire egyetértenék veled de szerintem van erős hátulütője is. Nem a nőkkel van bajom amúgy.
Azért baj mert talán emiatt (és mert minden agyon van sürgetve) tartunk itt bizonyos negatív dolgokban ahol (webfejlesztés gigabloat, *nix toronyba építése, google pixel nem hívja a 911-et és megöl lol, stb.)
Ebből is látszik ennyit érnek az egyetemes informatikai szakok. 0.
Semmi másra nem jó, csakhogy a legtöbb tanuló kedvét elvegye a programozástól.
Nos...
Igen, a szakma ha úgy tetszik, felhígult, köszönhetően annak, hogy már 19 évsen is hozzád vághatnak egy "szoftverfejlesztő" papírt, ami mögött nem mondom, hogy ne lenne tudás, de az inkább csak ugródeszkának jó (mondjuk egy egyetem felé), önmagában nincs mögötte olyan tudás és látókör, amivel életben tudna maradni ebben a munkakörben.
A helyzeten a "gyorstalpalók" sem segítenek, akik tipikusan "kódoló szakmunkásokat" képeznek, akik ideig-óráig találnak munkát, de ha valami változik, már nem tudják vele a lépést tartani.
A prog.hu-n a cikk írója pedig közismerten nőgyűlölő (emellett utál még mindent, ami nem Microsoft, és utál mindenkit, akinek magasabb végzettsége van), ennek fényében ítéljük meg az írás hitelességét.
"A bölcsész szakon végzett nőkből lesz a legtöbb végül informatikus"
Az a bajom ezzel, hogy az adatok nincsnek normalizálva. Engem az is érdekelne, hogy bölcsész nők hány százalékából lesz informatikus :)
Én nem tulajdonítok ennek akkora feneket, hogy "fel hígult". Egy szakma nem tud felhígúlni...
Egyrészt, mindig is lesznek érdeklődők, autodidakta tanult emberek. Tehát elég nagy skálán mozog az informatikában jártass emberek.
Másrészt az informatika nem egy szakirányból áll. Most így azonnal 8 irányt is feltudnék sorolni, amik akár egymásra támaszkodva kiegészíti egymást.
Harmadrész nem a papír teszi az informatikust informatikussá, hanem hogy adott időben milyen minőségben és mennyiségben tud dolgozni. Nekem is van olyan papírom (ha az úgy jobban tetszik nemzetközi certification-öm több is), ami nemzetközileg érvényes, de már annyit felejtettem belőle, hogy Junior beelőzne mert nem használtam.
Negyedrészt a csúcson mindig van hely. :)
Én azt mondom, hogy ha e kutatás szerint egyre több nő jön a pályára, hát jöjjön. Örömmel fogadjuk a csapatunkba is. Ha élvezi és fejlődik, akkor hasznos tagja lesz a közösségnek. :) Szerencse, hogy az informatika egy nyílt és segítőkész szakma.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!