Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Lehet ilyet csinálni Pythonban?

Lehet ilyet csinálni Pythonban?

Figyelt kérdés

Nagyon alap feladatokat csinálok és próbálom kibővíteni őket. Tárolj el egy számot változóban pl 3. Kérjen be egy számot a program. Ha ez a szám 3 akkor irja ki hogy helyes, ha kisebb mint 3 akkor irja ki hogy kisebb.

Ez a feladat meg is van simán, próbálgattam, kisérleteztem rajta. Azt szerettem volna megcsinálni hogy ha nem számokat adok meg neki akkor írja ki hogy "Csak számot adhatsz meg". De ehelyett a program írja ki a hibát ugye (Value Error),próbáltam try, exceptel de nem sikerült. Vagy nincs ValueError de akkor meg a < > jeleket nem engedi használni csak az == jelet.

Érdemes egyáltalán úgy tanulni komplikálnom az alap feladatokat? Vagy csak oldjam meg úgy ahogy kérik? És majd később ha oda jutok akkor majd begyakorlom a nehezebbeket is?

2022. máj. 30. 18:13
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:

"próbáltam try, exceptel de nem sikerült"

Hogyan próbáltad?

"Érdemes egyáltalán úgy tanulni komplikálnom az alap feladatokat? Vagy csak oldjam meg úgy ahogy kérik?"

Rád van bízva. Bár én azt mondom, hogy ha valaki szeret "kísérletezgetni", az mindenképp csak előny. :)

2022. máj. 30. 18:15
 2/21 A kérdező kommentje:

else:

try:

print('Csak szamot adhatsz meg')

except ValueError as e:

print(e,' '-Csak szamot adhatsz meg'

De igy se mukodik,mivel az input int el van bekerve(csak intet fogad), de ha stringet adok az inputnak akkor meg a szamoknak kell megadni a str-t az ifen belul es akkor meg ha betuket irok be akkor kisebb vagy nagyobbal valaszol, nem pedig a hibaval. Ha meg az inputnal nem adok meg se intet se str-t akkor meg asszem a < > jelek zavarjak. De ha sikerulne is en ugy akarom hogy csak az en hibauzenetemet irja ki amit megadok neki es ne irja angolul ki angolul is pirossal. Egyaltalan lehetseges ilyet csinalni?

2022. máj. 30. 18:30
 3/21 A kérdező kommentje:
1-2 oran at kerestem ra valaszokat neten hogy hogy lehet ezt megcsinalni, de nem jottem ra.
2022. máj. 30. 18:32
 4/21 anonim ***** válasza:

Jó az, ha kísérgetezgetsz. De ha nagyon nem megy, ne tökölj vele túl sokat, mert egy egyszerű guglizással többre mehetsz: [link]

Illetve az is lehet, hogy nem tanultál még valamit, amivel triviális lenne a megoldás, és csak az idődet vesztegeted. Pár rövid kísérletet viszont mindenképp megérhet a dolog.

2022. máj. 30. 18:34
 5/21 A kérdező kommentje:
Ja ez csak igy mukodik? A fuggvenyekig meg cikluskig meg nem jutottam. Akkor inkabb csak megoldom a feladatokat ahogy kerik. Es ha valami otlet eszembe jut azt kiprobalom ha nem tul bonyolult. Googlen rakaerestem tobbszor is de nem azt adta ki ami kellett nekem. A gond azzal van hogy angolul meg nem tudom ugy megfogalmazni azt amire ra akarok keresni mint magyarul
2022. máj. 30. 18:43
 6/21 A kérdező kommentje:
Azt hittem hogy egyszerubben meg lehet ezt csinalni, de mindegy akkor, nem akarok egy feladaton napokat eltolteni
2022. máj. 30. 18:44
 7/21 anonim ***** válasza:
64%

Kísérletezgess, az sose árt.

De én a helyedben az exception handlinget a ciklusok meg függvények utánra hagynám

2022. máj. 30. 19:38
 8/21 Pelenkásfiú ***** válasza:

Igazából ennyi az a rész, amivel próbálkoztál:

try:

... n = int(input("Írj be egy számot: "))

except ValueError:

... print('Nem számot írtál be!')

2022. máj. 30. 20:27
 9/21 A kérdező kommentje:
Es tenyleg, mukodik.. Koszonom. Ilyen egyszeru, en meg orakig agyalok rajta. Elegge leesik az onbizalmam egy ilyen utan. Nem szeretek kerdezni, inkabb azon vagyok hogy egyedul jojjek ra. De itt mar szinte azt hittem hogy nem lehet ilyet.
2022. máj. 30. 22:24
 10/21 A kérdező kommentje:
Persze nem adom fel, de nem esik jol ha nem tudom egyedul megoldani. Kitarto vagyok es nem adom fel, de ugy gondoltam hogy nem erdemes egy kis egyszeru feladatra annyi idot raszanni. Kesobb gondolom az ilyen egyszeru dolgok siman mennek majd
2022. máj. 30. 22:27
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!