Az iskolában feladtak egy feladatot amit nem értek. Valaki eltudná magyarázni?
A feladat: Olvassunk be egy karaktert, és egy N egyjegyű számot! A karakterből készítsünk egy 10x10-es négyzetet úgy, hogy minden N karakter helyére szóköz kerüljön.
Az '_' üres helyet jelöl.
Kérek egy karaktert : X
Szóköz helye: 7
XXXXXX_XXX
XXX_XXXXXX
_XXXXXX_XX
XXXX_XXXXX
X_XXXXXX_X
XXXXX_XXXX
XX_XXXXXX_
XXXXXX_XXX
XXX_XXXXXX
_XXXXXX_XX
"Azt a részét nem értem, hogy hogyan csináljam meg úgy, hogy a beadott betűből írja ki a 10x10es négyzetet"
Két, egymásba ágyazott ciklussal.
Ha nem lenne az a szóközös dolog, akkor menne?
Oké, erőt vettem magamon, és összerittyentettem Pythonban, bár nem igazán kedvelem ezt a nyelvet. De ilyen az oktatási rendszerünk. Az egyik tanulásra alkalmatlan nyelv után most egy másik, tanulásra alkalmatlan nyelv lett a sláger. Ez van. De legalább nem Java. Ismertem olyanokat, akik abban tanultak. Aztán fél év után adatot bekérni még nem tudtak. Miért nem? Ja, mert az bonyolult. Hát akkor talán nem Javat kellett volna kezdőknek tanítani.
Na, de ez az én magánvéleményem volt.
Valami ilyesmire gondoltam: [link]
Ne vedd sértésnek, de idáig azért illene eljutnod ha informatika szakon tanulsz, mert ez tényleg nem nehéz. Ha megértetted a ciklusok lényegét, meg nem felejtetted el, hogy hogyan kell szöveget kiírni, akkor ennek mennie kell.
Innentől pedig már csak egy számlálót kell beleapplikálni, és minden n. esetben az X helyére szóközt ír. Valami hasonlóképpen: [link]
Én ide fixen begyógyítottam az X-et meg a 7-et, remélem, az menni fog, hogy ehelyett te bekérsz egy adatot, és azt a 7 helyére beírod. ;-) Csak ügyelj a típusátalakításra, mert a Python a nagy eszével képtelen dinamikusan típust átalakítani, dacára, hogy változókat deklarálni, és a típusukat ekkor megadni nem lehet. Szép nyelv, na. :D
#4 "Mennyit fizetsz erte?"
(Fáj ékezetet írni, igaz?)
Na, ezt is egy hányingerkeltő hozzáállásnak tartom. Aki nyerészkedni jár ide, azt illene minimum kitiltani az oldalról. Ha meg rest segíteni, akkor mi a lóbrokiért látogatja ezt az oldalt?
De én csak annyit kívánok neki, hogy ha akármilyen más témában segítséget szeretne kérni, azt is csak egy valag pénzért legyenek hajlandók megtenni.
Ítélkezni meg rohadt könnyű. Igen, a kérdező hozzáállásával is komoly gondok vannak. De nem tdhatjuk az előzményeket. Bizony, láttam én már olyan tanerőt, aki egyszerűen képtelen volt a tudás átadására. Bár általában kettőn áll a vásár. Sajnos gyakori példa, hogy az informatika az amolyan "átalvós-facebookozós" tölteléktárgynak van titulálva, még akkor is, ha azt a szakmát tanulja az ember. Jegyzetelni meg jaj, az milyen ciki... Aztán csodálkozunk, ha egy rohadt számlálós ciklus sem megy? 15+ évet lehúztam magántanárként. Egy ujjam is sok megszámolni, hogy programozásnál hány tanuló volt hajlandó elővenni a füzetét, és felírni, amit tanultunk. Nem, nem az, hogy magától elővenné, és jegyzetelne... hanem egyáltalán az, hogy ha megkérem rá, hogy "kérlek, írd le, mert egy hét múlva már nem fogsz rá emlékezni", akkor leírja. Nem. Csakazértsem. Mert informatikából nem írunk. Ja, hát akkor sok siekrt mindent elsőre memorizálni...
Egy aprócska fokkal jobb, amikor online próbál valaki jegyzetelni, csak általában ennek meg káosz a vége. Elfelejti, hová mentette a fájlt, elfelejti elmenteni, meg "jaj, de macerás folyamatosan gépelni", stb.
Én nem hinném, hogy nem esett szó órán a ciklusokról. Csak gondolom, mindenki rohadtul figyelt, és ha még létezett is füzeted, akkor az mélyen az iskolatáska legalján lapult.
"Már próbálkozok vele reggel óta de nem sikerül megcsinálnom"
"Eddig jutottam el :( Nem tudtam mást írni, mert nem értem. Nem tudok hozzá se kezdeni."
Ez volt háromnegyed 3-kor. Azt állítod, hogy reggel óta próbálkozol vele. Mondjuk ha 8-tól kezdted (bár elméletileg ma tanítási nap volt), akkor az azt jelenti, hogy közel 7 óra alatt az üres lapig jutottál.
Nem tudom, leendő informatikusként eszedbe jutott-e interneten információ után nézni? Ha netán programozó leszel, és megakadsz valamiben, ott sem lesz senki, aki fogja a kezed, vagy netán megoldja helyetted. Neked kell majd információt keresned, és a szükséges ismereteket elsajátítanod. Mondjuk legalább itt megkérdezted. De az alatt a 7 óra alatt temérdek videót megnézhettél volna róla. Tele van velük a Youtube. Csak úgy random a legelső találat: https://www.youtube.com/watch?v=guzcGxUM2CU&list=PLUnQJ5ZQoq.. Átlagosan 10 perces videók, jól témákra bontva. A 11. része a számlálós ciklus. De például ez is hasznos lehet: https://www.youtube.com/watch?v=DXGXPxAY4cA
De komolyan, csak annyit keleltt volna beírnod, hogy "python alapok". Ennyi. A világ minden programozási információja a rendelkezésedre áll, neked csak meg kell találnod, hogy mit keresel, és elsajátítani, amik ott vannak.
De felötlött egy költői kérdés: nyilván nem ma volt az első órátok. Az eddigiekre hogyan készültél? Hogyan oldottad meg a házi feladatokat? Hogyan gyakoroltad be, amiket tanultatok?
Gyanítom, sehogyan. Nem tudom, mikor kezdtétek a témát, de ha félév elején, akkor azért rohadt égő, hogy 3 hónap után jössz rá, hogy nem tudsz szinte semmit belőle. A legtöbbeknél pont az a baj, hogy már csak akkor eszmélnek, amikor behozhatatlan a lemaradásuk. A tiéd mondjuk még távolról sem az, de a jövőben teljesen más hozzáállás szükségeltetik majd.
Ha pedig nem érdekel a programozás, akkor lehet, hogy nem ezen a szakon van a helyed. Annak nincs sok értelme, hogy kegyelemkettesekkel elvégzel egy szakot (már ha elvégzed), ami mögött nincs tudás. Így azonnali bukás lesz a programozói karriered, ráadásul elszúrtál rá 5 évet, ami alatt mást is tanulhattál volna.
"Azt a részét nem értem, hogy hogyan csináljam meg úgy, hogy a beadott betűből írja ki a 10x10es négyzetet"
Úgy, hogy bekérsz egy betűt egy változóba, és azt írod ki, nem pedig egy fixen begyógyított X-et. Remélem, a változó kiírása megy...
"Tudsz írni egy ciklust? azt nem értem annyire"
Na, itt kezdődnek a gondok. De a linkelt videóban ezt is elmagyarázzák.
"csak azt nem értem, hogy ha számként írom ki 1-től 100-ig akkor hogy fogom azt átíratni arra a betűre amit megadok"
Na, ezt meg én nem értem.
Attól, mert van egy ciklusváltozód, még annak az értékét nem kötelező kiírni...
"Tudod, hogy kell kiírni egy karaktert? -"
Tehát a print sem megy?
"még mindig nem értem hogy lesz a szám helyett betű"
Milyen szám helyett??
"Amennyire ismerem a tanáromat, tudom hogy több esélyem van az 5-ös lottón nyerni mint segítséget kapni tőle"
Próba szerencse.
Bár ezt akkor illett volna, amikor először érzékelted, hogy nem megy, és nem hónapokkal később.
Ha meg játsz sikerrel, akkor is vannak alternatív megoldások. Felkereshetsz egy magántanárt. Kereshetsz segítséget az interneten. Vagy szólhatsz az iskola vezetésének, bár azért csak óvatosan, nehogy kiderüljön, hogy igazából nem a tanár nem akarna segíteni, hanem te tojtál bele magasról hónapok óta.
"Bárhogy próbálkozom csak számokat ír ki"
Talán mert nem a ciklusváltozót kéne kiírni...
"Másold be a kódot (ne képet)!"
"Na mindegy. Leadom a feladatot enélkül."
Taps-taps.
Amikor valaki szeretne segíteni, te elhúzol a rákba. És te panaszkodsz mások mentalitására? Igen, vannak itt gyökerek. De sajnos a te hozzáállásod sem jobb. Megérteni nem akarod, a szorgalmad nullához közelít, és még arra sem vagy vevő, hogy a hibáidat kijavítsuk
Tényleg meg kéne fontolni a szakváltást...
"Meg próbáltam megcsinálni a feladatot, de ahogy látod nem sikerült."
Nem, nem próbáltad. Csak ültél a semmi felett órákat, meg összerittyentettél valamit 2 perc alatt, és durcizva elvonultál. Ennyit csináltál. Ez az én fogalmaim szerint nem próbálkozás.
"Látom itt is igazi magyar(ok) vannak."
Igen.
Olyanok, akik a kisujjukat sem mozdítanák azért, hogy valamit elérjenek, de elvárják, hogy a popójuk ki legyen nyalva. Reklamálni, meg másokat szidni az megy, de magadba nézni már nem.
#36 "Mindig van valami csicska, aki csettintésre megcsinálja itt más háziját"
És mennyi csicska van más kategóriákban, akik képesek megválaszolni a feltett kérdéseket, és nem követelnek pénzt a válaszért, és nem csak elküldik a fenébe a kérdezőt!
Oké, egy házi feladat megoldása némileg más helyzet, mint amikor pár kategóriával odébb a legjobban bevált csirkepaprikás receptje után érdeklődnek, de alapvetően nem sokkal másabb: van egy kérdés, és lehet rá válaszolni. Nem az a csicskaság, amikor valaki eleget tesz a kérdésnek/kérésnek, hanem az, amikor csakazértsem hajlandóak azt megválaszolni. Néha már egész gyomorforgató ez a szint.
A kérdező meg úgysem tud vele mit kezdeni, amikor majd a tanár belekérdez, hogy mondjuk a második sor mit csinál, majd csak hebeg-habog. Ezzel nem került senki se előnybe, se hátrányba. Ettől nem fog a dolgozatban igazságtalanul jobb jegyet szerezni. A továbbiak pedig egyedül rajta múlnak. Hiába kapott meg egy házi feladatot, ha nem változtat a hozzáállásán, kitörölheti vele a popóját.
"Így hogy #35 elküldte már értem hol rontottam el."
Igen?
Akkor magyarázd el kérlek, hogy mit hibáztál! ;-)
Esélytelen, hogy az, akinek egy sima ciklus nem megy, de még egy kiíráshoz is komolyan meg kell feszülnie, az egy ennyire tömör, és a nyelvi elemeket ilyen szinten kihasználó kódrészletet megértene.
Értem én, hogy szeretnél "győztesen" kikerülni innen, de talán ezt nem kéne.
Én azt mondom, kezdj el tanulni, és gyakorolni az alapoktól, akár a linkelt videósorozatnak a segítségével, és talán még nincs minden veszve.
Ha pedig nem megy, vagy nem érdekel, akkor tényleg érdemes szakmát váltanod.
Egyébként így csináltam:
("n" a bekért szám, "c" a kiírandó karakter)
for x in range(1, 101):
print(' ' if x % n == 0 else c, end=('\n' if x % 10 == 0 else ''))
Látom elvoltál azzal éjfél után :)
#46 Kosy
Egy másik megoldás:
letter = str(input('Please enter a letter '))
number = int(input("Please enter a number "))
rows = 10
columns = 10
counter = 0
for i in range(rows):
print()
for j in range(columns):
counter += 1
if counter % number == 0:
print('_', end="")
else:
print(letter, end="")
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!