Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Az iskolába írtunk egy python...

Az iskolába írtunk egy python programot, és nem értem. Aki okos programozónak gondolja magát, ő eltudja magyarázni nekem? Most kezdtünk a pythonnal foglalkozni.. :)

Figyelt kérdés

Írj programot, amely összead 3 számot

szam1=input("Kerem az elso szamot:")

szam2=input("Kerem a masodik szamot:")

osszeg=szam1+szam2

szam1=int(szam1)

szam2=int(szam2)

print("A ket szam osszege:",osszeg)

2022. ápr. 25. 13:27
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
75%
Ez csak egy sima összeadás. Bekér a felhasználótól két számot amelyet a szam1 és szam2 változóba tárol el, majd az osszeg változóba eltárolja a két szám összegét. A bekért számokat integer formátumra kell hozni hiszen string (nem tudom pythonba így hívják-e)formátumba kerültek be a júzertől.
2022. ápr. 25. 13:40
 2/11 anonim ***** válasza:
83%
Én azt nem értem, hogy ha 3 számot kell összeadni, akkor miért csak 2 van? :D
2022. ápr. 25. 13:42
 3/11 anonim ***** válasza:
28%

Na, a legújabb divatnyelv, amiben sem hátultesztelő ciklus, sem tömb, sem változódeklaráció nincs, de még egy valamire való szkriptnyelvtől elvárható automatikus típusátalakítás sem.

Informatika szakra jársz? Vagy már a sima gimnazistákat is ezzel sz*patják?

Egyébként nem kell olyan hú, de magas szintű programozónak lenni ahhoz, hogy két számot összeadjunk. :-) Bár ennek a programnak így sok értelme nincs. Remélem, az első két sort nem kell külön magyaráznom. Beolvas a billentyűzetről két adatot két változóba. De a billentyűzetről te szöveget olvasol be, és nem számot, és mivel a Python olyan zseniális, ezért az összeadást ebben az esetben szöveg-összefűzésnek értelmezi (mint mindig, ha szövegeket akarsz "összeadni"), és nem alakítja át számmá. Az eredmény ilyenkor az első, és a második szám egymás után biggyesztése lesz.

Aztán átalakítod a két beolvasott értéket egész számmá. Szerintem ezek után hiányzik egy összeadás, mert a legutolsó sorban ugyanazt íratod ki, mint az előbb. De ha előtte összeadod a két számot az "osszeg" változóba, akkor már a két beírt szám tényleges összegét kapod.

2022. ápr. 25. 13:48
 4/11 anonim ***** válasza:
14%
Csak gratulálni tudok ehhez.
2022. ápr. 25. 14:08
 5/11 anonim ***** válasza:
66%

tool for the job

értem én, hogy az igazi férfi csak Cben programozik

de van az a felhasználási terület, ahol a py nyerő

minden nyelvet lehet valamiért szidni, csak értelme nincs nagyon

2022. ápr. 25. 14:17
 6/11 anonim ***** válasza:
30%

#5: Nem, korántsem csak C-ben programozok. De a Pythonnak azon kívül, hogy rohadt menő, és emiatt sokmilliós tábora van, nincs igazán előnye. Ha teljesítményorientált programot kell írni, akkor eleve nem rúg labdába a fordítóval megvalósított nyelvek mellett. De még a Java is piszkosul lehagyja.

Szkriptekhez meg túl rugalmatlan. Fentebb le is írtam, hogy miért.

Tanulónyelvnek sem ideális, hiszen elég komoly mértékben nevel trehányságra. Nem kell változót deklarálni? Semmi gond, más hasonló nyelvekben sem kell. De hogy még nem is lehet, ezáltal ráneveljük a tanulókat a hanyag változóhasználatra? Meg a három fő ciklusfajtából, amit az utóbbi 30 évben minden valamire való programnyelv tartalmaz, az egyiket élből nem valósították meg, de a számlálós ciklus is eléggé sajátságosan van implementálva.

Vagy hogy mást ne mondjak, egy egyszerű kiírásnál is trükközni kell, ha nem akarunk utána soremelést. Legutoljára ilyet a 8 bites BASIC értelmezők csináltak, valamikor 40 éve.

A legtöbb Pythonban szocializálódott egyénnek meg a programozás egyenlő azzal, hogy "majd keresek libet hozzá".

2022. ápr. 25. 15:07
 7/11 anonim ***** válasza:
68%

"De a Pythonnak azon kívül, hogy rohadt menő, és emiatt sokmilliós tábora van, nincs igazán előnye."

Mondjuk könnyű használni, és produktívabban lehet benne fejleszteni? Azért használják, mert nem kell a memóriakezeléssel szüttyögni, vagy 2x annyi Java kódot írni. Nem a sebességéről vagy teljesítményéről híres, de nem is ez a célja. Hanem az, hogy egyszerűen és gyorsan lehessen benne fejleszteni. Ezért használják rengeteg területen és kutatásban. Data Analytics, ML, GUI, sőt még a web fejlesztéshez is vannak frameworkok.

"A legtöbb Pythonban szocializálódott egyénnek meg a programozás egyenlő azzal, hogy "majd keresek libet hozzá"."

Nem igazán értem mi a problémád a libekkel. Találjuk fel újra kereket? Csak azért mert az én saját megoldásom jobb?

2022. ápr. 25. 19:16
 8/11 anonim ***** válasza:
100%

Mindent nem kommentálok, csak néhány dolgot.

"De a billentyűzetről te szöveget olvasol be, és nem számot, és mivel a Python olyan zseniális, ezért az összeadást ebben az esetben szöveg-összefűzésnek értelmezi (mint mindig, ha szövegeket akarsz "összeadni"), és nem alakítja át számmá. Az eredmény ilyenkor az első, és a második szám egymás után biggyesztése lesz."

Ha a python3-al csinálja akkor szövegként olvassa, python2-vel számot olvas be ha számot ír be. A 2-es és a 3-as python részben kompatibilis egymással.

"... amiben sem hátultesztelő ciklus, sem tömb ..."

import array ... ezen kívül lista is egyfajta tömbként használható ... egyébként van cpython is, ha a sebesség fontos abban nem pont úgy vannak a dolgok mint a "szokásos" pythonban, de vannak konkrétan c-ben megírt modulok is python-ra ...

Egyébként ha már sebesség, számos esetben nem számít, pl édes mindegy hogy tized vagy század vagy ezred másodperc a futási idő átlagba, ha a felhasználónak kell ennyit várni. Továbbá sokszor botlok bele olyan feladatba ami túl nagy ahhoz hogy kézzel manuálisan nekiessek. Python-ba nagyságrendekkel gyorsabb megírni, mint valami c vagy java nyelven. Aztán az meg édes mindegy már hogy egy percig vagy 3 másodpercig pörgette a cpu-t, összességébe így is gyorsabb volt ahol beleszámolom a probléma észlelésétől a megoldásáig vezető utat. Pl. munkám során legutóbbi eset egy régi adatbázist kellett újra beimportálni, egykor exportált sql fájl alapján, de exportáláskor hibák merültek fel. Az sql fájl és egyes sql utasítások túl nagyok voltak ahhoz és túl sokan voltak hogy azt kézzel módosítsam, egyébként az sql directive-kel volt gond, egynémelyikkel. Ennek sikeres orvoslására használtam az sqlparse python modult és fájl írás fájl olvasás, list compreheson ,meg vezérlési szerkezeteket meg efféléket. Az én időm drágább minthogy anál minthogy azt nézzem hogy stopperral mérve kevesebb cpu számítással megoldható c-ben vagy java-ban, de cserébe többszörös kódolási idővel így összességébe több eltelt idővel számolva. Percekben volt mérhető a futási idő, míg feldolgozta a python. Tudom hogy valamikor nem mindegy stb., de nagyon sok esetben összességébe gyorsabb mint az alábbi példa is mutatja. Ha nem elég a sebesség akkor lehet elgondolkodni más megoldáson, de ha az algoritmus jó akkor egy natív c kód is csak konstansszorosan tud gyorsítani és egy natív c kód is tud lassabb lenni mint egy python kód, ha rosszabb az algortimus amire támaszkodik. Lehet számolgatni, hogy a programozó órabére az olcsóbb vagy venni erősebb vasat hozzá vagy több vasat venni hozzá, persze így általánosan nincs olyan válasz ami mindig minden esetben ugyanazon helyes válasz amely konkrétan egyiket vagy másikat jelöli meg hogy azaz olcsóbb.

Biztos mindenki hülye rajtad kívül aki python-t használ meg aki nem ért egyet veled mindenben kedves 3-as, 6-os hozzászóló, de van olyan hogy TIOBE Index : [link] hivatalosan is elfogadott programozási nyelvek használatának népszerűségét rangsoroló oldal, ahol python az első helyezet.

2022. ápr. 26. 23:14
 9/11 anonim ***** válasza:

"de exportáláskor hibák merültek fel."

Jav.: importáláskor merültek fel a hibák

2022. ápr. 26. 23:16
 10/11 anonim ***** válasza:
90%

@5 "De a Pythonnak azon kívül, hogy rohadt menő, és emiatt sokmilliós tábora van, nincs igazán előnye. "

Ritka ostoba madár vagy te hallod.

2022. ápr. 27. 01:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!