2022-ben milyen programozási nyelvet lenne érdemes elsajátítani?
Jelenleg 23 éves vagyok, és közgázhallgató. Szeretnék megtanulni programozni, és talán majd ezzel is foglalkozni. Az egyetemen nem válatnék szakot ezmiatt, szeretnék közgáz diplomát szerezni.
Önerőből milyen programozási nyelvet tanuljak. Én a html-re és a CSS-re gondoltam. Ezekre van kereslet a munkaerőpiacon?
Van itt esetleg olyan, aki egyedül tanult meg programozni? Tudom, hogy évekbe telik. De mégis mennyi az az idő, amíg lesz valami fogalmam arról, hogy mi is az a programozás? ... ez elég különös megfogalmazás volt lol.
Tippek, hogy hogyan álljak hozzá? Esetleg ajánlotok könyveket?
A HTML és CSS nem programozási nyelv, hanem leíró nyelvek.
csak HTML CSS önmagában elég kevésre képes, nem sokra viszed vele. Ha mellé rakod még a Javascriptet, akkor már kicsit komplexebb oldalt tudsz összerakni. Viszont ha frontenddel akarsz foglalkozni, akkor a HTML CSS JS mellé ajánlott egy piacképes keretrendszer:
- Vue
- Angular
- React
A 3 közül valamelyik, ezzel már elmehetsz frontend fejlesztőnek akinek piacképes tudása van. Bár ezek mellett érdemes ismerned még pl a bootstrapet, meg pár frontend oldali dolgot.
A helyedben a w3schoolon kezdeném a HTML, CSS, JS, Bootstrap alapokat, aztán utána járnék technológiáknak.
A frontend keretrendszerek közül a Vue-t mondják legkönnyebbnek, talán azzal érdemes kezdened.
#1:
PHP kopni? pont, hogy az utóbbi években fejlődik elég jól
attól, mert manapság már pythonban, js-ben is lehet backendet fejleszteni még mindig a PHP a leggyakrabban használt nyelv és talán a legjobb is, hisz azt erre fejlesztik
persze cél függő valójában melyik backend a legideálisabb egy adott feladatra
7: A 9000 nyelvet pont nem kellett volna említeni.
Ezek legalább 99 %-a használhatatlan selejt vagy hobbi célú fejlesztés, kisérlet.
Valójában kb. 30 nyelv viszi el a fejlesztők 99 %-át. Ezekből is van úgy tíz, ami csak vállalati standard-et követ, nem valós igényt.
Ha a kérdező egyszeri nyelvre akar beruházni, akkor a legjobb számára a pascal, mert tanulónyelvként lett kifejlesztve, standardizált, típusos nyelv, a fordítója ingyenes és keresztplatformos.
Bármi mással csak szopni fog.
A python egy lassú, szaros szkriptnyelv, a JS még rosszabb, a php ugyanez pepitában. Amivel bármit fejleszthet és bármerre elléphet, az a pascal. Multiparadigmás, gyorsan tanulható, OOP-je remek, natív fordít, nem kell mellé futtató környezet, keretrendszer, böngészde, meg kiskutya picsája.
" ha igaz amit írsz, akkor miért oktat az összes komolyabb egyetem Pascal helyett Python-t? Nem csak ilyen ELTE és hasonló noname egyetemek, hanem egy MIT is pl."
Azért, mert a hülyékhez igazodnak.
Nem viccelek, tényleg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!