Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Miért fontos a programozásban...

Miért fontos a programozásban a matematika?

Figyelt kérdés

Nos, elvagyok veszve. Olyan emberek válaszát várom akik programozok.

Alapvetően hülye vagyok matematikából. Nem tudok programozni. Viszont hobby szinten játék szervereknél szoktam hozzá nyúlni a fájlokhoz és buildelni stb. Nem nagy kunszt, de ott nem találkozom matematikával, max inkább logikai részével, amivel nem lenne nagy problémám, mert ezeket élvezem is....

Napokban kerestek telefonon, hogy lenne lehetőség egy ilyen iskolánál tanulni, de nem tudom menne-e. Ezek alapján nem nagyon találkoztam matematikával , de amikor elkezdek teszteket ki tölteni, logaritmus és szögek jönnek (háromszög fokai stb) amihez sajnos nem értek, mert nem vagyok egy matek zseni , de a programozás érdekelne. Lenne értelme, hogy neki kezdeni programozni?Gondolom nem. Minden ismerősöm azt mondja, hogy próbáljam meg, mert szerintük menne. De én nem vagyok annyira biztos ebben az egészben.

2022. jan. 20. 01:02
1 2 3 4
 31/33 anonim ***** válasza:
56%

Úgy tűnik, az a doboz, amiben a hülyeségeidet tartod, soha nem ürül ki.

A GPL alatti forráskódok felhasználása igenis lopás, büntetendő cselekmény, ha a forrást a licensztől eltérően használod fel. Már pedig a GPL előírja, hogy azt a projectet, amiben a GPL licenszelt forrás helyet kap, szintén GPL alá kell rendelni, tehát a forrást tovább kell adni, a GPL licensszel együtt.

Ha valaki GPL licenszelt forrást használ fel, akkor a megrendelője felé a teljes forráskódot biztosítania kell, valamint a saját kódot is GPL alá kell rendelnie. Ami annyit jelent, hogy a megrendelő is tovább származtathatja az egész projectet. Ilyesmiért viszont a legritkább esetben fizetne bárki is.

Az 500 vagy 1200 soros saját library és a huszonhatmillió soros saját oprendszer között több nagyságrendnyi különbség van. Víruskeresőt meg, egyébként sem olyan nagy dolog írni.

A programozási nyelvek fordítóihoz vagy interpretereihez adott libek más kategóriát képviselnek, mint az internetre valaki által felrakott libraryk.

Előbbiek általában ellenőrizhető forrásból származnak, kipróbált dolgok, igen jó eséllyel nagyon magas szakmai nívójú emberek munkái, utóbbiak meg tartalmazhatnak rosszindulatú kódot, vagy egy rakat, felszínesség okán bennmaradt bugot.

Egyébként, régen az volt a szokás, hogy mielőtt egy cég megvásárolt volna egy fordítót, pláne keresztplatformosat, akkor azt előtte alaposan kitesztelte. Komplett teszt-szetek voltak ilyen célra kifejlesztve.

Igen, lehet írni saját nyelvi fordítót, vagy interpretert, lehet építeni saját számítógépet is. Én már ezeken túl vagyok, csak hát, ez megint más tárgykör.

A lopást ezek a dumák nem igazolják. Azt adhatja el bárki, amit ő maga alkotott vagy amit pénzért megvásárolt.

A GPL-es cuccok nem azért vannak, hogy azokat ellopja és értékesítse más, hanem azért, hogy azokból tanuljanak vagy, hogy a free software közösség részére forrást biztosítsanak, szintén open source projectekhez.

2022. jan. 23. 16:56
 32/33 anonim ***** válasza:
83%

Sokmindent nehezen tudok elképzelni ilyen "nulláról történő újraírás" esetén, például adott kriptográfiai algoritmus hibamentes leírása, meg az "operation mode" (mostanában XTS) pontos megvalósítása, hacsak nem programozó-matematikus-kriptográfus az illető.

Kicsit nehéz lehet kezdetben úgy, hogy ha bármilyen feladat van, rögtön jön a nulláról való felépítése mindennek.

Python esetén a Jupiter Notebook-ot meg semmit se lehet akkor használni, különféle mesterséges intelligenciával kapcsolatos rendszereket se mert mindenből saját kell?

2022. jan. 23. 18:02
 33/33 A kérdező kommentje:

#16-osnak.

Jelenleg 23 vagyok. De ebben igazad van. Sajnos nagyon rossz iskolákban voltam már eleve általánosban és nagyon hiányos a matek tudásom. Jelenleg érettségiztem, és azaz ismerősöm segített, akit írtam hogy AI-val foglalkozik. :)

Bár lehet késői válasz, szeretném a matematikával foglalkozást elkerülni amíg lehetséges.

2022. febr. 3. 03:41
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!