Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Miért fontos a programozásban...

Miért fontos a programozásban a matematika?

Figyelt kérdés

Nos, elvagyok veszve. Olyan emberek válaszát várom akik programozok.

Alapvetően hülye vagyok matematikából. Nem tudok programozni. Viszont hobby szinten játék szervereknél szoktam hozzá nyúlni a fájlokhoz és buildelni stb. Nem nagy kunszt, de ott nem találkozom matematikával, max inkább logikai részével, amivel nem lenne nagy problémám, mert ezeket élvezem is....

Napokban kerestek telefonon, hogy lenne lehetőség egy ilyen iskolánál tanulni, de nem tudom menne-e. Ezek alapján nem nagyon találkoztam matematikával , de amikor elkezdek teszteket ki tölteni, logaritmus és szögek jönnek (háromszög fokai stb) amihez sajnos nem értek, mert nem vagyok egy matek zseni , de a programozás érdekelne. Lenne értelme, hogy neki kezdeni programozni?Gondolom nem. Minden ismerősöm azt mondja, hogy próbáljam meg, mert szerintük menne. De én nem vagyok annyira biztos ebben az egészben.

2022. jan. 20. 01:02
1 2 3 4
 21/33 anonim ***** válasza:
4%

". Én se értem, hogy ha valami meg van írva, ki van tesztelve, akkor miért nem jó az, miért ne lehetne azt használni, pláne ha open-source és GPL-lel lett rendelkezésre bocsátva."

Azért, mert nem a te munkád, hanem másé, te kócsag. Attól, hogy valami open source, még nem jelenti azt, hogy te ellophatod, pénzzé teheted. Azt meg ne hazudd már be, hogy te, vagy ti a GPL-t is mellékelitek, plusz a saját szarotokat is GPL alá rendelitek és mellékelitek a teljes forrást. Éhen is döglenétek egy hónap alatt.

Az előtted szóló, egyébként jó sok marhaságot, féligazságot ide fosott. Nem is csoda, hogy rárepültél és jó étvággyal csemegézel belőle.

2022. jan. 22. 08:18
 22/33 anonim ***** válasza:
90%

Ketta, milyen jogon nevezel te bárkit kócsagnak és milyen jogon trágárkodsz itt folyamatosan?

Miért nem a Harwardon oktatsz ha ennyimindent annyira tudsz?

Írd újra a Linux kernelt a saját vállalkozásodban, mert "abban is ki tudja mi van".

Másik válaszolónak: MD5 helyett újabb sha algoritmusok azért kellettek, mert a MD5 kriptográfiailag már jó ideje nem biztonságos, fájlellenőrzésre jó, kriptográfiailag nem.

2022. jan. 22. 10:51
 23/33 anonim ***** válasza:
#26 Azt hittem hogy a kacsintós smiley nyilvánvaló utalás volt arra hogy pontosan tudom hogy mi volt a baj az md5-el, ráadásul azt is tudom hogy az azért kellett, mert az előttelevő techonlógia nem volt már elég biztonságos, és így tovább egészen az ókorig. ;-)
2022. jan. 22. 11:51
 24/33 anonim ***** válasza:
83%

26# Ebben amúgy csak az a vicces, hogy nem csak az a ipar, de az EGYETEMEN is azt valják, hogy ne találd fel újra a spanyol viaszt, mert vannak agyon tesztelt tökéletesített formulák.

Matek órán sem tanulod fel a spanyol viaszt. Ott sem mondod meg, hogy te hogyan csinálnád meg hanem a több százéves tudástárra hagyatkozol.

Vicces lenne ha megmutatnám ezeket az kommenteket mondjuk Goldschmidt Balázsnak, Ekler Péternek, Czirkos Zoltánnak stb...

... de sajnos kiröhögnének, hogy minek foglalkozom ilyen emberekkel.

Nekem gáz, hogy veled beszélek erről.

2022. jan. 22. 12:38
 25/33 anonim ***** válasza:
100%

"nem csak az a ipar, de az EGYETEMEN is azt valják, hogy ne találd fel újra a spanyol viaszt, mert vannak agyon tesztelt tökéletesített formulák."

Az egyetemi oktatók szerencsére nem olyan hülyék, hogy ilyesmit propagáljanak.

Eleve, miféle formulákról beszélsz? Nevezetes algoritmusokról? Miről?

A másik, ha nem algoritmusokról, hanem azok implemenációiról beszélünk, akkor pláne hülyeség, mert architektúrától is függ, hogy éppen melyik megvalósítás a jobb, optimálisabb. Aztán, van olyan helyzet is, amikor az optimalizáció nem time-ra, hanem space-re megy, mert utóbbiból van nagyon kevés. Lásd: mikrokontrolleres környezetek.

"Matek órán sem tanulod fel a spanyol viaszt. Ott sem mondod meg, hogy te hogyan csinálnád meg hanem a több százéves tudástárra hagyatkozol."

Vagy nem. Minden fejlődik, még a matematika is, persze csak akkor ha van is, aki fejlessze, ha van aki kisérletezik, aki beleáll új dolgokba, ha van, aki nem olyan gáz, mint amilyen pl. te vagy.

Mert ha mindenki olyan lenne, mint te, akkor ma is az egyiptomi módszert használnánk a számok szorzására, ami, tudjuk, hogy nem volt a legkényelmesebb módszer, valamint, ma is logarlécet használnánk zsebszámológép, vagy számítógép helyett.

Matematikust, fizikust, gazdasági szakembert csak olyan szoftverfejlesztő cégek alkalmaznak, akik specializálták magukat egy területre, mondjuk kriptográfia, térképészet, képalkotás, adatkompresszió és napi szinten van szükségük ilyen emberek tudására, extra ismereteire.

A mindennapokban egyetlen fejlesztőnek sem állnak rendelkezésére matematikusok, fizikusok, egyebek. Ez hülyeség, kitaláció, alaptalan vélekedés.

2022. jan. 22. 14:34
 26/33 anonim ***** válasza:
90%

30#

BME VIK 3. féléves Szoftvertechnológia előadási diáiban emlékszem konkrétan benne van 2-3 dián keresztül, hogy "Ne találd fel a spanyol viaszt".

Még egyetemre járótól kérd el a diákat.

Plusz nyugodtan írj rá bármely oktatóra. Szerintem szívesen válaszolnak bárkinek ha emailen keresi őket.

Ezen a ponton ez csak a sz-r toszogatása. Szándékosan félre érted amit írok és belekötsz dolgokat.

Vagy nem tudsz szöveget értelmezni vagy direkt ragadsz ki részeget és adsz nekik teljesen más kontextust.

Pl.: A matekmatikus, fizikus, közgazdász szakemberi segítséget én is egy nagyon szűk rétegre írtam, ahol kifejezetten kell, mert nem várják el a programozótól aki az üzleti logikát programozza, hogy közben közgazdász is legyen.

2022. jan. 22. 16:19
 27/33 anonim ***** válasza:
70%
2022. jan. 22. 19:53
 28/33 anonim ***** válasza:

Open-source projekt-ekben se szoktam olyat látni, hogy mindent a nulláról írnának újra, azt a módszert követik, hogy a kész megoldásra építkeznek, azt hívják meg.

Rengeteg idő menne el ha mindig minden feladathoz a nulláról kellene újraírni mindent és hatalmas forráskódot, meg binárist eredményezne.

2022. jan. 23. 04:19
 29/33 anonim ***** válasza:
31%

"Open-source projekt-ekben se szoktam olyat látni, hogy mindent a nulláról írnának újra, azt a módszert követik, hogy a kész megoldásra építkeznek, azt hívják meg."

Miért, hogy gondolod? Kódot lopnak és azt használják fel, vagy mégis, mit hiszel?

"Rengeteg idő menne el ha mindig minden feladathoz a nulláról kellene újraírni mindent és hatalmas forráskódot, meg binárist eredményezne."

Dolgoztál te valaha egy hetet is fejlesztőként? Egy cég nem a semmiből keletkezik, hanem jobbára az az út, hogy valakinek van képessége, tehetsége, ötlete és vagy egyedül, vagy társakkal, de belekezd valamibe.

Ez a valami lehet éppen szoftver is. Az idők során halmozódik a produktum, kialakulnak a klf célra lefejlesztett, tesztelt library-k, keretrendszerek és az válik a cég kódbázisává. Aki meg később jön, az mind hozzátesz valamennyit és elvesz belőle, ami az adott munkához szükséges és hozzáteszi vagy hozzáigazítja, ha az igények ezt megkivánják.

Mit gondolsz, egy új műszaki tervező, fejlesztő cég esetében is az a módi, hogy mennek és ellopják mások munkáját? Kínában mondjuk talán, de nem errefelé.

Így is van lopás, rengeteg sornyi szoftver került bele business produktumokba tegnapról mára virradóra is, de ezt a legkevésbé komoly cégek követik el, sokkal inkább egy-két személyes, bármit bármennyiért bevállaló sufni-cégek, vagy alulfizetett megélhetési bűnözők, akikben nincs meg a tudás, a spiritusz, hogy maguk oldjanak meg összetettebb problémákat, így inkább lopnak.

Te is ilyen vagy, probléma kerülő. Ez világít a hozzáállásodról.

2022. jan. 23. 06:23
 30/33 anonim ***** válasza:
93%

GPL alatt (vagy Creative Commons alatt) lévő bármilyen kód felhasználása nem lopás.

Valamelyik másik kérdésben azt írtad (valószínűleg tőled származik), hogy az ilyen kódok váratlan bug-ot eredményezhetnek és inkább megírják a nulláról, minthogy beépítsék.

Szerintem akkor saját oprendszert is érdemes írni, mert "ki tudja abban is nincs -e bármiféle súlyos bug, ami bármikor beüthet, valamint a víruskereső is tud furán viselkedni, akkor dobj össze azt is sajátot, de úgy ám hogy naponta frissüljön új kártevők felismerési lehetőségével.

Nehezen hihető hogy bármiféle programozási nyelvhez semmilyen library-t sem használnak fel, hogy minden a nulláról van megoldva.

Egyébként ha már itt tartunk, lehet írni saját programozási nyelvet, saját fordítót, lehet építeni saját számítógépet is.

2022. jan. 23. 07:33
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!