Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Miért fontos a programozásban...

Miért fontos a programozásban a matematika?

Figyelt kérdés

Nos, elvagyok veszve. Olyan emberek válaszát várom akik programozok.

Alapvetően hülye vagyok matematikából. Nem tudok programozni. Viszont hobby szinten játék szervereknél szoktam hozzá nyúlni a fájlokhoz és buildelni stb. Nem nagy kunszt, de ott nem találkozom matematikával, max inkább logikai részével, amivel nem lenne nagy problémám, mert ezeket élvezem is....

Napokban kerestek telefonon, hogy lenne lehetőség egy ilyen iskolánál tanulni, de nem tudom menne-e. Ezek alapján nem nagyon találkoztam matematikával , de amikor elkezdek teszteket ki tölteni, logaritmus és szögek jönnek (háromszög fokai stb) amihez sajnos nem értek, mert nem vagyok egy matek zseni , de a programozás érdekelne. Lenne értelme, hogy neki kezdeni programozni?Gondolom nem. Minden ismerősöm azt mondja, hogy próbáljam meg, mert szerintük menne. De én nem vagyok annyira biztos ebben az egészben.

2022. jan. 20. 01:02
1 2 3 4
 1/33 A kérdező kommentje:

Le maradt:

Végeztem egy infós iskolát, hálózat stb, viszont ott is voltak logikai sziták, hexa stb számmértékkel kapcsolatos (alapvető dolgok) amik viszont mentek, és nem voltak vele gondjaim.

2022. jan. 20. 01:05
 2/33 anonim ***** válasza:
90%

szintén játékszerver miatt kezdtem programozni 14 évesen

azóta főállásban webfejlesztéssel foglalkozom (PHP, Javascript), hobbi szinten játékfejlesztéssel (C#, Javascript)

webfejlesztésnél, ha csak nem olyan weboldallal foglalkozol, akkor kb alig van matek

na a játékfejlesztés az már más kérdés, ott azért bele lehet nyúlni mélyen, viszont vannak területek ahol kb 0 a matek (bár algoritmusokat, működésüket ajánlatos ismerni)

szóval azt mondom terület függő mennyire erősen kell a matek, sok eszköz van amik a kezed alá adják a megoldásokat lásd pl játékok esetében a játékmotor, nem neked kell megírni rengeteg dolgot (amikhez sok matek kell)

2022. jan. 20. 01:17
 3/33 anonim ***** válasza:
100%

A programozási területtől függően szembesülhetsz azzal, hogy bizonyos területein nagyon kell matematika, más területeken pedig nem annyira.

Bináris fák, gráfok, "legrövidebb út", "Hamming-távolság", Huffman kódolás, tömörítési algoritmusok stb.

Ha fixen egy területet választasz ki amivel foglalkozni akarsz, lehet hogy a többi területtel kapcsolatos megoldandó matematikai problémákkal nem is találkozol.

2022. jan. 20. 05:02
 4/33 anonim ***** válasza:
100%

Vannak olyan teruletetek, ahol elhanyagolhato matek van. Altalaban az egyszerubbek.

Peldaul a halozatoknal, ha belemesz a titkositasok mikentjebe, akkor ott mar szepen bejon a matek. De a szamitogepes grafika, a big data vagy a mesterseges intelligencia teruleten is boven van mit matekozni.

2022. jan. 20. 08:25
 5/33 anonim ***** válasza:
90%

A programozók 99%-a jól elvan az összeadás, kivonás, szorzás és osztás használatával.

Komolyabb matek csak néhány területen kell.

Pl.: Nehéz lenne mesterséges intelligenciával foglalkozni pl.: a Bayes tétel ismerete nélkül. (Bayes háló, döntési hálók stb... )

Konkrétan nagyon fontos a diszkrét matek és azon belül a valószínűség.

Pl.: Játék fejlesztésnél fontos a fizika és az analízis.

Pl.: Útvonal tervezőnél vektorokkal és gráfokkal dolgozni.

stb...

Viszont a legtöbb programozó semmi ilyesmit nem használ, sőt az ilyen pozíciók betöltését sokszor diplomához kötik.

2022. jan. 20. 12:53
 6/33 A kérdező kommentje:

wow. Köszönöm a válaszokat. :D Azt hittem, rosszul látom a dolgokat. De ezek alapján akkor lehetséges megpróbálom.

Egy ismerősöm foglalkozik mesterséges intelligenciával, mondta is ott kell a matek azért elég rendesen, persze pár szót váltottam vele, mert inkább csak segített matematikát tanulni.

#1 Gratulálok hozzá. Azért ez egy szép teljesítmény szerintem :)

Mindenkinek hálás vagyok. Akkor elgondolkodom ezen a területen a továbbtanulás miatt, mert érdekel a programozás, de teszteket, amiket töltöttem ott inkább csak matematikát kértek. :) Kicsit kutatok a neten, mi lenne számomra a legmegfelelőbb. :)

2022. jan. 20. 13:36
 7/33 anonim ***** válasza:
92%

"Miért fontos a programozásban a matematika?"

Haha, le leszek köpködve, de a programozásban _nem_ fontos a matematika. VISZONT sok programozással megközelíthető probléma megoldásához szükséges matematika. A programozók túlnyomó része egyáltalán nem használ magas szintű matematikát a munkája során.

2022. jan. 20. 16:36
 8/33 anonim ***** válasza:
92%
A 0%-os, minden kérdés alá odaokádó-trágárkodó, minősíthetetlen megjegyzéseket tevő, rendszeresen 0%-ra értékelt Ketta nem tudom meddig csinálja még.
2022. jan. 20. 19:47
 9/33 anonim ***** válasza:
71%
#9 én sem, de speciel a matekkal kapcsolatban hasonló a véleményünk. Ahogy fent is elmondták, nagyon sok mindenhez kell a matek, kb mindenhez amit élvezet programozni.
2022. jan. 20. 20:04
 10/33 anonim ***** válasza:
91%
Bárki aki valamit máshogyan gondol mint ő, azokkal trágárkodik, minden kérdésnél ezt játsza el.
2022. jan. 20. 20:06
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!