Munka vállaláskor a cég kérdezheti az előző fizetésemről a bizonylatot?
Úgy néz ki sikerült munkát találnom 2 év után
A probléma a következő:
1. Kérnek bizonylatot az előző munkahelyi jövedelemről
2. A munkaviszony megszűnéséről
Az önéletrajzban viszont meghosszabbítottam fél évvel a munkatapasztalatomat, így 2019 helyett 2020-at tudtam beírni, utolsó munkahelyként, ami jobban néz ki
A következő a probléma:
- 1.Ha most elküldök neki hasraütésszerűen egy bizonylatot arról, hogy mennyit kerestem akkor meg kérdezi, hogy miért nem az utolsó hónapot küldöd, ami 2020 lenne
- 2. A munkaviszony megszűnéséről nincs papírom, az már elveszett, de ha meg is lenne a fél évvel korábbi dátum szerepelne rajta ami megint nem nyerő
Érdemes lenne, felvennem a kapcsolatot az előző céggel 2 év után, hogy adjanak egy bizonylatot, mikor szünt meg a munkaviszonyom?
Mit érdemes ilyenkor csinálni?
(programozói munkakör)
11 tehát egy magyar vezetésű kkv :D
Te döntöd el, hogy mi a fontos neked..
Szerintem ilyesmiről lehet szó:
"Tartozásigazolásról a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény rendelkezik, mely szerint munkaviszony megszűnésekor olyan igazolást kell kiadni, melyen fel vannak tüntetve a munkabérből vonandó tartozások, és részletei, illetve az is, ha nincs tartozása. A munkavállaló ezt az igazolást köteles az új munkáltatónak átadni, vagy annak hiányáról nyilatkozatot tenni. A munkáltató köteles tovább vonni a meglévő tartozás összegét a munkabérből. Az előírt kötelezettségek megszegése esetén a munkáltató készfizető kezesként felel a végrehajtást kérőnek."
Forrás: [link]
Vagyis az új munkaadónak kötelessége a régi munkaadó kilépési papírjait - a tartozásigazolás miatt - elkérni.
1994. évi LIII. törvény a bírósági végrehajtásról:
"Tartozásigazolás
78. § (1) A munkáltató köteles az adós részére a munkaviszony megszűnésekor olyan igazolást kiállítani, amely feltünteti, hogy a munkabérből milyen tartozásokat, milyen határozat vagy jogszabály alapján, kinek a részére kell levonni.
(2) Igazolást kell adni arról is, hogy a munkavállalónak az (1) bekezdésben említett tartozása nincs.
(3) Ha az adós (munkavállaló) újabb munkaviszonyt létesít, köteles a tartozásigazolást a munkába lépése előtt az új munkáltatójának átadni.
(4) Az új munkáltató köteles a tartozásigazolást az adóstól (munkavállalótól) bekérni és a végrehajtást folytatni. Tartozásigazolás hiányáról az adós (munkavállaló) a munkaviszony létesítése előtt köteles nyilatkozatot tenni."
Forrás: [link]
13
És mi van, ha azt mondom, hogy én nem tudom ezt nyújtani ( ami még úgy ahogy érvelhető is )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!