Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Munka vállaláskor a cég...

Munka vállaláskor a cég kérdezheti az előző fizetésemről a bizonylatot?

Figyelt kérdés

Úgy néz ki sikerült munkát találnom 2 év után

A probléma a következő:

1. Kérnek bizonylatot az előző munkahelyi jövedelemről

2. A munkaviszony megszűnéséről

Az önéletrajzban viszont meghosszabbítottam fél évvel a munkatapasztalatomat, így 2019 helyett 2020-at tudtam beírni, utolsó munkahelyként, ami jobban néz ki

A következő a probléma:

- 1.Ha most elküldök neki hasraütésszerűen egy bizonylatot arról, hogy mennyit kerestem akkor meg kérdezi, hogy miért nem az utolsó hónapot küldöd, ami 2020 lenne

- 2. A munkaviszony megszűnéséről nincs papírom, az már elveszett, de ha meg is lenne a fél évvel korábbi dátum szerepelne rajta ami megint nem nyerő

Érdemes lenne, felvennem a kapcsolatot az előző céggel 2 év után, hogy adjanak egy bizonylatot, mikor szünt meg a munkaviszonyom?

Mit érdemes ilyenkor csinálni?

(programozói munkakör)

2022. jan. 6. 13:41
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:
Magyar kollégák lennének a közvetlen környezetemben, de külföldi kollégákkal kellene kommunikálni akár napi szinten
2022. jan. 6. 14:41
 12/19 anonim ***** válasza:
50%

11 tehát egy magyar vezetésű kkv :D

Te döntöd el, hogy mi a fontos neked..

2022. jan. 6. 15:02
 13/19 anonim ***** válasza:

Szerintem ilyesmiről lehet szó:

"Tartozásigazolásról a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény rendelkezik, mely szerint munkaviszony megszűnésekor olyan igazolást kell kiadni, melyen fel vannak tüntetve a munkabérből vonandó tartozások, és részletei, illetve az is, ha nincs tartozása. A munkavállaló ezt az igazolást köteles az új munkáltatónak átadni, vagy annak hiányáról nyilatkozatot tenni. A munkáltató köteles tovább vonni a meglévő tartozás összegét a munkabérből. Az előírt kötelezettségek megszegése esetén a munkáltató készfizető kezesként felel a végrehajtást kérőnek."

Forrás: [link]

Vagyis az új munkaadónak kötelessége a régi munkaadó kilépési papírjait - a tartozásigazolás miatt - elkérni.

2022. jan. 6. 15:30
 14/19 anonim ***** válasza:

1994. évi LIII. törvény a bírósági végrehajtásról:

"Tartozásigazolás

78. § (1) A munkáltató köteles az adós részére a munkaviszony megszűnésekor olyan igazolást kiállítani, amely feltünteti, hogy a munkabérből milyen tartozásokat, milyen határozat vagy jogszabály alapján, kinek a részére kell levonni.

(2) Igazolást kell adni arról is, hogy a munkavállalónak az (1) bekezdésben említett tartozása nincs.

(3) Ha az adós (munkavállaló) újabb munkaviszonyt létesít, köteles a tartozásigazolást a munkába lépése előtt az új munkáltatójának átadni.

(4) Az új munkáltató köteles a tartozásigazolást az adóstól (munkavállalótól) bekérni és a végrehajtást folytatni. Tartozásigazolás hiányáról az adós (munkavállaló) a munkaviszony létesítése előtt köteles nyilatkozatot tenni."

Forrás: [link]

2022. jan. 6. 15:36
 15/19 anonim ***** válasza:
0%
Bekaphatják a fszt, semmi közük hozzá. Max annyi fér bele, hogy utánad érdeklődnek, milyen munkaerő voltál. Ilyenről már hallottam. De hogy bér, az vicces :D
2022. jan. 6. 15:46
 16/19 A kérdező kommentje:

13

És mi van, ha azt mondom, hogy én nem tudom ezt nyújtani ( ami még úgy ahogy érvelhető is )

2022. jan. 6. 15:47
 17/19 anonim ***** válasza:
#16: Ott van benne a törvényben feketén-fehéren: "Tartozásigazolás hiányáról az adós (munkavállaló) a munkaviszony létesítése előtt köteles nyilatkozatot tenni."
2022. jan. 6. 15:51
 18/19 anonim ***** válasza:
16 miért akarsz mentegetőzni, amikor nem is kötelességed beszolgáltatni azt amit kérnek? A 13 és a 14-es a kilépő papírjaidról írt. Ez kb egy adópapír, vagy ha az nincs akkor az EÜ kiskönyved. Maximum ennyi. A 4. munkahelyen dolgozom és soha nem kellett bérpapírt adnom senkinek sehova ami taglalta volna a részletes fizetésemet. Mindig be voltam jelentve, úgy ahogy annak lennie kell (erre ügyeltem)
2022. jan. 6. 15:51
 19/19 A kérdező kommentje:
Okes, ertem
2022. jan. 6. 16:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!