Webfejlesztés Windows 11-en?
Igen, de volt, aki félreértette.
Annyi a különbség hogy a Windows 11 még jobban korlátoz abban amit szeretnél csinálni egy számítógépen.
Csak néhány példa:
- Tálca -> Jobb click -> Nincs feladatkezelő
- Ennek az új designak köszönhetően mindenhol nagyobb lett a hely, pl. file explorerben a mappák között, amit lehet visszaállítani ha neked nem jön be
- Jobb click menü egyszerűen borzalmas jelenleg:
* [link]
Van egy show more options menü, ahova gyakorlatilag a régit próbálták bezsúfolni. Tehát ha használsz Winrart vagy pl 7-zipet akkor azt is csak a show more options alatt éred el.
Őszintén nem értem miért kell érintőképernyőre is optimalizálni ezt az OS-t, amikor az emberek 90%-a nem úgy használja.
- Mostmár lehetetlen megmondani ránézésre mi van egy mappában, az új ikonoknak köszönhetően:
* [link]
- Windows 11 Home internet nélkül egyáltalán nem telepíthető. Mindenkire egyre jobban próbálják ráerőltetni hogy MS fiókot csináljon.
- Legalább 20 helyen kell megváltoztatni az alapértelmezett böngészőt, ha te nem Edge-et akarsz használni.
* [link]
- A tálcát nem lehet átmozgatni pl. felülre vagy oldalra ha eddig úgy használtad. Kizárólag alul lehet.
És még sorolhatnám. Jelenleg nem hiszem hogy sokat érsz vele ha váltassz.
Az első kommentekre reagálva én is webfejlesztő vagyok és linux szervert használok a futtatásra, de windows 10-en fejlesztettem eddig. Tegnap telt be a pohár, mert már sokadjára vannak visszatérő hibák futtatókörnyezet kezelése közben, szóval felment egy Ubuntu, amit negyed óra alatt teljesen beállítottam, és ugyanúgy a visual code gond nélkül megcsinált mindent, plusz a rengeteg ingyenes alternatíva, ami esküszöm minőségibb, mint bármely Windows szar.
Amit tegnap megéltem az az, amit már rég elfelejtettem, hogy a Linux-al bármire képes vagy! Bármire!
> "Tálca -> Jobb click -> Nincs feladatkezelő"
XP idejében sem volt, ott nem picsogtak miatta. CTRL+ALT+DEL vagy CTRL+SHIFT+ESC.
> "Ennek az új designak köszönhetően mindenhol nagyobb lett a hely"
És? Ha kisebb lenne a hely, akkor azért rinyálnál.
> "Jobb click menü egyszerűen borzalmas jelenleg"
Régen is ilyen volt, csak más lett a dizájn. A show more meg kellett már nagyon, mert undorító volt, amikor a sok telepített program befészkelte magát a menübe és kilométeres hosszúságú lett.
> "Őszintén nem értem miért kell érintőképernyőre is optimalizálni ezt az OS-t, amikor az emberek 90%-a nem úgy használja."
Aki meg úgy használja, az szívjon vele, igaz? Amúgy is minimális az optimalizálás, gyakorlatilag semmi nem változott meg, csak kicsit más lett dizájnilag.
> "Mostmár lehetetlen megmondani ránézésre mi van egy mappában, az új ikonoknak köszönhetően:"
Akkor vak vagy. A nem üres mappa ikonjában ott van egy kikandikáló papírlap...
> "Windows 11 Home internet nélkül egyáltalán nem telepíthető. Mindenkire egyre jobban próbálják ráerőltetni hogy MS fiókot csináljon."
Ki telepít 2021-ben internet nélkül desktop operációs rendszert? Senki. Az MS fióknak meg aztán végképp nincs köze az internetkapcsolathoz.
> "Legalább 20 helyen kell megváltoztatni az alapértelmezett böngészőt, ha te nem Edge-et akarsz használni."
Talán mert nem fájltípusonként kellene állítgatni...
> "A tálcát nem lehet átmozgatni pl. felülre vagy oldalra ha eddig úgy használtad. Kizárólag alul lehet."
Na, akkor most térjünk vissza a kicsivel fentebbi érvedre: Az emberek 99%-a alsó tálcát használ, tehát akkor minek erőltetni az áthelyezhetőségét?
Erre mutathatnál példát, mert ilyennel még nem találkoztam.
Ha
- telepítve van a font
- be van állítva rendesen az élsimítás
- nem zavar be a fontconfig
- nincs felüldefiniálva usercss-sel vagy böngésző beállításaival
akkor legfeljebb akkor látsz különbséget a Windows-os és a Linuxos weboldal között, ha nagyítóval keresel.
Én még mindig úgy gondolom, hogy a Linux egy Prosumer, a Windows meg Consumer termék. Persze, a Linuxnak is vannak emberbaráti, Windows egyszerüségü distroi, mint pl az Android.
Nem használhat mindenki Linuxot, aki fejleszt, ezt gondolom infoszakos hallgatóként. Ha viszont hálozatokkal foglalkozik az ember, akkor kb csak az jöhet szóba. Ha .NET -ezik, akkor a Windowson kivül felejtös minden, mivel azt alapból Windowsos környezetre találták ki.
A Windows 11 pedig olyan, amilyen. Én imádom a MacOs-t, és nagyon bejön az Win11 dizájnja.
"XP idejében sem volt, ott nem picsogtak miatta"
És? Attól mert régen nem volt, most vegyük ki újra? Itt a gond azzal van hogy kivesznek HASZNOS dolgokat.
"A show more meg kellett már nagyon, mert undorító volt, amikor a sok telepített program befészkelte magát a menübe és kilométeres hosszúságú lett."
Olyat telepíts, amit tényleg használsz. Nem lett kilóméteres, csak elég volt 1 kattintás a mostani 2 helyett.
"Aki meg úgy használja, az szívjon vele, igaz"
Azoknak fejlesszenek Windows 10X-et vagy akármit, csak ne mossák össze a többi felhasználóval. Már a Windows 8-al is jócskán betaláltak az érintőképernyőre fejlesztett rendszerükkel. El kéne ezt engedni. Fejlesszenek arra más oprendszert.
"Akkor vak vagy. A nem üres mappa ikonjában ott van egy kikandikáló papírlap..."
Ha egy mappában képek vannak sok sikert a papírlapoddal barátom.
"Ki telepít 2021-ben internet nélkül desktop operációs rendszert?"
Mondjuk aki rengeteg gépet üzemel be egyszerre? Vagy olyan országok ahol iszonyat lassú a hálózat, erre nem gondoltál? Vagy ha épp nincs netem, akkor már nem is telepíthetek oprendszert? Itt a kérdés az mire kell internet?!
"Talán mert nem fájltípusonként kellene állítgatni..."
Nem akarom hogy a fájltípusoknál is az Edge nyíljon meg. Értem hogy baromi jó az Edge, de ha eddig elég volt 1 helyen átállítani, most miért kell 20 helyen?
"Az MS fióknak meg aztán végképp nincs köze az internetkapcsolathoz."
Ha van interneted, Win 11 Home-on csak MS fiókkal folytathatod a telepítést. Win 10-en ha nincs interneted, nem kell MS fiók.
"Az emberek 99%-a alsó tálcát használ, tehát akkor minek erőltetni az áthelyezhetőségét?"
Ez a kedvencem. Vegyünk ki mindent, hogy a felhasználó, aki fizet is ezért semmit ne tudjon megváltoztatni, törődjön bele abba hogy így néz ki és kész. Elég sokan használták máshol a tálcát, nem csak 1%.
"És? Attól mert régen nem volt, most vegyük ki újra? Itt a gond azzal van hogy kivesznek HASZNOS dolgokat."
Valahogy sosem használtam a feladatkezelőt abból a menüből. Vagy simán beítam a start menübe, hogy taskmgr vagy ctrl+alt+del és ott van a feladatkezelő. A hálózati beállításokat vagy az eszközkezelőt sem keresgetem a gépházban, csak beírom, hogy ncpa.cpl vagy devmgmt.msc. Én már csak ilyen régi vágású vagyok.
"Mondjuk aki rengeteg gépet üzemel be egyszerre?"
Ahol sok gépet kell egyszerre telepíteni, ott PXE-t szokás használni, nem egyéni telepítgetést.
"Itt a kérdés az mire kell internet?!"
Windows telepítés esetén tényleg hülyeség, de Linuxnál már telepítés közben lehúzza a legfrisebb csomagokat a netről, meg pl a nyelvi csomagokat.
"Ez a kedvencem. Vegyünk ki mindent, hogy a felhasználó, aki fizet is ezért semmit ne tudjon megváltoztatni, törődjön bele abba hogy így néz ki és kész."
Ugyanezt csinálja az Apple. MacOS-en és iOS-en is. Na ott aztán szinte semmit nem tudsz testre szabni.
Ha szabadság kell, meg hogy kedvedre testre szabj mindent, oda tedd a tálcát ahova akarod, stb, akkor LINUX.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!