Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Mik az elvárások egy progammoz...

Mik az elvárások egy progammozó gyakornok felvételinél?

Figyelt kérdés

Hello üzemmérnökinformatikus szakon vagyok hallgató.

A következő félevben jutok el a kötelező szakmai gyakorlatomig. Lassan el kell kezdeni jelentkezgetni több helyre is, de előtte jó lenne tudni mire számíthatok. Mit szoktak gyakran kérdezni 1 interjún?

2021. szept. 18. 10:33
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
5%
Ez nem felvételi te szerencsétlen hanem állás. Nincs semmiféle központosított kérdéssor, kérdeznek ami akarnak. Vagy akár semmit, kérhetnek akár git repot hobbiprojekthez, adhatnak feladatot akármi stb.
2021. szept. 18. 11:02
 2/19 anonim ***** válasza:
20%

Gyakornokok esetén nincs egyéb elvárás, csak a hallgatói jogviszonyt kell tudni igazolni.

Mit is kérdeznének egy olyantól, aki éppen azért megy oda, hogy gyakorlatot szerezzen?

2021. szept. 18. 11:20
 3/19 anonim ***** válasza:
89%
#2 azért ez nem teljesen igaz. A programnyelv ismeretbe és általános már valószínűleg tanult dolgokba bele fognak kérdezni.
2021. szept. 18. 11:55
 4/19 anonim ***** válasza:
82%

3: Mi általánosan próbáljuk a tudását felmérni. Meg a probléma megoldó képességet. Általános ismereteket szoktunk kérdezni (főnököm egyik kedvenc kérdése, hogy "mikor volt a honfoglalás?"). Ilyenkor azt nézzük "lefagy-e" az illető egy probléma kapcsán, elkezd gondolkodni. Volt olyan jelöltünk aki egy teljesen alapvető (középiskolai matekkal megoldható) feladatra közölte: "Ez baromság ilyen nincs". Nyilván elhajtottuk.

Mi minden hozzánk gyakornoknak (de juniornak) jelentkezőtől az első kérdésnek a következőt szoktuk feltenni: "Mi a kedvenc programnyelved, és miért pont az?" És erről már utána lehet egy jót beszélgetni amiből felmérhető a nyitottsága az illetőnek, meg a tájékozottsága. Egyik ismerőnél ugyanilyen alapkérdés, hogy a unix (és linux) rendszerekben bizonyos hiba esetén a "segmentation fault, core dumped" hibaüzenet jelenik meg. Ebből mit jelent a "core" szó? /hozzá teszem én sem tudtam, meg talán eddig egyetlen jelölt sem, de álítólag ez is olyan, hogy jót lehet róla beszélgetni, szintén megnézhető, hogy hogyan gondolkodik az illető, én ezt még nem mertem senkitől megkérdezni/. Mi még az alapvető adattípusokra szoktunk rákérdezni egész, előjeles egész, byte, word, dword, float (vagy real) melyik mire jó, mikor melyiket érdemes használni. Kb. ezekkel fel is tudjuk mérni az illető képességeit, alapvető ismereteit, nyitottságát. Néha kap kisebb feladatot hogy pl. írjon meg egy prím szám keresőt az általa választott nyelven, vagy egy rendezést de ezt sem mindig, mert majd úgyis kiderül.

2021. szept. 18. 12:21
 5/19 anonim ***** válasza:
0%

4. Ezek szubjektív baromságok.

Hozzátok se mennék, még gyakornoknak se.

2021. szept. 18. 14:22
 6/19 anonim ***** válasza:
78%
5: És akkor szerinted hogy mérjük fel, hogy egy gyakornok akinek 0 azaz azonosan 0 szakmai tapasztalata van alkalmas-e az adott feladatra? Azt kell megnézni, hogy mennyire képes/hajlandó gondolkodni. Mert nem adhatok oda neki éles kódot a felvételi beszélgetésen, mert úgyse tudja megcsinálni azért gyakornok. Áruld el a titkot, hogy te mit kérdeznél? Erre most kiváncsi vagyok.
2021. szept. 18. 15:26
 7/19 anonim ***** válasza:
0%

Semmivel ne mérjétek fel, mert az nem a ti dolgotok.

A gyakornok azért megy gyxakornoknak, hogy az elméleti képzps mellett, amit az egyetem nyúkt, gyakorlati képzésben is részesüljön. Azt meg szép lenne, ha ti döntenétek el, hogy alkalmas-e olyasmire, ami nem kérdés.

2021. szept. 18. 15:35
 8/19 anonim ***** válasza:
85%

7: ÉS hogy oldjam meg, hogy jelentkezik hozzánk egy időszakban 25-30 fő (volt, hogy még több) és 2-t tudunk felvenni gyakornoknak. Nekünk a 25-30-ből kell kiválasztani azt akiben látunk perspektívát, aki képes beilleszkedni és azt a fejlesztési/munka stb. módszert átvenni amivel dolgozunk. Azért egy gyakornokkal foglalkozni kell, energiát kell belefektetni. És jó ha olyanba fektet az ember akibe érdemes. Nem egy gyakornok utána itt maradt junior majd senior pozícióban is. (Az egyik fejlesztési csoportvezetőnk gyakornokként kezdte).

És pont ezért gyakornok. És pont ezért nem a CV és a motivációs bullshit alapján választunk. Te meg f*szfej vagy.

2021. szept. 18. 15:48
 9/19 anonim ***** válasza:
0%

Nektek nem az a dolgotok, hogy perspektívát lássatok egy olyan személyben, akit nem is ismertek és akihez semmi közötök.

Az a dolgotok, hogy a válalásotoknak megfelelően a gyakornok gyakorlati ideje alatt a képzést biztosítátok számára. Semmi több.

Azt ő majd eldönti, hogy hol fog dolgozni, ha sikerül lediplomáznia. Nem biztos, hogy nálatok, pláne, ha ilyen surmók vagytok.

2021. szept. 18. 15:52
 10/19 anonim ***** válasza:
91%

9. Én eddig külső szemlélő voltam a témában, de most én is beleszálok ebbe az adok-kapokba.

Én értem mindkét felet, meg a diplomához elengedhetetlen a gyakornoki foglalkozás leigazolása. Ezért minden gyakornok örülne annak, ha letudná. De ne essünk abba a tévedésbe, hogy cégnek kötelező felvennie 10-20-50 hallgatót. Persze a tantárgy a kötelezősége végett nyilván működik és bővíthető, de egy cég esetén nem így működik.

Vannak olyan emberek, akiket azért fizet a cég, hogy ott dolgozzanak és a vállalat elvárja, hogy az adott munkavállaló "termeljen". Míg a dolgozó ember "eladja" az idejét a cégnek. Beszélhetünk itt építő iparról vagy fejlesztőkről.

Ha egy cég, úgy dönt, hogy felvesznek gyakornokokat, az azért is van (mint felettem olvasható), hogy ott maradjon a cégnél. Ezt befektetésnek hívják. Persze a munkaerő piac az olyan, hogy elmehet mert jobb ajánlatot kapott. Másik oka lehet, hogy mondjuk együtt működik az egyetemmel.

DE!

Nem korlátlan az erőforrás! Sem emberben, sem időben. Megrendeléseket, fejlesztéseket attól TELJESÍTENI kell. Ha van szabad kapacitás, akkor azok a fejlesztők mentorálhatnak gyakornokokat, de attól még ők is dolgoznak.

A szakmai tudás csak a tört része annak, hogy kit vesznek fel. Alkalmazkodás, tudás vágy, ambíció és a legfőbb, hogy mi motiválja. Attól, hogy nem hiszed el, hogy így működik a piac, attól még így működik. Majd a saját bőrődön fogod érezni, vagy szerintem már érzed, ezért reagálsz ilyen vehemenciával a kolléga üzeneteire.

Ofc, vannak olyan végek is, akik 0 teljesítményre rányomják a "Teljesített gyakorlat" pecsétet. Jellemzően egyéni vállalkozók.

2021. szept. 18. 18:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!