Egy portál üzemeltetésének milyen jogi feltételi vannak?
Van egy portál regisztrálnak rá emberek tehát van adatkezelés, lehet fizetni, tehát van fizetési rendszere. Milyen törvények vonatkoznak a készítőre és az üzemeltetőre.
Kell e céggel rendelkeznem egy weboldal üzemeltetéséhez, vagy csinálhatom magánszemélyként is?
Kell e végzetséggel rendelkeznem ha csinálok egy weboldalt? Ha igen akkor milyennel?
Az általános szerződési feltételeket és adatkezelési nyilatkozatot kötelező e kiraknom a weboldalon ha igen kötelező e hogy ügyvéd csinálja meg vagy megcsinálhatom e saját magam?
Ha vonatkoznak rám törvények ezzel kapcsolatban, jó lenne a neve is.
Kezdjük az elején: vagy egyéni vállalkozó vagy cég kell ahhoz, hogy fizetni tudjanak neked (adózás). Ez olyan mint bármely más vállalkozói forma. Fizetnek, de adózol és mindenki "boldog".
Végzettség/képzetsség: aztól függ mit "árulsz". Vannak olyan termékek/szolgáltatások amelyek árusításához, szolgáltatás nyújtásához megfelelő végzettség/képzettség szükséges (erre van több jogszabály, hogy mik ezek és van egy több ezer soros lista hozzá), és ez független, hogy online csinálod, vagy üzlet helyiségben, vagy személyesen. Ugyanígy vannak csak engedéllyen végezhető tevékenységek (tehát nem elegendő, hogy megvan a végzettséged/képzettséged még külön engedély is szükséges), engedéllyel forgalmazható termékek (pl. fegyverek, vegyi anyagok, gyógyszer, gyógyászati tevékenység, ügyvédi tevékenység, egyes mérnöki tevékenységek, egyes hírközlési szolgáltatások stb. ebből is van egy szép hosszú lista). De ez úgyanaz mint fent írtam, hogy erre akkor is szükség van ha nem online végzed a tevékenységet.
ÁSZF-et ki kell tenni, meg egy rakás mást is (ezt több jogszabály előírja). Célszerű ha ügyvéd írja, mert ha akár csak egy vessző hiba van benne meg büntethetnek és van egy "fekete lista" a "nem jogszerűen működő webáruházakról" ahol nem csak azok vannak fent (évekig!!!) akik átverik az ügyfeleket, hanem akiknél az ÁSZF-ben van hiba (pl. van olyan előírás, hogy az aktuális jogszabályból komplett bekezdéseket kell szószerint átvenni, és nem elég csak hivatkozni rá, és pl. változik a jogszabály és nem frissited időben máris büntetnek, és mész "fekete listára"). Más kérdés, hogy pont azért mert olyanok is rajta vannak akik amúgy nem vernek át senkit, csak kis túlzással "egy vesszőt rossz helyre raktak" így nem is igazán komolyan vehető ez a lista.
Hát itt nem fogjuk felsorolni azt kb. 500 jogszabályt ami ide vonatkozik. Ezért is érdemes legalább az elején ilyennel foglalkozó ügyvédet megkeresni, mert csúnya pofonokba lehet belefutni.
Webáruház programozása, telepítése: Ehhez nem kell semmilyen engedély, végzettség. Felprogramozhatod, telepítheted, üzemeltetheted. Egy dolog kell, hogy legyen egy tárhely szolgáltató mert annak az adatait meg kell adni az ÁSZF-ben meg az adatkezelési tájékoztatóban. Saját magad is szolgáltathatod magadnak a tárhelyet, de ehhez meg kell megint egy csomó minden. A programozásnál figyelned kell a GDPR előírásokra, és annak megfelelő programot kell készítsél. Nem reménytelen, de elég sok munka.
Miért kéne, ha magadnak csinálsz egy portált? Ha betartod a szábályokat, és meg tudod csinálni. Az más kérdés, hogy ha van egy adatvédelmi incidens akkor mit fogsz kezdeni, de tegyük fel, hogy jól megtudtad írni és ilyen nem lesz.
A jelenlegi GDPR előírások szerint kicsit jobban jársz ha EU-ban lévő székhellyel rendelkező szolgáltatót választasz. Egy rakás dolog egyszerűbb lesz (pl. a szolgáltatót érintő adatvédelmi incidensekről köteles tájékoztatni, ez egy USA-ban lévő szolgáltatóra nem vonatkozik, viszont így olyanért is felelsz amiről nem is tudsz. Ha ez EU-s szolgáltatónál történik a szolgáltató köteles figyelmeztetni, akár fel is tudod mérni a károkat, és tudsz intézkedni).
"Én arra gondolok hogy egy végzetség elméletileg biztosíték kéne hogy legyen arra vonatkozóan hogy a weboldal nem tartalmaz sérülékenységeket."
Ne nevettess 😂 ez borzasztó messze áll a valóságtól, és nem is elvárható.
Egy diplomás is elkövethet fatális hibákat, és egy végzettség nélküli, önmagát képező is lehet teljesen profi...
Ha magad programozod, üzemeltetted, magad felelsz az adatok biztonságáért is.
Ügyvéd pedig mindenképp ajánlatos, mert olyan mértékű jogi részt kell betolni az ÁSZF -be, adatvédelembe, amit átlag ember képtelen.
Egyes részeket le lehetne koppintani, hasonló portálokról, de teljesen testre szabni, hogy megállja a helyét egy jogi incidens esetén is... ahhoz már ügyvéd kell.
"Köszönöm a választ, azért az durva nem kell semmilyen végzetség a programozáshoz."
Miért kellene? Ne másnak csinálod, hanem magadnak. Ha neked megfelel az a silányság amit össze tudsz dobni, akkor az állam minek rontsa el az örömödet?
" Mondjuk én apróhirdetéses oldalban gondolkozom. Az ügyvéd felkeresésre szükség lesz már látom."
Ügyvéd nem kell. Erre szakosodott IT tanácsadó kell.
Egy portál üzemeltetéséhez nem kell semmiféle cég. Magászszemélyként is nyomhatod. Én is így toltam négy éven keresztül.
Cég csak akkor kell, ha terméket vagy szolgáltatást árulsz a portálodon vagy rajta keresztül, ergo, ha bevételed van belőle.
"Én mondjuk meg tudom úgy írni hogy ne legyen feltörhető,"
Dehogy tudod megírni. Még egy ROCKSTAR szintű, képesített programmer sem tudja úgy megírni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!