Programozásba érdemes belekezdenem?
Tescoban dolgoztam 3 évig, lusta voltam egyetemre menni. Amikor már majdnem minden héten elsírtam magam esténként a buta, gonosz, tetű emberektől akik körülvettek nap mint nap, akiknek se életcéljuk, se jövőjük, se semmilyük nem volt, mert annyi volt a legfontosabb, hogy a napi 1 doboz cigi legyen meg, akkor úgy döntöttem váltani kell. Ha nem váltok olyan világtalan alkoholista leszek mint ők. Ez teljesen kizárt, és elképzelhetetlen befejezés lett volna.
Vettem egy 60 ezer forintos lassú, használt laptopot, letöltöttem pár vaskos pdf-et, és elkezdtem a legalapvetőbb programozási problémákat megoldani. Már nem a Tescoban dolgozom, és a fizetésem is 3x annyi lett. Nem vagyok nagy szám, sem agytröszt, de köszönöm megélek belőle. Értelmes, normális emberek vesznek körül, akikkel jókat tudok beszélgetni, és el tudnak mondani két értelmes mondatot egymás után.
Megérte? Hát ez költői kérdés.
Hogy sikerült? Minden, ismétlem minden létező szabadidőmet ebbe öltem két éven keresztül.
Önjelölt informatikusokból tengert lehetne rekeszteni, és belőlik 2x annyi van, mint Magyarország lélekszáma. De az jó informatikusokból (saját szintjéhez képest), legyen az Junior vagy Senior kevés van.
Beszélgettem az elmúlt időben pár HR-essel. Engem személy szerint megkerestek LinkedIn-en, mert (megkérdeztem azért tudom) látnak bennem potenciált, hogy nem csak 8 órát lehúzom és jónapot, hanem szabadidőmet is folyamatos önképzéssel töltöm.
Megsúgom: Van párom, és nem érzi magát elhanyagolva! Mikor ő lefoglalja magát, én tudok tanulni vagy saját projektemmel foglalkozni.
Manapság, boldog-boldogtalan is megtud tanulni programozni, webet fejleszteni. Ha valaki meg is tanulja, attól még nem lesz jó munkaerő. Láttam már olyan diplomást, aki nem is értett ahhoz, amit csinál.
Jó szakember olyan, aki folyamatosan akar fejlődni, jobb akar lenni honap, mint ma, és pont ez motiválja is. Cégeknek ez nagyon megéri, mert: folyamatosan emeli a szakmai értékét, és a cégnek olcsóbb alátenni egy lovat, mint olyan embereket oktasson ki, aki nem is akar fejlődni.
Amúgy meg. Diploma jó ha van, de már csak dísznek van az állásajánlatokban. Azt azért tudom alátámasztani, mert voltam mentor egy nappali féléves programozói iskolában, és mikor volt az oklevél osztás aznap 6-7 cég jelent meg és a HR-esek adták át a névjegykártyáikat, hogy ide küldjék el az önéletrajzukat. Azóta a 12 végzősből 10 elhelyezkedett a másik 2 nem fejlesztőnek ment, hanem üzemeltetőnek. Magyarul úgy felszívták a hallgatókat, mint a száraz szivacs a vízcseppeket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!