Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Társakat keresnék egy Operáció...

JuhaszTech kérdése:

Társakat keresnék egy Operációs rendszer készítéséhez. valaki jelentkezne? Bárki lehet designer vagy programozó vagy ötletelő. Ha bárkit érdekel kommenteljen vagy küldjön nekem egy emailt juhasztech17@gmail.com

Figyelt kérdés

#Opercációs rendszer #Z-System
2021. júl. 2. 11:02
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
55%

Azzal, hogy vki meg akarja vallósítani az 1001-edik linux disztrót, nincs gond.

A gond ott kezdődik, hogy az ilyesmi az nem oprendszer írás.

Ehhez, amit akarsz, te ütőképes társakat nem fogsz találni. Egyedül meg még az a tudásod sincs meg, hogy egy modulokból összepakolódó működőképes inuxot kreálj.

2021. júl. 2. 20:10
 12/16 anonim ***** válasza:
84%

"az ubuntun alpul mint például egy gentoo linux"

A Gentoo nem Ubuntu-alapú.

"Amúgy azért akkarom hogy bármilyen gépen elfuson mert nekem is régebben egy 14 éves hp-n azzal kellet küszködnöm hogy a windows 10 miatt ne melegedjen túl a proci."

Ez becsülendő cél, de igazából van vele két probléma. Az egyik, hogy a Linuxot sem lehet tetszőleges mértékben kurtítani. Pontosabban: legfeljebb csak kompromisszumokkal. Igaz, a helyzet sokkal jobb, mint Windows esetében, az irodai gépem 10 év környékén jár, Linux Minttel, viszont egyáltalán nem tűnik olyan öregnek. Alapvetően a Linux nagyon gazdaságosan bánik az erőforrásokkal, de egy bizonyos szint alá ő sem tud menni. (Már ha friss, aktuális kiadásról beszélünk.) Mondjuk a 20 évvel ezelőtti PII-es gépemen lehet, hogy el sem indulna. Igaz, a rendszer testreszabásával sokat lehet faragni a rendszeren, mondjuk LXDE asztali környezettel még 0,5 GB RAM mellett is tűrhető teljesítményt mutat a rendszer, vagy valamilyen minimalista ablakkezelővel még talán negyed GB-tal is elindulna, de ez már a kényelem és a felhasználói élmény rovására megy. (Kivéve, aki pont ezt a puritán, spártai jelleget szereti, ugyanis vannak olyanok is.) A Linux is fejlődik, és a fejlődés, az új lehetőségek kihasználása bizony komolyabb erőforrásigénnyel is jár.

A másik probléma még ennél is komolyabb korlátot jelent: az internet. Pályám során már sokan kérdezték, hogy azokat az öregecske gépeket, amik új korukban korrektnek számítottak, most miért nem lehet még internetezésre sem normálisan használni? Hiszen amire akkor használták, arra most is ugyanúgy kéne, hogy használható legyen. Nos, ez szigorúan véve igaz, csak azt kell még számításba venni, hogy az internet rengeteget változott. Ma már némelyik weboldalnak olyan erőforrásigénye van, mint egy-egy középkategóriás játéknak. És az csak egy vacak weboldal. De míg 15 éve egy weboldal pár kilobájt volt, ma ennek a több tíz- vagy százszorosa, és tele van pakolva mázsás szkriptekkel. Persze, vannak pehelysúlyú böngészők, de ott meg hamar kompetibilitási problémával szembesül az ember. Meg hát attól még maga a weboldal nem lesz kisebb, legfeljebb a feldolgozása lesz hatékonyabb. (Azért a SeaMonkey képes szép eredményeket produkálni, de nagyon gyenge gépen ő sem tud csodát tenni.)

Persze, más területen ettől még lehet, hogy nagyon is jól használható az a masina. Ismerjük a sztorit a C64-ről, ami mind a mai napig egy autószerelő műhelyt szolgál ki, vagy az Amigáról, ami egy iskola fűtési rendszerét működteti.

"Azzal akkarom biztonságossá tenni hogy nem lesz benne nyomon követés hogy hol jártál és hogy hol vagy"

Linuxon ilyen egyébként sincs.

De!

Egy hálózatra kötött eszköz helyzetét geolokációval akkor is meg lehet bizonyos keretek között határozni, ha egyébként maga a rendszer nem "kémkedik".

"ha feltörnek (aminek az esélye kb. 0) nem fogják tudni hol vagy"

Csak amennyire IP alapján behatárolható. Meg ha már feltörtek: amennyi a gépen levő személyes információkból kiderül.

Egyébként sem az a fő probléma, hogy jaj, a gépem meghatározta, hogy hol vagyok. Ez önmagában egy kifejezetten hasznos dolog. A baj az, hogy ezt van, hogy engedély nélkül, és/vagy tisztességtelen célokra használják fel.

"Ami a linuxnál amúgy alap hogy csak a jelszó vagy pin megadásával tudsz letölteni dolgokat."

Őőőőő.... he??

Lemaradtam valamiről?

"A program kód nyílt lesz"

Ha Linuxban gondolkodsz, akkor ezt illetően nincs is sok választási lehetőséged.

"A web böngészőben és a rendszerben alapból lesz egy támadás blokkoló és egy adblocker."

Milyen támadásokat blokkol, és hogyan?

(Zárójel: Linuxon alapból van tűzfal. Csak sokszor ki van kapcsolva.)

"Ami amúgy csak akkor működik ha a rendszert vagy annak a böngészőjét használod."

?? Ennek mi értelme?

És mit értünk a rendszer böngészője alatt? Ez nem Windows, hogy van egy böngésző, ami fixen a rendszernek a része. ;) Persze, vannak az egyes disztróknak, meg asztali környezeteknek preferált alkalmazásai, de ettől függetlenül testreszabható, hogy mire milyen szoftvert használsz. És nem gondolnám, hogy bölcs dolog lenne ezen a gyakorlaton változtatni.

"És ha a felhőbe vagy a Well passba akkarsz belépni akkor kettős hitelesítést kell adnod."

Oké, de melyik felhőbe? Mert ez nem úgy működik, hogy van "a felhő", ami valami egységes dolog, és ezáltal egységesen lehet kezelni. Sőt, eleve: magának a felhőnek a fogalma is eléggé homályos. Honnan tudná a rendszer, hogy mikor használok "felhőt"? Ha mondjuk én a saját szerveremre felhúzok egy FTP szervert, írok hozzá egy frontendet, honnan fogja tudni, hogy az felhőtárhely, és nem valami random egyéb weboldal? Vagy csak az általad előre bedrótozott egy-két szolgáltatást fogja felhőnek tekinteni?

És ami még érdekesebb: mi módon, és egyáltalán: milyen jogon avatkozna bele egy külső szolgáltatás működésébe? Nem is tudna, és nem is lenne célszerű ilyet implementálni. A fejlesztés során fontos, hogy tisztában legyünk vele, hogy egy rendszernek hol vannak a határai. Nem csak "illemből" nem szabad a rendszerünk határain túlmutató feladatokat bevállalni, hanem ennek komoly rendszertervezési okai vannak. Az, hogy egy távoli szerver szolgáltatását én hogyan veszem igénybe, ahhoz egész egyszerűen semmi köze az oprendszernek. Ha pedig mégis megpróbál belepofátlankodni, annak - túl az unszimpátián - komoly működésbeli zavar lehet az eredménye.

"szerintem 7-8 vagy 9 év mire kijön és az nagyon sok de hát addigra bőven fog fejlődni a technika"

Az a baj, hogy ezzel beleesnél abba a "fejlődési gödörbe", ami egyébként sok ígéretes projektnek már a végét jelentette. Nevezetesen: mire elkészülnél, addigra elhalad felette a technika, az újabb rendszerhez való adaptáláshoz pedig lehet, hogy nagyon át kellene alakítani azt a rendszert, amin majdnem egy évtizedig dolgoztál, illetve új ismereteket is el kell sajátítani hozzá.

"Azért most megkel tanulnom hogy egy leszólás miatt nem kell hazavágnom az egészet mint régeben a youtube csatornámat."

Ez viszont így van. Meg kell tanulni önmagunknak lenni. Nem másokért tanulunk és fejlődünk, hanem önmagunkért.

Viszont nem jó, ha ez átmegy csökönyösségbe! A beszólás és a megalapozott vélemény között pedig nem árt felismerni a különbséget.

Természetesen az ember a szabadidejét azzal tölti, amivel szeretné, ehhez másnak semmi köze. Még akkor sem, ha értelmetlen. Még egy hiábavaló technikai ötleten dolgozni is értelmesebb dolog, mint mondjuk a kocsmában zülleni. ;) Ahogy már előzőleg is írtam, nem is eltánotrítani akarlak a terveidtől, csak 20 év szakmai múlttal már némileg rálátok, hogy minek van realitása, és minek nem. De ettől függetlenül ez csak egy vélemény, amit nem kötelező megfogadni.

Én is egyetemistaként meg voltam indulva, hogy oprendszert írok. Meg hogy überkirály 3D-s gerillaharcos játékot. Aztán rá kellett ébrednem, hogy ettől én évekre, vagy akár évtizedekre vagyok.

"Ha a linuxnak ment csinálni egy ilyen közösséget nekünk mért ne menne."

Azért Torvaldsnak sem pár nap alatt sikerült ez. ;) Meg ő azért alkotott valamit, ami addig olyan formában nem létezett, és tegyük hozzá: Torvalds egy zseni. Nem simán egy átlagosnál okosabb egyetemista volt, hanem olyan, amilyenből évente pár tucat, ha végez. És mindez egy olyan időszakban történt, amikor a PC-k épp csak feltörekvőben voltak, ellenben a mostani túltelített piaccal. Hány ember használ Haikut? ReactOS-t? Ezeket is rém tehetséges emberek írják, és egyébként nem is rossz rendszerek, mégis alig használja valaki. Nem olyan könnyű elérni azt, amit Linus elért. Persze, próbálkozni lehet. ;) Csak állj két lábbal a földön, és ne érjen meglepetésként, ha netán mégsem lesz így.

"A miskolciba vagy a debrecenibe talán a győri széchenyiba?"

Nem akarlak bántani, de a helyesírásod egyszerűen pocsék. Tudom, tudom, nem ettől lesz valaki jó szakember, de nagyon rontja a rólad kialakított képet az, ahogy írsz. Legyél igényes! Főleg ha egyetemre akarsz menni. Tanuld meg a vesszőt használni, illetőleg a tulajdonneveket mindig nagy kezdőbetűvel kell írni!

Egyébként meg tényleg nem lebeszélni akarlak, mint írtam, szabadidejében azt csinál az ember, amit akar (bár sok társat ehhez nem hiszem, hogy fogsz találni), de ha fejlődni akarsz, más téren talán többet tudnál fejlődni. Ha a fejlesztés érdekel, akkor mélyítsd el abban a tudásodat! Ne csak a nyelv és a környezet megismerésével, hanem az algoritmizálás terén is! Vagy ha az operációs rendszerek érdekelnek, akkor használd, teszteld, tanulmányozd őket! Hidd el, rengeteg érdekes dolog van egy sima Linuxban is, amit megismerve az ember sokat tud fejlődni.

2021. júl. 2. 22:11
 13/16 anonim ***** válasza:
71%

Hú hát van ott baj abban a fejecskében nem is kevés. Érted te egyáltalán a fogalmakat, hogy mit jelent "operációs rendszer"? Az operációs rendszer nem egyenlő egy 10001. linux disztribucióval. Eleve minek még egy? Mi a bajod a meglévőkkel? Amiket leírtál szinte mindegyik meglévő distro tudja, csak be kell állítani rendesen. A tapasztalataid közül leginkább a VisualBasic az ami itt rendkívül hasznos lesz. SH script? BASH script mond valamit egyáltalán?

A dízájnnal sem nagyon tudsz mit csinálni, mert ahhoz kéne egy új ablakozót írjál ha a meglévőek nem tetszenek (azért már abból is van nem kevés), ezekhez meg a Unity és a VisualBasic elég kevés.

Milyen szinten ismered egyáltalán a linux rendszert? Egyáltalán mesélj arról, hogy szerinted mi is egy operációs rendszer feladata? Hogy épül fel?

Egyébként meg ha igazán valami nagyot akarnál dobni akkor egy VM370/390 szintű virtualizációs technika sokat dobna (bár ehhez elég karcsú a hardver támogatás) a PC világon. (Maga a VM370/390 jó része még szabadalommal védett, de...).

2021. júl. 2. 23:00
 14/16 anonim ***** válasza:
27%

1.: Itt Magyarországon közösséget soha a büdös életben nem fogsz kiépíteni. A magyaroknál már csak a cigányok a rosszabbak, de a különbség egyre kisebb... :-)

2.: Aki egy honlapot is kattingatva hoz létre (webnode):

juhasztech.webnode.hu

...hmmm, nehéz elképzelni is a hatalmas megszállottságot, ami majd éjjel is ébren tart, hogy megmutasd a világnak, hogy milyen egy igazán jó operációs rendszer.

3.: Egyáltalán azt meg tudod csinálni, hogy a nulláról indulva készítes egy rendszerbetöltőt?

Végülis álmodozni jó!

2021. júl. 3. 22:34
 15/16 anonim ***** válasza:
45%

Öcsi, a múlt héten még a cipőfűződet nem voltál képes egyedül megkötni. Mi a faxt akarnál te csinálni ilyen területen?

Ha mondjuk viccből össze is jönne egy néhány fős csapat, neked mi lenne köztük a feladatod, te főznéd nekik a kávét?

2021. júl. 4. 02:03
 16/16 anonim ***** válasza:
Ezt a honlapot komolyan gondoltad? (ld. 14). Legalább egy bemutatkozás lenne megírva rendesen, hogy mire keresel embert. A "rólunk" az nem a "kapcsolat" oldal. Ide kell egy bemutatkozás, meg leírni, hogy mi a projekt célja. Erre legfeljebb pár troll meg robot fog jelentkezni. Szerintem most felejtsd el ezt egy életre. Erre alkalmatlan vagy.
2021. júl. 7. 01:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!