Miert jobb linuxon programozni?
A 2 legfobb dolog, ami miatt preferalom:
- package manager
- i3
Néhány nyelven sokkal kényelmesebb. Pl.: C/C++ Windows esetén hogy használsz libet? Letöltöd az oldalukról, legyen git release vagy más oldal, telepíted vagy fordítod és utána telepíted, persze fordítás előtt beállítottad az összes szükséges körny. változót és a prereq-eket is felraktad. Majd jöhet az include ha sikeres.
Linuxon? sudo apt install libvalami és ez intéz mindent. Nyilván mindenki más okból használ Linuxot nálam ez egy nagy +.
Másik hogy bohóckodás nélkül tudom használni az általam megszokott memóriatesztert (valgrind). Tudom van WSL, de miért használjak Windowst, ha abba Linuxot futtatok, ha simán csinálhatok mindent Linuxon.
Előre leszögezném, hogy az én egyéni véleményemet fogom leírni. Másnak természetesen joga van másképp gondolkodni, és mást szeretni, vagy nem szeretni, mint nekem.
"Miert jobb, mint a Windows?"
Általánosságban válaszolok, nem csak a programozásra kihegyezve. Én abban látom jobbnak, hogy egyrészt biztonságosabb (Linuxon vírus? Mint a fehér holló...), másrészt stabilabb (idén kétszer láttam Linuxot lefagyni, abból valószínűleg mindkettő hardverhiba miatt történt), harmadrészt: jobban bánik az erőforrásokkal, negyedrészt: testreszabhatóbb (komolyan ott tartunk, hogy egy oprendszer ikonkészletének módosítását nyilvános eseményen kell bejelenteni??), ötödrészt: nincs az az érzésem, mint Windows alatt, hogy folyamatosan akadályokba ütközök, ha valami átlagostól kicsit is eltérőbb dolgot szeretnék megvalósítani.
Meg persze még sok egyéb dolog, sorolhatnám még egy ideig.
De!
Hogy jobb-e Linuxon programozni? Ez azért attól is függ, hogy milyen platformra, és milyen fejlesztőeszközzel szeretnél fejleszteni. Ha mondjuk te Windowsra fejlesztesz MFC alkalmazásokat Visual Studio 2019-ben, akkor nem tudom javasolni a Linuxot. Az tipikusan Windowsos cucc, ami még Wine-nal sem igazán emulálható. Esetleg Virtualboxban, ha felhúzol egy virtuális Windowst, és arra telepíted, az úgy tökéletesen működik, de akkor igazából Windows, vagy Linux alatt fejlesztesz? ;)
Persze, ha nem MFC alkalmazásokat kell készítened, hanem mondjuk .Net-re fejlesztesz, akkor ott van a MonoDevelop, aminek erőforrásigénye eltörpül a VS-é mellett, ugyanakkor hasonló funkcionalitással bír.
Szóval: ha valami platformspecifikus dologban gondolkozol, akkor azt általában jobb ugyanazon a platformon végezni. (Kivéve a mobil fejlesztést, ami rendszerint PC-n történik.)
De ha valamilyen paltformfüggetlen dologban gondolkozol (webfejlesztés, PHP, miegymás), vagy olyan területen, ami tipikusan keresztplatformos meló (mint pl. a már említett mobilfejlesztés, és Android Studio létezik Linuxra is), akkor mindenképp előnyös egy stabil, megbízható, erőforrásgazdaságos oprendszer.
Illetve sok olyan előnyös dolog van, ami nem magából a probramozásból, hanem az operációs rendszer jellemzőiből fakad. Ezek rendszerint apróságok, de összességében én gördülékenyebben és kényelmesebben tudok dolgozni Linux alatt. Persze, ehhez az is kell, hogy ismerjem a rendszert (ami a legendákkal ellentétben egyáltalán nem olyan hú, de nehéz dolog), illetve túl kell lendülni azon, hogy az ember mindenben a Windowst keresi.
Én személy szerint Windows-n fejlesztek, de Linux-ot jobban preferálom. Jöhet is a kérdés, hogy miért használok akkow Windows-t mikor Linux mellet teszem le a voksomat?
Mert szoktam játszani és van egy izmos CPU és már kvázi felesleges mennyiségű ramom, azé. Szóval ha pazarol is, az IDE, OS és a futtatás a RAM-om 50%-át ép, hogy megeszi.
DE! Emulálok is linux-ot meg van dedikált Linux szerverem is, ahol külön futtatom a saját adatbázisaimat, amikre VPN-en kapcsolódok fel, hogy LAN-ban lássam a DB-ket, majd tesztek és próba futtatások közben.
Miért mondom azt, hogy a linux jobb? Egyszerűen konfigurálható, mint munkaállomás és szerver egyaránt. Oriási a közössége és segítőkészsége. Olyan komponenst cserélsz le linux alatt amilyet akarsz. Komponensek tekintetében moduláris. Pl. nem tetszik a GUI, mert több memóiát eszik mint más GUI? Kidobod és teszel rá másikat. Csak nézd meg az Ubuntu és variánsai GUI-át:
- Kubuntu - KDE GUI
- Lubuntu - LXDE GUI
- Ubuntu - Gnome
- Xubuntu - XFCE
- Linux Mint - MATE + XFCE (Jó.. ez nem Ubuntu... de Gnome az őse)
A többit meg már elmondták felettem.
"Miert jobb linuxon programozni?"
Nem jobb.
Mi a f.szért lenne jobb?
Ha valaki operációs rendszert fejleszt, akkor jobb, mert fel lehet mountolni bármilyen filerendszert, ki lehet építeni jó toolchain-eket, de összességében egyáltalán nem jobb a windows alatti fejlesztésnél, sőt, sz.rabb.
Kevesebb a fejlesztőeszköz, ami meg van az ráadásul még szarabb is.
#9, te lehetsz az ember aki undorodik a terminaltól, és csak a GUI létezik.
Én azért szeretem mert tetszik a személyreszabhatóság, könnyebb a dolgok telepítése, nem dob a pofádba mindenféle updatet meg tippeket hogy ezt meg azt csináld (vscode is ezért kuka részemről)
terminal nélkül meghalnék.
Macen is dolgoznék bármikor, örömmel, ott is jó minden. Windowson soha. Undorodom tőle.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!