Miert jobb linuxon programozni?
hát nagyjából ja, ez kb pontosan egy Android vs Ios vita
én őszintén 2 dolog miatt választottam a linuxot. egyrészt a package manager egyszerűsége miatt, másrészt a hihetetlen személyre szabhatóság miatt.
kell egy fancy felhasználóbarát rendszer? egy ubuntu vagy manjaro gnome/kde-vel könnyedén felveszi a versenyt a windowssal
fontosabb az alacsony erőforrás igény? rakjunk rá egy xfce-t.
esetleg nem kell az a sok bloat, ami a felhasználóbarát rendszerekkel jön? telepíts arch-ot
stb stb
de természetesen lehetsz ugyanolyan effektív programozó macen is vagy winen is, itt nincs egy definitív válasz, hogy melyik a jobb
22:
Én anno Gnome 2-t szerettem, aztán Ubuntu áttért a Unity hulladékra, a Gnome 3 meg hasonlóan okádék lett. KDE mondjuk nem rossz, de elég sok hülyesége van.
Mindig is .NET-el fejlesztettem, így nekem sosem volt téma az oprendszer, mert hát azért valljuk be, ide a Windows a nyerő. (Tudom, hogy van linuxos alternatíva, de az "szenderd" az a Win környezet kb. mindenhol, én meg nem akarok kilógni.)
De őszintén szólva: az esetek többségében rohadtul mindegy az oprendszer. Nem attól leszel jobb vagy rosszabb programozó. Biztos megszokást igényel ez meg az, meg vannak dolgok amiket az egyiken könnyebb elintézni mint a másikon, de ezen nem múlik semmi.
Mitől lenne jobb?
Hosszú évtizedekig használtam Windows-t, és fejlesztés tekintetében nem igazán látok érdemi különbséget.
Ugyanúgy fogod a kis IDE-det, build automationt, stb., és teszed a dolgod.
A webes eszközökről - legyen az egy Jenkins, JIRA, vagy akármi más - nem is beszélve, azoknak aztán pláne mindegy.
Felhasználói szempontból sokkal jobban szeretem a Linuxot, személy szerint kevesebb a nyűgöm vele, ami meg esetleg akad, azzal kockaként kellemesebb megbirkózni, mint amikor Win alatt üti fel a fejét valami lehetetlen anomália. Ennek számos, gyakran szubjektív oka van, de pl. a Linux sokkal logikusabban van rendszerezve, így arról is tudom, nagyjából hol keressem, amivel korábban egyáltalán nem találkoztam.
Boncolgathatnánk még (ennyire azért nem unatkozom), mi egyébért preferálom, de ami a fejlesztői munkát illeti, nem oszt, nem szoroz, ha arról van szó, hogy magasszintű nyelven kell komoly, komplex alkalmazásokat fejleszteni.
a gnome 4 elég sokat dobott rajta a 3hoz képest user experience-ben, de a 2t nem használtam, szóval ahhoz nem tudom hasonlítani
de én egy jó ideje már az arch + xfce-t használok fő rendszerként, nekem több nem is kell
26:
Nem próbáltam a Gnome 4-et, de a képek alapján ugyanúgy OS X koppintás, mint a 3, szóval felejtős.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!