Magyarországon milyen IT területen, milyen pozíciónál, mekkora méretű cégnél előny ha valakinek van informatikus MSc-je is a BSc mellett?
Próbálom pontosan megfogalmazni a kérdésemet. Szóval nekem nem az a kérdésem, hogy megéri-e MSc-t is csinálni, mert szerintem ez teljesen szubjektív dolog, nyilvánvalóan nem szükséges feltétele az IT-s állásoknak még a BSc sem és nem erről szeretnék vitát nyitni.
Hanem az volna a kérdés, hogy ad-e valami előnyt az hogyha van papírom (és tudásom) egy mesterképzésről is? Én amúgy arra tudok gondolni, hogy inkább a multiknál lehet ez előny, illetve pl a software architect vagy hasonló pozícióknál, illetve inkább a Data Science vagy AI területén, vagy esetleg valami bankban. Illetve ha előnyt ad akkor miben? Tehát fizetésben, előreléptetésben?
Köszönöm előre is!
"én Evosoftnál vagyok diploma nélkül."
LOL
Ahol elengedhetetlen a mester
A mesterdiploma inkább a kognitív tudást igénylő területeken, így például a kutatás, az innováció világában elengedhetetlen. Mint a docens megjegyezte: egy nemzetközi hírű szellemi műhelybe lehetetlen bekerülni jó nevű képzőintézménytől származó mesterdiploma nélkül. Sok esetben a több diploma, illetve tudományos fokozat is alapelvárásnak számít, nem is beszélve a magas szintű nyelvismeretről. Ezeken a területeken elsősorban a nemzetközi jártasságot, a tudományos szemléletet, gondolkodást és a szükséges tudományos elvek, összefüggések ismeretét vagy éppen a kreativitást kell kellőképpen dokumentumokkal alátámasztani. Természetesen vizsgálják a kompetenciákat is, de a diploma a belépő. Ugyanakkor például egy neves tanácsadó cég is igen kínos helyzetbe kerülhet, ha kiderül, hogy az adott tanácsadójának nincs egy elismert intézménytől származó diplomája.
Már mondtam, majd keresel magadnak.
De úgy tűnik, még ehhez sincs meg a készséged, mert ugye, egy IT multi nem fogja kikötni a mesterdilpomát, hiszen a BSc-t is el tudja helyezni.
Ilyeneket, akik MSc-t várnak el, csak startup cégeken belüli IT részleg, vagy kutatóbázis keres, de ott még az MSc is kevés lehet. Van ahol elvárás a PhD, ott már szopik a BSc-s. Szóval, valahogy ezirányban keress, ne sokezer emert foglalkoztató GigaMultiknál, te szerencsétlen.
Előnyt jelent
Kiváló matematikai problémamegoldó képesség, matematikai érdeklődés
Digitális jelfeldolgozási ismeretek és ezek iránti érdeklődés
Valósidejű- és/vagy teljesítményorientált alkalmazásfejlesztési tapasztalat
Jártasság NumPy, SciPy könyvtárak használatában
MSc vagy PhD diploma informatikai (CS) területen
Soft computing, gépi tanulás ismeretek
---
Nagy látogatottságú, elosztott rendszerekkel kapcsolatos tapasztalat
MSc diploma informatikai (CS) területen
- Multiknál nem nagyon szokott követelmény lenni, de a fizetésben valószínűleg reflektálódik
- Magasabb szintű pozícióra (pl architect) rendszerint szakmai tapasztalat, és sok körös tesztelés alapján kerül kiválasztásra a delikvens, a végzettség kevésbé tényező.
- Akademikus, kutatói munkakörnél kikötés lehet az MSc, akár PhD is a munka jellegétől függően.
- Állami fejlesztéseknél lehet még kikötés, hogy a fejlesztőnek X végzettséggel kell rendelkeznie, vagy a a fejlesztést X végzettségű egyénnek kell vezetnie. Ez sokszor kimerül a BSc-ben, de vannak esetek, ahol az MSc kikötés.
- Banki szférában nem vagyok jártas, de ahogy nézem ott sem különösebben kikötés az MSc.
Ez az én 5 fillérem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!