Mit kell tudnia egy programozónak?
Tehát ha jól értem mérnök infón megbuktál? Azért valjuk be ez nem egy jó előjel. A mérnök infó lényegesen könnyebben elvégezhető mint a programozói. Ha a mérnök infón nem feleltél meg akkor az azt jelenti, hogy ez a szakma nem neked való. Soha nem leszel jó programozó, láthatóan képtelen vagy megtanulni. És ezt veheted sértőnek stb. de ez tény. Ezeken a helyeken a "megbukás" sem 1 sikertelen vizsga eredménye. Ha valami nagyon nem megy nem kell erőltetni. Annyi normális szakma van még ami valószínűleg jobban fekszik neked. Nem kell mindenkinek programozónak menni. Lehet, hogy egy nagyon alacsony szinten megtanulod, és lesz belőled olyan "programozó" aki mások összegányolt windowsát próbálja életre kellteni, és a "next-next-ok" típusú frissitéseket (és telepítéseket) kivállóan elvégzi, de ez nem a programozói szakma csúcsa. Fogd fel, ez egy olyan terület amire alkalmatlan vagy. Ugyanúgy én alkalmatlan vagyok balettáncosnak, pincérnek, tűzoltónak, katonának, vadakat terelő juhásznak stb. Izmozhatnék, hogy de én balettátncos akarok lenni, de felesleges nem is próbálkozom, mert tudom, hogy alkalmatlan vagyok rá.
Ilyen esetben egyébként van még felnőtteknél is pályáorientációs (pályaválasztási) tanácsadó/coach/pszichológus aki segít olyat keresni ami "boldoggá tesz" és alkalmas vagy rá. Annak meg - nem csak én, hanem több kollégám sem - nem látja értelmét, hogy még legyen 2-300-1000-1500 programozásra képtelen/alkalmatlan programozó, mert úgyse fog tudni a "szakmában" dolgozni. Ilyen kód piszkáláson kívül, meg gányolt programok tákolásán kívül mára képtelen. Ilyen "programozókból" több ezer van munkanélkül, mert kb. a próbaidő 3. napján repülnek, mert kiderül, hogy a CV szép csili-vili de valós tudás és képesség az azonosan egyenlő zérus. A programozás egy nagyon durván készség szakma, van aki alkalmas rá, van aki nem (ugyanúgy mint a balettáncos is), és itt láthatóan a korábbi eredmények alapján te erre nem vagy alkalmas. Lehet, hogy egy alapszinten megtanulod de az kevés ma már (ugyanúgy, lehet,h ogy képes lennék néhány balett mozdulatot, lépést megtanulni, de balettáncos sose lehetnék).
Gondolj, amit akarsz!
Végre találtam egy szakmát, amit akarok egyáltalán csinálni, erre le akarsz beszélni, csak mert mérnök infón megbuktam. Tudod hányan szokták elvégezni 350ből? 40en. Aki érti a matekot, annak nem olyan nehéz, én úgy meggyűlöltem 3 évre. Nem a kódolással volt a baj, hanem a matekkal. Néha csak kapkodtam a fejem. De a kalkulus egy olyan felesleges tárgy, ha csak nem akarsz közgazdász lenni, hogy elképesztő. Bárkit megkérdezel, hogy számolt-e határértéket munka közben, biztos nemet mond. Aki meg azt állitja, hogy tudnom kellene a kalkulust a programozashoz, azt az utcán mellbe szúrom, mert ilyen hülyeségeket nekem ne mondjon.
Már a határértéknél elbuktál? Bocs, hogy ezt írom, de akkor a többi részére is képtelen leszel. Normális esetben a határétéknél lényegesen bonyolultabb dolgoakt kell megérteni. És tudom népszerűtlen, de ezek összefüggenek. Ez egy jó mérője annak,h ogy képes-e az ember azokat a dolgoakt megtanulni amik kellenek. Elképzelhető, hogy maga a határérték nem kell (bár elég sokathasználjuk) de pl. egy algoritmus futásidejének (és a hozzá kapcsolodó jellemzőknek komplexitás stb.) a meghatározása egy fontos feladata egy programozónak és oda meg kell ugyanaz a gondolkodás mód mint a határértékhez. Nem azt mondom, hogy határérték kell a meghatározásához, hanem úgyanaz a gondolkodás mód. De pl. amint bármilyen matek módszert használsz ott a határérték, jobb esetben a Taylor polinom, amit nem tudsz megkerülni. Nyilván sok esetben nem fogsz vele közvetlenül találkozni, de komoly fejtőrést tudhat okozni, hogy egy egyszerű számítás esetén miért nem 0 aminek 0-nak kell lennie. Pl. próbáld ki egy excelben, hogy beírod egy tetszőleges cellába "=sin(radián(1800))" és nagyon nem 0-t kapsz. Így egy matekhoz nem ért programozó kódrészlete HA (sin(radián(x)) == 0 AKKOR ... x=1800 esetén már nem fog teljesülni, és keresheted a programodban a hibát életed végéig nem fogod megtalálni, mert ehhez már legalább egy picit érteni kéne a matekot és a Taylor maradéktételt, mert a probléma megoldása pont ott van. És kb. ez a szint a kódpiszkáló-kódtákoló "álprogramozó" és egy "jó programozó" között, hogy az ilyen hibákat megtalálja, sőt még jó megoldást is tud rájuk. És itt nem biztos, hogy a jó megoldás a következő:
1. sor: a LEGYEN EGYENLŐ sin(radián(x))
2. sor: b LEGYEN EGYENLŐ abs(a)
3. sor: HA b<"elfogadható hiba sáv" AKKOR ...
Ez egy "áthidaló megoldás" de meg tudod mondani, hogy ez jó-e minden esetben az adott alkalmazásban? Ha nincs hozzá meg a matek tudásod nem tudod megindokolni, hogy jó-e ez a megoldás vagy sem. (egyébként a jelenlegi munkahelyemen az állásinterrjún ez volt az egyik feladat, hogy meg kellett határozzam, hogy milyen esetekben jó-e a megoldásom vagy sem).
Most elmegyek hágyni..
De amúgy értem, amit magyarázol.
"mvvm, mvc, singleton, entity, async, threadpool, wpf, delegalt, ref, out, xaml, binding, lambda, event, model class"
Ezeknek a felét szerencsére tudom, nemcsak hírböl. A delegálttól jól megszenvedtem de meglett:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!