Mit kell tudnia egy programozónak?
Én leírtam, hogy mit tudok. Muszáj ilyen flegma módon írni, hogy "te csak azt hiszed, hogy kettőt kattintasz..." Nem! Nem azt hiszem és légy szíves, ne írj ilyeneket, mert elegem van!
Amikor gimibe jártam depressziós voltam és nem tudtam, hogy a felvételi pontokhoz kell a jó jegy. Aztán megbuktam. Aztán kijártam 2 képzést is, de egyik se tetszett. Aztán találtam ezt az OKJ-s képzést, ami jó volt, mert nem ért olyan sokat, hogy felvegyenek már a papírral, de adott egy alap tudást kaptam, aztán magam foglalkoztam vele reggeltől estig (volt hogy iskola közben is). Most 31 éves.
Úgyhogy légyszíves, ne írj ilyeneket, hogy biztos 12 éves vagyok és azt hiszem, hogy....!
"Mennyi prog infen a min pontszám? 360? Azért annyira nem nehéz elérni..."
Nem a szak minimuma, hanem A minimum pont, azt hiszem 260 pont. Mindjárt újra csinálom az érettségit.
Tehát az érettségid nem lett valami acélos. Tekitnve, hogy ez egy elég alapvető (bár tény, hogy csak bizonyos részterületekre fókuszáló) szintnek tekinthető, ez azért nem jó jel. Ezzel nem piszkálni akarlak, meg nem kell azért túl nagy jelentőséget tulajdonítani egyetlen rosszul siekrült vizsgának, de azért jó jelzés arra, hogy állj neki komolyabban! Egy programozónak fontos a kompetens hozzáállás, valamint a széles látókör. Azt, hogy iskolásként fogalmad sem volt a felvételi mikéntjéről,inkább hagyjuk. Ez az iskolát is minősíti, ha tényleg erről nem volt tájékoztató. Viszont az érettségi nem azt méri, hogy egy pár napja feladott leckét hogyan tudtál (ideiglenesen) megtanulni, hanem azt, hogy évek alatt mennyi tudást, és milyen képességeket sikerült elsajátítanod. Külön készülés nélkül is illik ezt az akadályt jól venni, ha egy terület érdekel. De ez már a múlt, nem érdemes ezen rágódni. A következtetéseket vond le, és tanulj belőlük!
Javaslatok, tanácsok:
- A nyelv csak egy eszköz. Nem az mutatja meg, hogy milyen programozó vagy, hogy milyen programozási nyelvet/nyelveket ismersz. (Bár vannak, akik szeretnék ezt hinni, de ők szoktak lenni azok, akik nagyon könnyen kihullanak a szakmából.) PROGRAMOZNI kell tudni, a nyelv csak egy segédeszköz ennek megvalósítására.
- Gyakorolj rengeteget! Találj ki magadnak - akár valami más hobbival kapcsolatban is - feladatokat, amiket megoldhatsz!
- Ne hagyatkozz túl nagy mértékben az internetre! Ezt fura lehet hallani, hiszen a csapból is az folyik, hogy használd a keresőt... igen, ez tényleg egy hasznos kompetencia. De nem akkor, amikor tanul az ember. Ha midnent készen kapsz, akkor nem fogsz gondolkodni. Tűzd ki a feladatot, és ha kell, szenvedj vele! Ha információt keresel, akkor se konkrét megoldás után kutass, hanem az adott technikának/módszernek az egészét próbáld meg áttekinteni és megérteni! Csak egy példa: ha mondjuk egy programot írsz, ami egy labirintusból kitalálna, és megakadsz, eszedbe ne jusson erre kész programkódot keresni! Előbb próbáld meg átgondolni, hogy ha te lennél ott a labirintusban, akkor mit csinálnál! És ezt próbáld meg leprogramozni! Ha nem megy, akkor meg általánosságban keresgess az útkereső algoritmusok között, és ha megértetted ezek működését, akkor ismét állj neki!
- Ne félj kísérletezni! Bátran próbálj ki mindent, akár olyasmit is, amire azt mondják okos emberek, hogy "nem szabad". (Mármint programozáson belülre értem, és nem arra, hogy szaladgálj a zebrán piros lámpánál, és nem is arra, hogy adót csalj. ;) ) Aztán majd megtapasztalod magadtól, hogy mit miért ajánlott, vagy miért nem ajánlott csinálni. Hatékonyabb, mint az, ha készen megmondják, hogy ezt lehet, ezt meg nem.
- Minden ember egyedi. Ha valami neked nem úgy megy, mint másnak, vagy esetleg a legkisebb mértékben sem érdekel az, azzal nincs semmi gond! De igyekezz megtalálni, hogy mi az, ami neked legjobban fekszik!
- És végül: igyekezz széleskörű tudást szerezni! Attól, hogy valamit közvetlenül nem fogsz használni, még származhat belőle előnyöd. Akár közvetetten is az által, hogy megtornáztatod az agyad különböző területeit.
Aztán hajrá!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!