Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Milyen emberek, és miért...

Milyen emberek, és miért írják a számítógépes vírusokat?

Figyelt kérdés
Ma kaptam egy Facebook Message vírust, aztán kíváncsi vagyok rá.

2021. márc. 7. 02:53
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
38%

Jajj ezt a b*szott sok okostojást megint...

Az első vírusokat azért fejlesztették ki - bármilyen furcsának is tűnik -, hogy megvédjék a saját programjaikat, amolyan másolásvédelem funkciót töltöttek be.

Pl. ha nem arról a lemezről telepítetted a programjukat, amit eladtak neked (mindegyik lemeznek volt egy azonosító száma, ID), akkor egy kártékony kód futott le, mint büntetés.

Persze a mai túlkultiváltnak gondolt emberek ezt szentségtörésnek gondolják: személyiségi jogok, meg más a kultúra által kitalált taknyok.

Pedig higyjétek el, ha fel lehetne pofozni a gyerekeket az iskolában, tuti megcsinálnák legalább a HF-et. De teli van ez a világ g*cibnél g*cibb emberekkel... :-)

Így ne csodálkozzatok semmin sem! :-)

2021. márc. 7. 12:22
 12/25 anonim ***** válasza:
65%

A legelső számítógépes vírust pusztán saját szórakoztatására írta valaki. Az volt a cél, hogy önreprodukáló kódot hozzon létre. Sikerült. A többi hülye meg divatot csinált ebből. Jobbára ártalmatlan vírusok voltak ezek a koraiak, csak bosszantás, vagy magamutogatás volt a céljuk, de röviddel ezután megjelentek az igazi kártevők, amelyek már adatokat töröltek, vagy írtak át, netán titkosítottak. A durvábbak még hardveres károkat is okoztak.

Az nem igaz, hogy a vírusirtók eladása okán írták volna ezeket, mert akkor még ilyen szoftver, hogy vírusirtó, nem is létezett.

Az elképzelhető, hogy egy-egy vírust már a vírusvédelemre szakosodott kollégák írthattak meg, talán így növelve a forgalmukat, nyereségüket, de ez csak vélelem, konkrét bizonyíték erre nézve nincs.

A kis kapacitású mágneslemezeknek, floppy, soha nem volt semmiféle azonosítójuk. A merevlemezeknek viszont a mai napig van ilyen.

2021. márc. 7. 12:41
 13/25 anonim ***** válasza:
89%
Olyan emberek írják, akiknek hasznuk van belőle vagy csak siman szeretetnének kellemetlenseget okozni egy másik félnek. Kár ezt fejtegetni. Virusirto cégnek meg nem hinnem, hogy kell vírust írni, aminek köszönhetően eladja a virusirtot. Írnak helyettük épp elegen :D
2021. márc. 7. 13:09
 14/25 anonim ***** válasza:
29%
2021. márc. 7. 13:33
 15/25 anonim ***** válasza:
79%

[link]

Nem véletlenül vagy lepontozva ennyire, mert kiállhatatlan és bunkó stílusod mellett ostobaságokat is írsz és valótlanul vádolsz másokat ordibálva (nagybetűvel). Jó lenne, ha kezeltetnéd magad pszichiátrián!

2021. márc. 7. 13:41
 16/25 anonim ***** válasza:
44%

Ez 2008-ban volt te buta veréb.

A NEPTUN a fejlesztő /SDA Rt./ üzemeltetésében van. Három darab redundáns szerver szolgálja ki a rendszert.

2021. márc. 7. 13:45
 17/25 anonim ***** válasza:
93%

"Ez 2008-ban volt te buta veréb." És ez min változtat? Először még azon pörögtél, hogy a sztori kamu, most beigazolódik, hogy nem az, akkor meg azért nem számít, mert 2008-ban történt? Érveléslogika, ember, használjad.

És amúgy nem, a Neptun továbbra sem egy központi szerverről van kiszolgálva minden egyetem felé. De még cska nem is háromról. A legtöbb egyetem (nem találtam konkrétan ellenpéldát) saját maga üzemelteti a Neptunt. Magának üzemelteti az ELTE, a BME, a Corvinus, az SZTE, és még egy csomó másik egyetem is. Még egy felhasználói dokumentációt is találtam a self hosted megoldásra:

[link]

2014-es, ha találsz ennél frissebb dokumentumot, ami rácáfol arra, hogy a Neptunt az egyetemek maguknak üzemeltetik (nem fogsz), hajrá.

2021. márc. 7. 14:10
 18/25 anonim ***** válasza:
31%

" Először még azon pörögtél, hogy a sztori kamu, most beigazolódik, hogy nem az, "

Nem igazolódott be.

"A legtöbb egyetem (nem találtam konkrétan ellenpéldát) saját maga üzemelteti a Neptunt. Magának üzemelteti az ELTE, a BME, a Corvinus, az SZTE, és még egy csomó másik egyetem is. Még egy felhasználói dokumentációt is találtam a self hosted megoldásra:"

Egyetlen egyetem vagy főiskola sem üzemelteti MAGA a neptunt.

A Neptun egy moduláris rendszer. A fő feladata a hallgatók és az oktatók kiszolgálása, a tanulmánnyal közvetlenül kapcsolatos dolgok szervezése, adminisztrálása. Ezen túl van a Neptunnak egyéb modulja is, pl. béreszámfejtő, meg amit akarsz. Ezeket a kis modulokat lokálisan üzemeltetheti az egyetem, mert a központi rendszer nem skálázható -így tetszés szerint nem is terhelhető- de a hallgatói/oktatói modul [core] központi szerveren fut. Íme:

"A Neptun rendszer

A Neptun rendszert a felsőoktatási intézmények használják tanulmányi, pénzügyi, oktatásszervezési feladataik adminisztrálására, adatkommunikációra a FIR és OEP felé, valamint az oktatással kapcsolatos tevékenységek elvégzéséhez.

A neptun különböző modulokból épül fel, ezek a modulok egy felhasználói csoport vagy tevékenységi kör köré vannak szervezve. A modulok közül a Hallgatói és Oktatói modult WEB-ről lehet használni, a Neptun további moduljai kliens gépeken futnak a karokon, tanszékeken, a Központi Tanulmányi Hivatalban stb."

2021. márc. 7. 14:19
 19/25 anonim ***** válasza:
84%
#18 És ebben hol szerepel a "központi szerver" kifejezés? Ez szerepel benne: "A modulok közül a Hallgatói és Oktatói modult WEB-ről lehet használni", ami az üzemeltetési dokumentációban szereplő webszervert jelöli, és amelyet - igény szerint - szintén az egyetem üzemeltethet saját szerverről. De ha elolvasnád a linkelt dokumentációt, és nem csak vizes kutya módjára csóválnád a fejed, akkor ezzel te is tisztában lennél.
2021. márc. 7. 15:00
 20/25 anonim ***** válasza:
39%

Hozzád képest egy prérikutya, nobel díjas akadémikus.

Szerinted miért írnak WEB-et, és vajon mégis, mi a lóf.szt jelent az, hogy WEB?

Szerinted egy olyan rendszernél, ahol fokozott prioritást élvez a biztonság, hiszen sok-sok ezer ember érdemjegyeiről, sok milliárd forint hallgatói pénzről, hasonló fajsúlyos dolgokról van szó, miért nem lehet mondjuk intranet-ről elérni a logint?

Szerinted miért a fejlesztő üzemelteti a cuccot? Nyilván nem ingyen. Miért nem az egyetemek teszik ezt meg, ami költség szinten sokkal jobban megérné nekik?

Három szerver van, plusz egy adatbázis szerver, mely utóbbi egy lezárt, pecsételt ajtajú szobában van elhelyezve. Találgass, hogy miért.

Az meg továbbra is kamu, amit behazudtál itt a text formátumban tárolt neptun jelszavakról. Annyi történt, ez is 12 éve, hogy valaki megtörte az egyetem lokális szerverét és ez által hozzáfért egy ott tárolt adatbázishoz, amely a hallgatók érzékeny adatait /név, lakcím, neptun kód, stb/ tartalmazta és ezt az adatbázist tette ki valaki az internetre.

2021. márc. 8. 10:56
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!