JAVA mellé jó a python?
Nem zárják ki egymást, nyugodtan tanulhatod mellé :)
jó tanulást!
Arra fókuszálnék, hogy amit az egyetemen tanítanak, azt rendesen megtanuld. Ha Java, akkor azt. Kívülről-belülről, OOP, algoritmusok és adatstruktúrák, frameworkök (Spring stb.), SQL/Hibernate. A Java mellé elsődlegesen a JavaSctipt illik, mivel ha egy full stack appot építesz, akkor a front-end JS vagy TypeScript lesz. Ezért is kellene még JS frameworköket is tanulnod (React és/vagy Angular). Ezen felül profin deployolnod, CD/CI, Docker, Kubernetes stb. Cloud serviceket minimálisan még. SQL-t is full profin.
TDD álmodban felkeltve is menjen. A Refactoring, a Clean Code stb. alapkönyvek kisujjból is.
Ha a fentiek megvannak, akkor építs megoldásokat. Ha túlleszel 5 komplett full stack projekten, akkor mondhatod azt, hogy megy valamennyire.
Nem kapkodnék bele újabb nyelvekbe, amíg az első nyelv nem megy profin. A Java amúgy egy remek nyelv, és remek tanulónyelv. Szemben a Pythonnal, nagyon jó fejlesztői szokásokat kényszerít ki.
#2: körülbelül egyet értek azzal, amit írtál, de szerintem néhány dolgot nem veszel figyelembe:
Ez az út amit leírtál abszolút jó, viszont egyáltalán nem biztos, hogy a kérdezö ebbe az irányba szeretne menni. Perpill csak az egyetemen tanulja a javát, valószínüleg azért, mert azon az egyetemen éppen azt tanítják.
Szerintem az egyetemen az a legfontosabb, hogy megtanulj algoritmizálni + megtanulj magadtól megtalálni dolgokat. Az egyetem az a hely, ahol ezeket tudod megtanulni, nem fontos, hogy konkrétan azt a nyelvet/technológiát tanuld, amivel késöbb dolgozni fogsz.
Amit még szerintem nem vettél figyelembe, az az emberi tényezö: sokkal gyorsabban lehet úgy tanulni, ha élvezed a dolgot. A kérdezö pedig azt írta, hogy neki a python szimpatikusabb, mint a java.
Amit ajánlok a kérdezönek: Nézd át amit a #2 ajánlott, hátha a JS vagy a TypeScript is van olyan szimpatikus, mint a python. Ha igen, akkor két legyet egy csapásra: a java mellé kapsz egy olyan technológiát, ami szépen kiegészíti azt. De ha mégiscsak a pythonhoz van kedved... Inkább tanulj kevésbé "összetartozó" technológiákat úgy, hogy élvezed, mint szorosan összekapcsolódó dolgokat úgy, hogy rühelled.
Köszönöm a válaszokat!
Egyébként data analytics és data scientist vonal érdekel nagyon most, ezért szeretném a pythont, mert úgy olvastam azokhoz ez kell.
És igen kötelezően a java-t tanuljuk egyetemen, szóval azt nem tudnám kikerülni, de mondjuk lehet végül jobban fog tetszeni.
És egyszerre a kettő nyelvet nem tanultam volna. Pythont-t magamtól kezdtem el még tanulgatni, de most abbahagytam.
3. Persze teljesen igazad van. Szerintem amúgy az összes informatika szakon van legalább 3-4 nyelv a tanulmányok végéig, nem? Én most adatanalitika mesterszakon tanulok, és nálunk 4 nyelv van -- de nem egyszerre, hanem féléves eltolással. A Kérdezőnek is azért javasoltam, hogy arra fókuszáljon, amit éppen az egyetemen tanítanak, mert érdemesebb inkább egy nyelvet megtanulni először rendesen, mint két nyelvet félig. És mint írtam, a Java egy nagyon jó fejlesztői szokásokat tanító ipari nyelv, amelyeket fog tudni hasznosítani fejlesztőként akármilyen nyelven fejleszt később.
Kérdező az adatanalitika / gépi tanulás nagyon jó cuccok, ezekhez nyilván érdemes az Analízist, Lineáris Algebrát és főleg a Statisztikát fullra kimaxolni, és igen, itt R-t és Pythont nyomatnak. Érdemes akár külön ilyen mesterszakra is járni (én is azt teszem éppen). Ehhez annyit szeretnék hozzátenni, hogy a data scientistek fő gyengesége általában pont a szofverfejlesztés, ezért is érdemes a szoftverfejlesztést kimaxolni (most teljesen mindegy, hogy milyen nyelven), mert az egy hatalmas előny lesz később, ha képes vagy robosztus, megbízható ipari szoftvert is írni.
Amúgy ha Pythont szeretnél tanulni, akkor először söpörj végig valami kezdő Python kurzust (nézd meg a YouTube-on a Freecodecamp csatornát, rengeteg jó kurzusuk van), és utána meg töltsd le Luciano Ramalho Fluent Python című könyvét, ez szerintem a legjobb létező Python könyv. Az adatanalitikához egyébként a legjobb bevezető könyv McKinney Python for Data Analysis című könyve. Melegen ajánlott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!