Milyen gépet + monitort vagy laptopot érdemes vásárolni, ha meg szeretnék tanulni programozni Python vagy C# nyelven?
Ez a Rasberry szimpi.
Csak olvasgattam ezt a kérdést és eléggé elbizonytalanodtam: https://www.gyakorikerdesek.hu/szamitastechnika__programozas..
Itt minimum 8GB RAMról, meg 500 ezer forintos gépekről beszélnek.
"Itt minimum 8GB RAMról, meg 500 ezer forintos gépekről beszélnek."
Mert vannak, akik hülyeségeket beszélnek.
Én a 90-es években Commodore 64-en tanultam meg programozni. 64 kB RAM (abból kb. 40 használható trükközések nélkül), 1 MHz-es proci, és persze 170 kB-os floppy. Jó, oké, a ma ismert nyelvek közül csak a BASIC, C, és a Pascal érhető el rá, azokból sem a legújabb verzió, és lehet mondani, hogy azóta rengeteget változott a szakma... tényleg így van. De sokan vagyunk, akik nem csúcsgépen tanultak meg programozni, és hacsak nem fogsz ki valamilyen kifejezetten nagy étvágyú IDE-t, nem is szükséges brutál vas a szoftverfejlesztéshez.
Gimisként egy 100 MHz-es 486-osom volt, 82 MB-os vinyóval, ami akkoriban a középkategória alja volt, mégis remekül futott rajta a Turbo Pascal meg a Turbo C. Főiskolán meg jó ideig a helyi Linux szerverre csatlakoztunk be, és ott programoztunk GCC-vel (és Midnight Editorral).
A programozás tipikusan az a terület, amihez nem kell egy erőgép. Egy fordító elmuzsikál még akár egy 10-15 éves gépen is, csak legfeljebb kell 5 másodpercet várni a fordításra. ;)
A Raspberry meg egyáltaln nem gyenge. Eleve Linux van rajta, ami egy jóval erőforráskímélőbb rendszer, mint a Windows, és azért a Pi 400-as a 4 magos, 1,8 MHz-es ARM procijával ad olyan felhasználói élményt, mint egy erős középkategóriás Windows-os PC. Persze, nyers erőben nem fog a csúcskategóriával veersenyezni, de mint írtam, a programozáshoz nem is kell az. Ha 4k videókat akarnál vágni napi szinten, akkor nem javasolnám a Raspberryt. Oda erőgép kéne. De programozni egyáltalán nem.
Ja, és ráadásul Linuxos rendszer, alapból telepítve van a Python, GCC, Perl, meg miegymás.
A MonoDevelop pedig így telepíthető: [link]
Van benne C#, F#, meg Visual Basic .NET.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!