Csak(!) programozásra megéri venni egy macbook-ot?
Van ugyan egy erős gamer gépem, de Windows-on annyira körülményes programozni, hogy néha rendesen idegel, hogy ezt-azt nem találok (részben az is lehet gond, hogy nagyon belaktam a rendszert cuccokkal), ezért gondoltam egy macbookra pluszban, ami csak erre a célra lenne. A gép meg marad csak játékra, tesztelésre.
De vajon megérné, vagy maradjak a jelenlegi felállásnál? 🤔
#10 Igazából nem rossz ötlet, lehet többet tanítana meg, mint amit saját kútfőből sikerül, vagy amit egyáltalán a suliban nyomnak.
#11 Hát az én gépem erős, de semmiképp sem olcsó, ~300k-ba fájt nekem tavaly. :D Viszont sosem volt több monitorom, 1 ultrawide van, és ennyi. Lehet, tényleg jobb lenne abból is több.
Miért akarsz egyáltalán programozni tanulni?
Egyébként meg ha ezt a kérdést fel tudtad itt tenni, akkor már mindened megvan. A többit pedig ingyen eléred - eszközöket, oktatóvideókat, példákat, leírásokat, doksikat... Mind-mind ingyen. Egy dolgot kell belefektetned, az idődet, de mégsem csinálod. Pedig tényleg csak annyi, hogy neki kell ülni és csinálni kell.
De inkább úgy tűnik nekem, hogy csak egy indokot keresel arra, hogy hardvert vehess. Mintha nem is a programozás érdekelne.
#13 Nagyon rosszul látod a dolgokat.
Honnan veszed, hogy nem fektetem bele az időmet? Olvasgass vissza. Egészen pontosan 2015 óta tanulgatok különféle programnyelveket itthon, saját magamtól, miközben suliban az asztalos szakma rejtelmeit nyomták le a torkomon, és még csak most jutottam el oda, hogy suliban is tanuljam ezt... :) Tehát 5 évemet belefektettem már, és még legalább 5x ennyit bele is fogok, mert érdekel, szeretem csinálni.
Indokot keresek arra, hogy hardvert vehessek? Nem kellett tavaly sem indok rá, hogy i5-9600k-t GTX 1080-at, és ilyeneket vegyek, szimplán erre költöttem a nyári munkán megkeresett pénzem.
Itt most az volt a kérdés, hogy jobb-e az említett eszköz erre a célra. Kiderült, hogy nem, így maradok a gépemnél, ezt rakom rendbe, hogy ismét gördülékenyen menjen a dolog.
Tehát kiveséztük ezt a kérdést már rendesen, megtudtam a választ. Nem költök feleslegesen rá.
"még sose éreztem a hátrányát, a linux sztem tök gagyi :D Valamiért mégis a windows van elterjedve a világon legjobban."
Na de te ehhez elég sötét is vagy.
Van Macbookom és windowst futtató asztaló PCm.
Programozni sokkal jobban szeretek Windowson.
Macen kicsit körülményes, mert másak a short cutok, nem minden szoftvert készítenek el rá, mivel kisebb a felhasználói réteg.
Így van hogy 1-1 szoftver ami kell adott dologhoz nem elérhető, csak régebbi verziója, amit kb 5-10 éve nem frissítettek vagy éppen egyátalán nem elérhető és akkor alternatívákat kell keresni.
Plusz a kisebb felhasználói réteg miatt nehezebb megoldani Mac specifikus problémákat, mert online kevesebb ember kérdezett már rá ugyan arra a problémára.
Ha akarod nyugodtan csináld. Nagyon jó a Macos és a Macbookok, de nincs kifejezetten előnye a programozás szempontjából áttérni.
Én egyenesen falnak megyek az Apple termékeitől. Egyrészt túlárazottak, másrészt az fejlesztésnek a világa nagyon open-source központú, mint a Linux. Apple és a Windows nagyon nem az. Bár a Windows törekszik a fejleszők kegyeiért.
Fizetős termékeket csak akkor érdemes venni, ha megrendelő ki is fizeti. De nyilván mindenkinek az éri meg ami: olcsó és visszahozza az árát.
Nyilván, ha egy havi projekttel (mondok egy számot) 3millió nettó bevételed van, akkor nevetve vehetsz egy Mac-et. (Amit én sose fogok)
Amúgy meg egy laptop/PC több monitoros setuppal simán lehet fejleszteni bármit. Nem hardver függő és localban csak tesztelni fogsz funkciókat. Teszt telepítésre meg úgy is felhúzol egy környezetet egy virtuális gépen, ami nagy valószínüleg linux lesz. Az, hogy mely a gazda OS, már is lényegtelen.
Laptopra meg ha van "USB-C"-d akkor egy fasza dokkolóval rendes PC környezetet tudsz csinálni magadnak. Nekem egy WD15 Dell dockolóm van, és így fejlesztek lassan 1éve "laptopon". Ha kell menni a laptoppal valahova, csak kiveszem az USB-C csatlakozót és már mentem is.
ui: Az, hogy mennyi monitorod van, csak kényelmi szempont. Én egy UWHD + laptop 15"-al játszok és tök jól elvagyok vele. :)
12:
Azért jobb a több monitor, mert például bizonyos monitort függőlegesen állítassz, így jobban láthatod a kódot. ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!