Szoftverfejlesztőből UI/UX designer?
Megérheti a pályaváltás anyagilag? Váltott már innen valaki?
A jelenlegi munkahelyemen kezd egyre monotonabb lenni a munka, elég sokat gondolkodok azon, hogy mi az amit szívesen csinálnék és maga a gondolat, hogy valami szépet alkossak jobban vonz, mint maga a fejlesztés. Bár a már elkészült design-ok megvalósítását is szívesen csinálom, ezért a backend fejlesztéseket képes lennék elengedni (jelenleg fullstack fejlesztőként dolgozok).
Viszont nem tudom, hogy hogyan lenne érdemes váltani, mert elég sok képzést találtam ezzel kapcsolatban, változó árakkal és képzési idővel.
Jó lenne valaki olyantól tanácsot kapni, akik már váltottak.
Anyagilag szerintem biztosan nem éri meg, egy senior fejlesztő akár 50%-kal is többet keres mint egy senior UX designer.
Én frontend fejlesztő vagyok, tudatosan kerülöm azt hogy rám úgy tekintsenek mint aki ért a designhoz.
MINDENKI (ügyfél, tesztelő, mezei felhasználó) "ért" a széphez, mindenki tudja a tutit, mindenki TUDJA hogyan kell kinéznie.
Nekem volt olyan, hogy az ügyfél felállt, odament a kivetített képhez és papírlappal megnézte hogy egy vonalban van-e a szöveg. Ugyanaz a formázás volt mindkét div-en, de ő meg volt győződve róla, hogy az más.
Nem csak vizuálisan lehet "szép" valami. Nekem az a szép, ha jól működik, időre elkészült, vannak unit tesztek, stb. És az üzlet is ezt igényli, értékeli.
Nem hosszutavu karrierkent akarnek csinalni, vagyis igen, de nem alkalmazottkent. Azert akarnam kitanulni a szakmat, hogy aztan vallalkozzak.
Az meg hogy ki mit tart szepnek az relativ. Engem kifejezetten az erdekel, hogy vizualisan szepet tudjak alkotni, mert jelenleg nem vagyok kepes ra.
Tok lazan osszedobok why reszponziv oldalt, de a designjukban nagyon gyenge vagyok.
Fejlesztőként is lehetsz vállalkozó, és a fejlesztést könnyebb eladni mint a designt.
"Az meg hogy ki mit tart szepnek az relativ."
Hát pont ez az. Ami szerinted szép, az az ügyfélnek, tesztelőnek, felhasználónak, főnöknek, stb. stb. nem biztos hogy szép. A designer mindenhonnan kapja a tanácsokat, ilyen legyen, olyan legyen, mert mindenki tudja a tutit.
Fejlesztőként az hogy valami a specifikáció szerint működik-e, és hogy teljesítménye elfogadható-e, az egy mérhető, objektív dolog, mindenki számára azonos.
Tudsz rajzolni, festeni? Én sok designerrel dolgoztam már együtt, ég és föld a különbség a designer között aki tud rajzolni egy egyedi ikont 2 perc alatt és aki netről keresgél valamit.
Ja...hát akkor meg szerintem végképp nem éri meg anyagilag. Az IT-ban a specializációt fizetik meg. Ha mindenes akarsz lenni, akkor csak nagyon pici projekteken tudsz dolgozni, amiből következik hogy a jövedelmed is kevesebb lesz.
Van közük egymáshoz, de a gyakorlatban teljesen két terület a fejlesztés és a design, olyan mintha egyszerre szeretnél orvos és gyógyszerész lenni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!