Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Tényleg nem számít a papír...

Tényleg nem számít a papír informatikai területen, csak a tapasztalat?

Figyelt kérdés
Tavaly kezdtem el az üzemmérnök informatikus szakot a BME-n, nagyon szeretem csinálni. Most nyáron is dolgoztam a tanultakkal (C#, .Net fejlesztőként projektmunkában vettem részt) Viszont mindenkitől azt, hallom, hogy ez egy értéktelen papír lesz, mert csak "Bprof". A másik oldalról viszont azt, hallom, hogy papír sem kell, ahhoz, hogy elhelyezkedjen az ember programozóként. Most akkor mi az igazság? Tényleg értéktelen lesz a diplomám vagy nem?
2020. júl. 31. 13:09
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
90%

14:26,15:36

El vagy tévedve...

[link]

2020. júl. 31. 16:03
 12/28 A kérdező kommentje:
Valószínűleg szoftverfejlesztő specre megyek majd, emellett szeretnék még minél több nyelvet megtanulni. C mindenképp és a Java-ba jobban belemerülni. Szeretnék majd külföldön dolgozik, mondjuk nem sokat, csak szeretnék annyit, hogy legyen egy pénzalapom itthon.
2020. júl. 31. 16:27
 13/28 anonim ***** válasza:
37%

De, számít.

Nyilván lesz olyan hely, ahol nem, de a munkahelyek többségén feltétel a felsőfokú szakirányú végzettség.

Ennek pedig jó oka van. Tudom, ma divat utolsó semmitérő lebujként tekinteni az egyetemekre, és valóban vannak hibák az oktatási rendszerben, de azért egy egész jó támpontot ad, hogy van-e ilyen végzettséged. Aki ugyanis ért hozzá, annak nem esik nehezére végzettséget szerezni. Ráadásul ott sok olyan dolgot tanul az ember, ami az informatikában fontos átfogó tudást, és rendszerszemléletet ad a kezedbe. A helyzet az, hogy akikkel én találkoztam autodidakta "informatikusokkal", mindegyikük nagyon penge volt az adott területen... addig, ameddig minden simán ment. Aztán amikor valami nem úgy működött, ahogy várták, akkor megállt a tudomány. Nem nézem le őket, felhasználói szintnek tökéletes a tudásuk, és tényleg önellátóak informatikai területen, nem hívnak segítséget, ha egy gépet újra kell telepíteni; de informatikusként kulcsfontosságú, hogy a váratlan helyzetekben is kompetens legyen az ember.

2020. aug. 1. 02:05
 14/28 anonim ***** válasza:
92%
Nekem jól jött, mert szerintem szóba se álltak volna velem, ha nincs diplomám (mérnökinformatikus, MSc), de nehéz általánosítani erről, mert ismerek olyat aki nem végzett el BSc-t se és valahogy bejutott. Szerintem tehetségesebb is nálam a csóka. Viszont ne hidd azt hogy sok ilyen ember van, szóval ne vedd készpénznek ezt a példát. Jól jön az a papír majd szerintem neked, főleg hogy utolsó évet cégnél töltöd. Így előnyöd is van, mert ha jó vagy nekik végzés után ott tudsz maradni. Nyilván MSc-s diplomával több a kezdőfizu, de évek során majd utoléred szerintem.
2020. aug. 29. 10:05
 15/28 anonim ***** válasza:
8%

Már megint egy tipikusan olyan kérdés, ami a vak-szerencsén múlik csak.

- Valahol számít a végzettség meg a papír

- Valahol nem

- Valahol meg apuci ismerősének az ismerőse felvesz, mert kéz-kezet mos.

- Vagy alapítasz egy saját céget, manapság az divat, aztán hazudoztok mindent, és vagy dől a pénz, vagy nem

Ergó az egész egy szerencse, semmi több!

2020. aug. 30. 00:11
 16/28 anonim ***** válasza:
82%
Őnmagában a papir senkit nem érdekel, de a céget meg kell valahogy gyöznöd hogy értesz hozzá. 2 azonos jelölt közül elöbb fognak olyanba pénzt fektetni akinek végzetségeis van. Ha fel tudsz mutatni más tapasztaltott akkor nincs jelentösége.
2020. nov. 28. 14:49
 17/28 anonim ***** válasza:
0%
LOL
2020. nov. 29. 11:33
 18/28 Szabó Zoltán 47 válasza:
69%
Nemcsak az informatikus szakmában, hanem máshol is, nem (csak) azért kell iskolába járni, hogy végezettséget igazoló dokumentumod legyen. Autódidakta módon nem lehet olyan átfogó tudást szerezni, ami széleskörű alapokat biztosít ahhoz, amire aztán már tényleg autódidakta módon és tapasztalati úton felépítsd a specializálódásodat. A tisztán autódidakták az alapokkal nem szeretnek foglalkozni, így a tudásuk is olyan mint a gyönyörűen felépített ház, ami alapok hiányában az első kisebb földrengéskor összedől. A vizsgákra való felkészüléskor kénytelen vagy olyan dolgokat is magadba súlykolni, ami egyébként kevésbé érdekel, autódidaktaként nem foglalkoznál vele. De az átfogó alapokhoz, a gondolkodásmód kialakításához szükséges. Ha jó szakember akarsz lenni, függetlenül attól, hogy kérik a "papírt" vagy sem, elvégzett az ahhoz szükséges iskolát. Ezen kívül a BME környezete, milliője az ott eltöltött évek,is hozzájárulnak ahhoz, hogy később mérnökként gondolkodjál és éljél. Egy már elhúnyt kollégám, aki első főnököm volt mondta, mikor a 90-es években elkezdtem a dolgozni, hogy igazán csak az mérnök, aki nappalin végzett. Aki estin technikusként végezte el az egyetemet, az egész életében technikusként fog gondolkodni és soha sem lesz igazi mérnök. Most már 30 év szakmai tapasztalat után én is ezt mondom a fiataloknak.
2020. nov. 29. 18:31
 19/28 anonim ***** válasza:
88%

Az egyetemi papír mellett (vagy helyett) nagyon sokat számítanak a gyártói vizsgák. Ebből is vannak középfokú és felsőfokú vizsgasorozatok. Attól függően, hogy milyen irányba szeretnél menni, nézz utána, melyik gyártó vizsgáit érdemes letenni. A kezdő fizetésben többszörös lehet a különbség.

Én üzemeltetés területen dolgozom, nálunk a Microsoft és a Cisco vizsga rengeteg pénzt ér.

2021. jan. 2. 18:32
 20/28 anonim ***** válasza:
80%

Munkakör és munka specifikus kérdés.

Mindenképpen többet ér egy Mérnökinformatikus vagy Villamosmérnök végzettség.

Az más kérdés, hogy a te specifikus célod eléréséhez jobban járnál-e vele.

Az hogy “programozó” akarsz lenni egy elég tág kijelentés, ami alapján ezt nem lehet eldönteni.

2021. jan. 11. 00:02
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!