Milyen úton tanuljak tovább ha a játékfejlesztés érdekel?
Először is fontos eldönteni, hogy a játékfejlesztésnek melyik részével akarsz foglalkozni: játékmotort szeretnél fejleszteni, vagy magát a játékot? Ezek olyannyira különálló területek, hogy alig van közük egymáshoz.
Ha olyan eszközöket szeretnél fejleszteni, mint pl a Unity, Unreal Engine, CryEngine, Frostbite, amikkel a játékok készülnek, akkor az egyik legfontosabb dolog a matematika. ELTE-n van a programtervező informatikus szak, azon belül modellezző szakirány, ami az országban elérhető informatikai képzések közül talán a legersőbb matematikai oktatással rendelkezik, így ezt tudom javasolni. Emellett erősen rá kell feküdni C/C++ minél alaposabb megismerésére.
A másik terület, a játéknak magának a készítése. Ez már általánosabb, de talán szerteágazóbb tudást igényel. Ez az oldal sokkal alkalmazóibb, amiben érdemes elsajátítani valamelyik célengine-t, és abban gyakorolni. Erre irányuló képzéseket nem ismerek az országban, de programozni (és az azzal járó dolgokat) muszáj megtanulni egyetemi szinten.
Egyetemet tekintve a Budapesten / Szegeden elérhető intézmények közül egyikkel sem tudsz melléfogni. A szükséges pluszt úgyis neked kell beletenni. És ami még fontos: a nyelv, ugyanis itthon sajnos nem nagyon fogsz tudni ezzel foglalkozni.
Az a helyzet, hogy un. töltelék tárgyak mindenhol vannak és lesznek is. Ennek okát nem fejtem ki, de hidd el, hogy az zömében úgy van jól, ahogy.
A játékfejlesztés mint önálló szak, ma még nem létezik, meglehet, soha nem is fog. Ha jól tudom, debreceni egyetemen van vmi ilyesféle próbálkozás, de! Azt nem árt tudnod, hogy a játékok fejlesztéséhez is ugyanaz az alap készség kell, mint bármilyen más szoftverhez. Ezt a készséget meg jószerivel mindenhol megkapod. Ami plusz tudás kell, azt magadnak kell megszerezned, bár alapszinten bele fogsz kóstolni a játékprogram fejlesztésbe már az egyetemen vagy főiskolán is.
Nem utolsó sorban, még az érdeklődésed is változhat az idők során.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!