Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Nagyon egyszerű JavaScript...

Nagyon egyszerű JavaScript feladatban tudnátok segniteni?

Figyelt kérdés

Már egy óraja nezegetem neten mit hogy kéne, de nem akar mukodni a programom, és ezen mulik a jobb jegyem.. A feladat:

Készítsen egy weboldalt, amin szerepel egy beviteli mező és egy gomb.

A beviteli mezőbe beírunk egy számot. Ha a gombra kattintunk, akkor íródjon ki a számok öszege 1-a beírt számig.

és ez az én kódóm eddig, de tuti tele van felesleges dolgokkal. Nagyon örülnék ha valaki megtudná nekem irni:(

<!doctype html>

<html lang="hu">

<head>

<meta charset="utf-8">

<title>Dolgozat</title>

</head>

<body>

<form>

<input type="text" id="aszám">

<button onclick="formdata()">XD</button>

</form>

<p id="demo"></p>

<script>

function formdata()

{

var szám = document.getElementById("aszám").value;

document.getElementById("demo").innerHTML = szám;

}

</script>

<p id="demo"></p>

2020. jún. 2. 22:39
 1/7 anonim ***** válasza:
86%

0. Tessék kódmegosztó oldalt - pastebin, hastebin, ghostbin, jsbin, jsfiddle,... - használni, az megtartja az indentálásokat (a sorok behúzását), alkalmaz kódszínezést, szóval áttekinthetőbb.

1. A <form> tag jelen helyzetben felesleges, nem küldünk adatot szerveroldali kódnak.

2. Bár a HTML5-szabványa nem tiltja:

[link]

de javasolt elkerülni az ékezeteket az id attribútumban.

3. Ugyanez a helyzet Javascript esetén - bár az EcmaScript 2015 már megengedi az ékezeteket a változók nevében,

[link]

de javasolt megmaradni az ASCII-karakterkészletnél.

4. A "demo" azonosítójú bekezdést elég egyszer létrehozni - mondjuk a gomb után.

5. És tessék lezárni a <body> és <html> elemeket.

6. Nem a beviteli mezőt kell visszaadni, hanem az 1 és a szám közötti intervallumban levő számok összegét.

Ezt az alábbi módon teheted meg:

6/0. amikor rákattintanak a gombra, egy változóba bekéred a beviteli mező értékét számmá átalakítva (a value tulajdonság használata rendben, csak át kell alakítani számmá: var szam = parseInt(document.getElementById('aszam').value);)

6/1. létrehozol egy változót, amibe eltárolod az összeget - kezdetben adsz neki egy 0-ás értéket inicializálásul.

6/2a. "Nyers erő" alkalmazásával: vagy egy ciklussal végigiterálsz 1-től a számig és a ciklusváltozót (nevezzük most i-nek) hozzáadod az összeghez (osszeg = osszeg + i)

6/2b. Kicsit gondolkodva: vagy alkalmazod a számtani sorozat összegének képletét: [link]

6/3. A "demo" azonosítójú elemnek visszaadod az összeg (nem a szam!) változó értékét.

2020. jún. 2. 23:25
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Jelen esetedben azért nem működik, mert a gombhoz hozzá kell adni egy type="button"-t, sajátos HTML fa**ság.

Egyébként meg nagyon erősen ajánlott elkerülni az ékezetes változó/id stb neveket. Illetve input type="number" legyen, ha kifejezetten szám kell.

2020. jún. 2. 23:29
 3/7 anonim ***** válasza:
75%

"Ha a gombra kattintunk, akkor íródjon ki a számok öszege 1-a beírt számig."

Ezt kicsit kifejthetnéd jobban, mert vagy én vagyok brutál fáradt, vagy tényleg értelmezhetetlen.

2020. jún. 2. 23:33
 4/7 anonim ***** válasza:
83%

"Jelen esetedben azért nem működik, mert a gombhoz hozzá kell adni egy type="button"-t, sajátos HTML fa**ság."

A <button> elemhez nem "kell" hozzáadni a type attribútumot "button" értékkel, csak akkor, ha megtartjuk a <form> elemet - de ez utóbbi szanálható, nem szükséges, nem küldünk adatot szerveroldali kódnak.

"Ezt kicsit kifejthetnéd jobban, mert vagy én vagyok brutál fáradt, vagy tényleg értelmezhetetlen."

Az 1...bekért szám intervallumban kell a számok összegét visszaadni.

2020. jún. 2. 23:47
 5/7 anonim ***** válasza:
100%
Hint: A Javascript is tud ám ciklust!
2020. jún. 3. 00:58
 6/7 anonim ***** válasza:
81%
#5: Igen, ezt én is felvetettem a #1-es hozzászólásom 6/2a. pontjában (nem a leghatékonyabb megoldás, de gyakorlásképp alkalmazható).
2020. jún. 3. 01:12
 7/7 A kérdező kommentje:
Na sikerult megoldani, elso válasza segitett, de már nem tudom hogy, egyszer csak mukodott.. Ciklust tudok csinalni, csak sehogyse birtam bekérni az adatot majd kiiratni hogy lássam mukodik. De mostmár jo, koszonom!!
2020. jún. 3. 01:12

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!