Ez miért 16, nem értem?
bejárható= [1,2,3,4]
eredmény=0
for elem in bejárható:
eredmény = elem*elem
print(eredmény)
áááááááá megvan :D
1*1 + 2*2 + 3*3 + 4*4
Tehát így a lista értékét szorozza össze?
ez egy 4 elemü lista akkor 4*4
értem,köszi
„értem,köszi”
Hát erről azért nem vagyok meggyőződve. Nem, nem az utolsó értéket szorozza önmagával, hanem sorban az összeset. Viszont érthető és elvárható, hogy a ciklus lefutása után az utolsó művelet eredménye legyen a változóban.
bejárható= [1,2,3,6]
akkor viszont az eredmény 36.. tehát az elem utolsó elemét szorozza önmagával, vagy nem? :O
NEM!
Az egyet is, a kettőt is, és a hármat is megszorozza önmagával, és beteszi az eredmény változóba, csak az éppen aktuális művelet eredménye mindig felülírja az előzőt.
Egyébként pedig saját magadat bolondítottad meg ezzel az egyről induló, egyesével növekvő sorozattal, mert emiatt nemlétező összefüggéseket véltél felfedezni. Helyezz el inkább tetszés szerinti számokat a listában, és menet közben is írasd ki az eredmény változó aktuális értékét, hogy folyamatában lásd, mi történik. Például így:
bejarhato = [3,7,3,2,10,9,8]
#eredmeny = 0
for elem in bejarhato:
eredmeny = elem * elem
print("elem =", elem, ", eredmény =", elem, " *", elem, " =", eredmeny)
print("Az utolsó művelet eredménye:", eredmeny)
Azt a beteg ötletet meg nem tudom, honnan vetted, hogy ékezetes változóneveket használj, de hagyd el ezt a rossz szokást. Igen, vannak nyelvek (pl. a C# is), amelyek elviselik, de a legtöbb nem ilyen. Lehet, hogy nem fogsz örökké pythonozni, aztán a nyelvváltásnál állandóan szívsz majd, amíg az adott fordító ki nem neveli belőled ezt a maflaságot. De abba is belegondolhatsz, hogy a programozás magasabb szinten már csapatmunka, és bonyodalmas lenne együttműködnöd egy olyan külföldi kollégával, akinek a billentyűzetén nincsenek is meg ezek a karakterek. Amúgy persze tök érdekes lehet egy olyan projektben részt venni, ahol a változók egy rész kínai, a másik devavangari jelekkel van írva, és ebbe segíthetnél te bele a magyar ékezeteiddel, csak az ebből adódó tevés-vevés közben programozásra már nem nagyon adódna alkalom.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!