Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Programozó állás diploma nélkül?

Programozó állás diploma nélkül?

Figyelt kérdés

Villamosmérnökit tanultam kandón három félévig, rájöttem hogy egyáltalán nem nekem való. Matek jól megy és szeretem, az a kevés programozás amihez hozzányúltunk pedig felkeltette az érdeklődésem.

Szeretném önmagamat kiképezni, és ehhez elég jó alapanyagokat is találtam (freecodecamp, the odin project) amelyek webfejlesztéssel foglalkoznak, és ebbe az irányba indulnék el.

Találtam egy nagyon jó bevezetést magába a computer sciencebe (cs50 kurzus harvardtól) és egy elég jó gyűjteményt ahol különböző, jószínvonalú egyetemek kurzusai alapján képes lennék idővel befoltozni azokat a hiányosságokat amik kellenének az egyetemről esetleg, pl: [link]

Kérdésem az lenne, hogy ha tényleg nekifekszek ezeknek, csinálok magamnak saját projecteket és felépítek egy jó portfóliót, milyen esélyeim vannak elhelyezkedni budapesten? (főleg frontendre koncentrálnék először, de fokozatosan tanulnék backendet is hozzá).

2020. jan. 13. 02:48
1 2
 1/17 A kérdező kommentje:

Valamint mégegy nagyon jó CS válogatás:

[link]

2020. jan. 13. 02:50
 2/17 anonim ***** válasza:
13%
Kb. annyi esélyed lesz elhelyezkedni, mintha intézetvezető főorvosnak jelentkeznél az Országos Kardiológiai Intézetbe.
2020. jan. 13. 03:12
 3/17 A kérdező kommentje:
azért szerintem egy junior frontend álláshoz picit mások az elvárások mint oda
2020. jan. 13. 03:40
 4/17 anonim ***** válasza:
86%
Minden esélyed megvan, különösen webes területen, ahol amúgyis magas influxa van a fejlesztőknek.Ezt már elmondtam sokszor, elmondom még egyszer: A cégek 95%-át nem érdekli hogy megvan-e a diplomád, az mindenképp jó dolog, ha van, de tőlem még egyetlen egyszer sem kérdezték, hogy "és amúgy, diploma?", legfeljebb azt, hogy tervezem-e majd befejezni az egyetemet, de azt is leginkább csak azért kérdezték, hogy számoljanak-e tanulmányi szabadsággal. Ami a munkáltatót elsősorban érdekli az fontossági sorrendben az interjún nyújtott teljesítményed, a meglévő munkatapasztalatod, és a meglévő referenciamunkáid. Az egyetemi végzettség csupán cseresznye a tortahab tetején. Mondom ezt úgy, hogy egész jól keresek, és olyan helyen dolgozom, ahol a fejlesztők fele nem végzett egyetemet, és akik végeztek sem feltétlenül hatékonyabbak.
2020. jan. 13. 04:17
 5/17 anonim ***** válasza:
89%

Egyik haver barátnőm barátja pl. csak mezei érettségivel rendelkezik, és komoly beosztású programozó egy cégnél. Millió felett keres.

Neki sem volt semmilyen iskolája az érettségin kívül, egyszerűen csak megvolt hozzá az agya.

Az évek alatt meg felküzdötte és fejlesztette magát, hogy elérje azt a szintet ahol most tart.

2020. jan. 13. 05:36
 6/17 anonim ***** válasza:
72%
Nem kell semmi extra, jelentkezz gyakornoknak, ott megtanulhatsz mindent. Én 6 éve vagyok a szakmában és még nincs diplomám, csak az elhivatottság és a szakmai tapasztalat számít.
2020. jan. 13. 05:43
 7/17 anonim ***** válasza:
62%

Minden adott hozzá, a diploma sok pozíciónál csak előny, de nem feltétel

És gondolj csak bele, az emberünk beiratkozik egy egyetemre, a 3 vagy 4 éves képzést elvégzi 0,5-1év csúszással. Ezalatt megtanul egy csomó dolgot, amit soha nem fog használni és tekintve hogy éjjel nappal tanul, sok ideje nem jut arra, hogy projekteken dolgozzon.

Ezzel szemben vehetünk egy random embert, akinek nincs it diplomája, ugyanakkor van egy igen gazdag, jól működő és jól felépített projektekkel, weboldalakkal teli github fiókja.

Nem állítom, hogy ez instant belépő bárhova, de növeli az esélyeid.

Sok sikert!

A főorvos hasonlathoz meg annyit, hogy láttam már olyan rezidenst, aki a webbetegről nézte ki egy igen alapvető kórkép jellemzőit.

Ezzel csak azt mondom, ilyen oktatási rendszer mellett nem minden egy oklevél; és ne higgyük, hogy egy vezető beosztású személy minden esetben a szakmája csúcsa.

2020. jan. 13. 06:18
 8/17 anonim ***** válasza:
79%
Ma már egyre több cég kezdi felismerni, hogy a diploma és a tudás nem feltétlenül jár együtt (sőt, Magyarországon semmilyen összefüggés nincs köztük, mert a felsőoktatás egyáltalán nem ad használható tudást). Programozóként nekem is több olyan kollégám van, akinek nincs diplomája, és megállják a helyüket.
2020. jan. 13. 07:50
 9/17 anonim ***** válasza:
76%
Akármikor felvesznek, ha tudod, mit csinálsz! Bátran építs jó portfóliót (nem is kell nagyon túlzásba esni) és már mehetsz is! Fél-egy év alatt simán meg lehet csinálni, ha ráfekszel!
2020. jan. 13. 08:56
 10/17 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Olvasgattam hasonló kérdéseket régebbről de mindig elég nagy vita volt alattuk, és megnyugtató hogy nem csak egy téveszme az hogy ezt meglehet csinálni.
2020. jan. 13. 09:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!