Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Rossz magyarul programozni?

Rossz magyarul programozni?

Figyelt kérdés

Úgy értem, hogy a változók magyarul vannak.

Valaki azt mondta, hogy normális tanár ilyenért megbuktatna. De mi órán is magyarul csináljuk.

Meg nem értem, nem teljesen mindegy, hogy milyen nyelven csinálom, úgyse nézi meg senki a tanáron meg rajtam kívül.

Aki profi, az mindent angolul nevez el?

2019. dec. 31. 15:10
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
92%
Hát vállalati környezetben ahol simán lehet, hogy előtted egy olasz, utánad meg egy indiai fog dolgozni a kódon nem túl célravezető, ha mindenki a saját anyanyelvén nevezi el a dolgokat. De saját magadnak olyan változókat deklarálsz amilyet szeretnél.
2019. dec. 31. 15:14
 2/12 anonim ***** válasza:
91%
Ha csak te fogsz a kódhoz nyúlni, vagy csak magyarok, akkor gyakorlatilag teljesen mindegy. A konvenciókat azért találták ki, hogy egy harmadik ismeretlen fél is megértse, minél gyorsabban. Például egy "isFull" nevű függvény célravezetőbb feladatát és visszatérését tekintve, mint mondjuk egy "teleVanE" nevű.
2019. dec. 31. 15:29
 3/12 anonim ***** válasza:
73%
Azért, mert magyarul 15 millió ember tud, angolul meg 2 milliárd.
2019. dec. 31. 16:06
 4/12 anonim ***** válasza:
100%

"úgyse nézi meg senki a tanáron meg rajtam kívül"

Igen, ez igaz, nem is akarom azt mondani, hogy rossz lenne. Inkább szokás, vagy egyfajta szakmai igényesség, amit érdemes a tanulás alatt megszokni. Ez olyan, mint az orvosoknál a latin: írhatnák, hogy vesevezeték-kő, mégis azt írják, hogy calc.uret., és nem csak azért, hogy a beteg ne értse. :) Ez egyfajta szakzsargon, jobban veszi ki magát programozó körökben egy angol nyelvű szimbólum, még Magyarországon belül is. Ez nem profizmus kérdése, inkább egy bevett gyakorlat.

Én egyszer próbáltam elolvasni egy kisebb kódot, tele német függvény- és változónevekkel... kínszenvedés volt, képtelen voltam összerakni, mi micsoda. :)

2019. dec. 31. 16:07
 5/12 anonim ***** válasza:
100%

Ez egy szélsőséges példa: :))

int get넓이(int 가로, int 세로) {

int square = 가로 * 세로;

return square;

}

[link]

Témába vágó cikkek:

[link]

[link]

2019. dec. 31. 16:12
 6/12 anonim ***** válasza:
41%

Eltörném a kezét, aki magyar változóneveket használ.

Még tanuláskor SEM! Nem, mert az rögzül be. Manapság a nemzetközi projektek vannak minden cégnél, tessék angolul elnevezni mindent! Különben is, keresni is angolul kell bármire, mert magyarul úgyse találsz semmit.

Egyébként is a magyar változónevek ellen itt egy példa:

[link]

2019. dec. 31. 17:55
 7/12 anonim ***** válasza:
100%
Magyar középvállalatnál lehet egy-két réteg magyarul, alatta meg az angol nyelvű API.
2019. dec. 31. 19:01
 8/12 anonim ***** válasza:
0%
rossz
2020. jan. 1. 00:17
 9/12 anonim ***** válasza:
100%

#6-os, azért ez szerintem nem jó ellenpéldának, mert egy ilyen szót/szavakat normálisan középszintű angol tudással szerintem nem tudnál fél másodperc alatt érthető angolra fordítani.

De ha mégis, akkor biztos nem telne sok időbe találni olyan magyar szavakat/szó szerkezeteket, amiktől a bokádat is összefosnád, ha angolra kéne fordítani.

Ha egy nagyon speciális területtel kapcsolatos fejlesztés folyik, ahol nincsen előre dokumentálva a szakmai nyelv, akkor megnézném ahogy a görcsös angolhoz ragaszkodás miatt szenvedsz a fordítással.

2020. jan. 1. 09:20
 10/12 anonim ***** válasza:
100%

Hogy a kérdésre is válaszoljak (utolsó vagyok):

Nem nevezném rossznak, csak tudnod kell, hogy hol és mikor szabad. Nemzetközi környezetben evidens, hogy az angolt használjuk. Magyar vállalatnál, ha olyan a kód (mások is így nevezik el a változóikat) akkor szabad.

A lényeg, hogy minnél egységesebb legyen a kód. Ha csapatjátékos vagy és betartod a "csapat" írott és íratlan szabályait, akkor nem lesz probléma az első munkahelyeden.

Otthon magadnak meg tényleg úgy nevezed el ahogy akarod, de én nem mixelném a nyelveket a helyedben. A jobb átláthatóság érdekében egy nyelvet használnék. Nyilván a már megírt nyelvi függvényekkel nem tudsz mit kezdeni, itt mixelés alatt olyanra gondolok, hogy:

int width;

int magassag;

Ilyet azért nem csinálnék.

2020. jan. 1. 09:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!