A fortran programozási nyelven programozni tudókat mennyire keresik a munkaerőpiacon? Mennyire éri meg megtanulni ezt a programozási nyelvet tudományos programok íráshoz?
Főleg az érdekelne, hogy tudományos és mérnöki számításokhoz mennyire használható ez a programozási nyelv? Ha valaki akármilyen mérnöki szakmát akar tanulni, akkor annak megéri ismernie ezt a programozási nyelvet?
Programozni tanultam már pascal és C# nyelveken. Most a nyáron lenne időm kibővíteni a tudásomat. Természetesen nem esnék rögtön neki a fortrannak, hanem egyenlőre normálisan megtanulnék programozni C#-ban és pascalban.
Mellesleg fortranhoz honnan tudnék letölteni egyrészt fejlesztői környezetet Windows 7, Windows XP és Linux operációs rendszerekhez? Másrészt valaki ismer egy jó magyar nyelvű könyvet a fortranhoz (papír alapút vagy elektronikusat PDF-formátumban)? Interneten mennyi magyar nyelvű tutorial és oktatóanyag létezik fortranhoz?
A Fortran mérnöki és tudományos pályához való. Különösebben nem keresik, de elvárják, ha ilyen pályára mész.
A legtöbb leírás magyar nyelven a 77-hez érhető el, bár terjed a 95 is.
Sajnos a 95 képességeihez csak angol jegyzetet tudok ajánlani:
ebből tanultam.
Fordító: gfortran és gcc ismeri a 95-öst. Fejlesztőkörnyezetet külön nem kerestem, de a Notepad++ és Linuxon a legtöbb szövegszerkesztő ismeri.
Használata hanyatlik, tanulj mellé Matlabot vagy bármi mást.
Pascalt csak azért tanultam, mert ezt oktatták a középsulimban. nem az én hibám, hogy ezt várták el. Kb én is úgy vagyok a pascallal, hogy semmire sem jó és csak azért tanultam, hogy ne buktassanak meg. Én inkább C# és C++ párti vagyok.
Tudományoskodni akarok? A matematika, kémia, földrajz, fizika stb... például nem tudomány? Körülbelül ezekre a témakörökre értettem a tudományt. Ha meg nincs a fortranról információd, akkor minek válaszolsz egyáltalán?
21:15!
Köszönöm a választ. :-) Mivel a szakmám egy félig-meddig mérnöki beállítottságú szakma, ezért kérdeztem, hogy megéri-e megtanulni.
"Tudományoskodni akarok? A matematika, kémia, földrajz, fizika stb... például nem tudomány? Körülbelül ezekre a témakörökre értettem a tudományt. Ha meg nincs a fortranról információd, akkor minek válaszolsz egyáltalán?"
Félreértesz, én nem gúnyolódni akartam, csak gondoltam megemlítek egy másik nyelvet, amit a tudományok terén mozgó emberek biztosan használnak (láttam). Sajnálom, ha rossz szót használtam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!