Karrierváltás előkészítése és meglépése: bölcsész -> programozó irányba? 38 évesen?
Jelenleg angol nyelvtanárként dolgozom. De mellette érdekel az informatika is. Konkrétabban eddig honlapok készítésével foglalkoztam hobbiként (WordPress, Joomla, Drupal) úgy, hogy konkrét honlapok kezelésével is megbíztak/megbíznak.
Átgondoltam az eddigi dolgaimat és most már biztos vagyok benne, hogy szeretném magam kipróbálni az informatika területén is: programozást tanulni, majd adott szintű ismerettel váltani is arra.
Ez 38 évesen elkezdve vajon mennyire reális?
Hogyan kezdjek neki a váltásnak, előkészítésnek, stb.?
"Én napi szinten látom, hogy simán lehetséges. Ebben dolgozom. Ez nem hit, tény. "
Nem tudom, mit látsz te. Én csak azt tudom, hogy a cégeknél létezik olyan, hogy humán erőforrás menedzsment, amihez hozzátartozik az is, hogy egy-egy kollektívára, annak teljesítőképességére milyen hatással van az újonnan érkező. Mennyire fogadják be, mennyire képes a 40 éves eltűrni, hogy huszonéves főnök utasítja, stb.
Egyáltalán, mennyire kapkodnak egy olyan kezdő személy után, akinek még szakirányú végzettsége sincs. De, ismétlem, még végzettséggel bíró fejlesztő is okozhat gondot pusztán a magas életkora okán, mert egy fiatalabb gárdában feszültséget teremt, nem tudnak vele kommunikálni a többiek, sőt, a jelenlétében esetleg még egymással sem, stb. Egy idősebb emberrel szemben elvárás a jelentős töblettudás, a tapasztalat, ez az, ami elfogadtatja őt a fiatalabb korosztállyal. Ha ez nincs, akkor paprikajancsi lesz csak, céltábla, akinek a háta mögött folyton összesúgnak, akit kerülnek majd, netán ki is közösítik. Ezt a cégvezetők, HR-esek pontosan tudják is.
Ja igen, én is ebben dolgozom, immár 30 éve.
Valószinűleg láttam annyit életemben, mint te.
De magának a kérdezőnek is lehetnek aggályai, megérzései, ha már azt kérdezi, hogy az elképzelése mennyire reális.
Nem tudom honnan jönnek azok, akik azt hazudják, hogy bárkit felvesznek bárhova, aki tud programozni, de egészen biztos nem az iparból.
Egy cégnél, egy csapatban ezer fontosabb dolog van, mint a programozói tudás.
Egy 40 éves junior vért fog izzadni mire felveszik valahova, ha csak nem lesz hatalmas szerencséje vagy protekciója valahova.
"az viszont igen, hogy képes-e értelmes munkát egyedül elvégezni."
Itt a lényeg. Nem képes. Junior. Ellenben idősebb lesz mindenki másnál a csapatban, akik ennek ellenére jóval tapasztaltabbak nála.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!