Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Pascallal erdemes meg menni...

Pascallal erdemes meg menni emelt infora?

Figyelt kérdés
2019. dec. 25. 15:06
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
65%
Ha elfogadják, akkor érdemes. A munkaerőpiacon viszont nem keresett ez a nyelv.
2019. dec. 25. 15:08
 2/11 anonim ***** válasza:
29%
Nem. Mivel az èrettsègi főleg string kezelèsből àll, de csak kb 1-2 òràd van rà, olyan nyelven csinàld amin ez egyszerű, pl. python vagy pl. c#-ban alapbòl van regex osztàly.
2019. dec. 25. 15:11
 3/11 anonim ***** válasza:
86%

Az "Emelt szintű informatika érettségi vizsgatárgyhoz a 2020. év vizsgaidőszakaira érvényes szoftverek listájában":

[link]

fel van sorolva a

"FreePascal 3.0.4"

így lehet menni.

Mivel maga a nyelv a programozás tanítására lett kitalálva még a 1970-es években, így könnyű megtanulni. Hogy a munkaerő-piacon nincs akkora keresletje irreleváns - az érettségi nem egy munkahelyi interjú.

A feladatokat meg úgy alkotják meg, hogy azokat képes legyél bármelyik magas szintű nyelven a vizsga időtartama - az egész vizsga 240 perces ( [link] ) - alatt megírni.

2019. dec. 25. 15:37
 4/11 anonim ***** válasza:
76%

Ha nincs programozói készséged, vagy csak nagyon minimális, akkor én kifejezetten a pascalt javaslom.

A szóbajöhető nyelvek közül a legjobb választás, mert egy könnyen tanulható, oktatási célra kifejlesztett nyelv.

Object pascallal (ami csak a nyelv OOP kiterjesztése) munkát is találhatsz.

2019. dec. 25. 16:49
 5/11 anonim ***** válasza:
76%
Mikor én csináltam (10+ éve) már akkor is elavult nyelv volt, s akkor is már én voltam az egyetlen, aki Pascalban érettségizett, mindenki más C-ben. Egyébként a javítónak könnyű dolga van, mert ugye nincs túl sok szintaxis, meg az alapokat megtanulni is igazából tök jó nyelv, mert átlátható, de gyakorlati haszna nyilván nincs, oktatási célra megfelel, ezért van még benne ma is a tantervben és érettségin elfogadott nyelvek között.
2019. dec. 25. 17:28
 6/11 A kérdező kommentje:

sziasztok!

Ez a fajta könyvem van pascalra, még fatertól örökölte, ez jó lehet felkészüléshez?

[link]

2019. dec. 25. 17:34
 7/11 anonim ***** válasza:
76%

Jó lesz.

Ez még segítségedre lehet:

[link]

2019. dec. 25. 17:53
 8/11 A kérdező kommentje:

Köszi.

Kellemes ünnepeket

2019. dec. 25. 17:54
 9/11 anonim ***** válasza:
100%
Mikor én érettségiztem (2013), az iskolánkban csaknem mindenki Pascal-ban tette az emelt érettségit, az volt a tanított nyelv is. Mesélte akkoriban a programozás tanárom, hogy egy diákja volt aki más nyelvben érettségizett (C++, vagy C#, nem emlékszem már), és nem is sikerült neki. A lényeg, hogy ha az iskolában Pascalt tanítanak, akkor célszerű azzal menni érettségire, mert sokkal jobbak lesznek vele az esélyeid, mint hogyha megpróbálsz csak az érettségire megtanulni egy 'könnyebb' nyelvet.
2019. dec. 26. 03:48
 10/11 anonim ***** válasza:
100%

Látom, valaki szorgalmasan lepontozta a válaszokat, pedig sok értelmes vélemény volt más-más nézőpontból.

Az én kezemen elég sok emelt informatikadolgozat átmegy, és Pascalt évek óta csak elvétve látok. Ez nem azt jelenti, hogy nem jó. Valóban informatikatanulásra tervezték. Ebben hasonlít a Pythonhoz, ami szintén választható.

Manapság a legtöbben a C#-ot választják, mert azt tanulják. Ha most kezdesz nulláról tanulni, akkor azért ajánlanám inkább a Pythont, mert abban sok mindent gyorsabban és egyszerűbben meg tudsz oldani, és az érettségin nagyon szorít az idő. Viszont a Pascallal pont ezért jobban rá vagy kényszerítve, hogy mélyebben megtanuld és megértsd a dolgokat. A munkaerőpiac itt nem számít.

A lényeg, amit az előző írt, hogy ha az iskolában tanítanak valamilyen nyelvet, akkor azt válaszd.

A feladatsorokat úgy állítják össze, hogy a szoftverlistán szereplő nyelvek bármelyikével megoldhatók legyenek.

A Turbo Pascal könyv jó, de az érettségin Free Pascal van, ami nagyon hasonlít, kisebb eltérések lehetnek.

Amit a Pascalban még nyomattak régebben, hogy lehet a képernyőt törölni, színes betűket írni, kurzort pozicionálni, azokat nyugodtan hagyd ki, olyat nem tudnak adni.

2019. dec. 26. 20:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!