Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Ilyen háttérrel milyen esélyek...

Ilyen háttérrel milyen esélyekkel pályázok programozói állásra?

Figyelt kérdés

Bocsánat, kicsit terjedelmesebbre sikerült, mint gondoltam.

Először is: sosem tanultam formálisan informatikát (gondolok ez alatt pl. programtervező informatikus egyetemi szakra), a legtöbb dolgot saját magam tanultam meg. Igyekszem fejleszteni a tudásom és az az igazság, hogy nagy motivációs tényező, hogy érdekel a téma. Három évig jártam matematika-fizika tanár szakra, ezalatt elég jó matematikai/modell-alkotási képességeket szereztem. Sajnos sok idő kellett hozzá hogy rájöjjek: a tanítás (és maga a tanári képzés) nem nekem való, de végül váltottam fizika alapszakra, amit a következő félévben végzek majd el. Az előző szakon eltöltött idő miatt kissé úgy érzem kinőttem a BSc szintet, a legtöbb tárgyat nagyon könnyen tudom teljesíteni. Az MSc-re való jelentkezést mindenképpen be fogom adni, de majd meglátom hogy alakulnak a dolgok. A helyzet az, még ha érdekel is a fizika, álláslehetőség kevés. Az eddigi tanulmányaimban mindig is jelen volt az informatika, de sosem a 'Computer Science' szemszögből.

Itt jön egy kicsit szakmaibb rész:

A szakdolgozati témámból kifejlődött egy elég nagy Python projekt (kb. 10000 sor), ami mostanra használható bárki által (pip install ...). Két részből áll, egy PyQt5 frameworkben készített GUI, és egy API rész. Mindig is fontosnak tartottam a jó kódminőséget, ezért rengeteget olvastam nagyobb python modulok forráskódját, dokumentációkat, stackoverflow-t, megtanultam különböző design patterneket. Többször is előfordult - mivel tudományos célokra írt program és nagy adathalmazokkal kell számolni -, hogy a Python nem volt elég, ezért néhány elemét C-ben írtam. Unittestek kb jelenleg a kód 70%-át hajtják meg, éppen ennek a javításán dolgozom (illetve a dokumentáción). Az egész project a kezdetektől GitHub-on található, mára össze van kötve CI/CD eszközökkel(CircleCI, TravisCI).

Néhány hónapig foglalkoztam machine learninggel is(Tensorflow, scikit-learn). Értek még valamennyire a C++-hoz (OOP, Memory management), de nincs vele sok tapasztalatom. Ismerem az SQL-t, van alapvető Linux ismeretem. Ismerem a Java, C# szintaktikáját, de ezt nem igazán merném felsorolni, mint ismertet.

Leginkább az adatelemzés/data science, automatizált tesztelés és szoftverfejlesztés érdekelne. Amit kizárnék az a frontend rész, az valamiért kívül van az érdeklődési területemen.

A kérdésem az volna: A jelenleg meglévő ismereteim elegek lehetnek egy programozó állás megszerzésére? (Természetesen a diploma utánra gondolok.. Addigra remélhetőleg még bővül a lista.)

2019. okt. 13. 21:07
 1/8 anonim ***** válasza:
50%

" Az egész project a kezdetektől GitHub-on található, mára össze van kötve CI/CD eszközökkel(CircleCI, TravisCI)."

URL? ;D

2019. okt. 13. 21:54
 2/8 anonim ***** válasza:
80%
Az alapján amit elmondtál, simán el tudsz helyezkedni, ennél kevesebb tudással is felvesznek embereket.
2019. okt. 13. 23:41
 3/8 anonim ***** válasza:
29%

a fizikát és a programozást játékmotoroknál, vagy hasonló célszoftvereknél tudnád jól összekötni

1 kérdés: úgy érzed önállóan neki tudnál fogni 1 projektnek 0-ról felépíteni?

2019. okt. 14. 05:49
 4/8 A kérdező kommentje:
Amit a leírásban említettem, azt teljesen egyedül készítettem. Ennek ellenére nem mondanám, hogy teljesen a semmmiből képes lennék bármit felépíteni. Ezt a projektet úgy kezdtem, hogy kevés dolgot tudtam, menet közben jöttem rá/tanultam meg/néztem példákat rá.
2019. okt. 14. 09:30
 5/8 anonim ***** válasza:
68%

"a fizikát és a programozást játékmotoroknál, vagy hasonló célszoftvereknél tudnád jól összekötni"

Hat jatekfejlesztesnel pont minimalis fizika kell, viszont nagyon komoly C++, assembly, Vulkan, OpenGL, DirectX api ismeretek. Sokkal konnyebb berekulni Morgan Stanley-hez, mint egy komolyabb jatekfejleszto ceghez.

2019. okt. 14. 11:36
 6/8 A kérdező kommentje:
Őszintén nem igazán hoz lázba a játékfejlesztés, és nem gondolom, hogy sok fizikai ismeret kéne hozzá.
2019. okt. 14. 12:26
 7/8 anonim ***** válasza:
18%

#5:

nem játékfejlesztést hanem játékmotor fejlesztést írtam, ne keverd a szezont a fazonnal :)

továbbá nem annyira nehéz bekerülni egy nagy céghez sem, csak ne a létre tetején akarj állni 2 év tapasztalattal :D

persze ha nagyon jó referenciája és tudása van valakinek, akkor nem is legalul kezdi

kérdező itthon a pythonnak nincs akkora piaca, mint kint, persze lehetséges így is elhelyezkedni vele, csak nehezebb

2019. okt. 14. 14:07
 8/8 anonim ***** válasza:
100%

"nem játékfejlesztést hanem játékmotor fejlesztést írtam, ne keverd a szezont a fazonnal :)"

En altalanossagban irtam a teljes jatekiparrol, lasd az altalam felsorolt API-k, azokkal peldaul csak a motor fejlesztese soran talalkozol. Es sokkalsokkal nehezebb bekerulni, mit egy atlagos, jol (sot, altalaban a jatekfejlesztosdinel jobban!) fizeto enterprise alkalmazas fejleszto allasra.

2019. okt. 14. 14:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!