Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Matematika programozás?

Matematika programozás?

Figyelt kérdés

Sokan hangoztatják,hogy a matematika mennyire fontos(leginkább egyetem)

Voltam egy két előadáson,és ott a tanár/oktató/előadó azt mondja,hogy minden leprogramozható matematikai modellek alapján.. ???(WTF)

Én ezt egyáltalán nem értem, én php-zok, és elenyésző szinten használom a desktop nyelveket(c,c#..stb)

Érdekelne hozzáértők véleménye arról,hogy ha mondok egy példát ezt matematikai modelre hogy lehet átalakítani?

Ha már web és php akkor legyen egy egyszerű belépés.

Nem tudom ezt elképzelni,hogy matematikai modellek alapján építeném fel?Ti értitek ezt?

Illetve még egy hasonló kérdés, látok állásoknál,hogy a munka betöltésénél a feladat, egyedi algoritmus, és algoritmus fejlesztése?? ezt se nagyon értem, miért kellene ismét feltaláljam azt amit már más megalkotott?

Amúgy egyetemen is mondják,hogy menjek kutatónak mert mindig mindent megkérdezek, és érdekel,hogy az adott dolog miért úgy van, miért úgy kell használni,és miért azt..stb

2019. aug. 28. 20:10
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Nem értelek. Bocs, én azok közzé tartozom akik alkalmatlanok kutatóknak.

A belépés nem igazán egyszerű. Pulic key encription, key exchange, hashing, salting stb.

2019. aug. 29. 15:12
 2/4 A kérdező kommentje:
Hat egyszeruen nem ertem,hogy az adott programot hogy lehet visszavezetni matematikai modellekre
2019. aug. 29. 15:15
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Algoritmuselmélet, turing-gép.

Ezekre keress rá elsősorban, bő választ fogsz kapni, amit nem tudnék belesűríteni egy kommentbe.

Illetve adatbázisok elmélete, kódolási algoritmusok, tömörítés, stb. szintén matematikai modelleket használ, csak az már specifikusabb téma szerintem.

Mondok neked egy-két példát a te webes részedhez:

Írni akarsz egy facebook weboldalt, amit milliárdnyi felhasználó használ, soktrillió rekordnyi adattal. Ehhez ki kell találni egy módszert, hogy az adatbázisban kics....tt gyorsan tudjál megtalálni egyetlen elemet, és egyszerre sokmillió ilyen kérés se akadályozza egymást. Itt jön képbe a matematika, amivel meg tudod becsülni/találni a különböző típúsú optimalizációs problémák erőforrás-igényét és sebességét.

Második dolog: szeretnél titkosítani egy jelszót, de úgy hogy azt ne lehessen kitalálni. Szintén matematikusok találnak ki erre különböző algoritmusokat, és neked tudnod kell, melyik a legjobb és miért.

De komplikáltabb a helyzet, ha a felhasználó és a szerver közötti kapcsolatot titkosítod, hogy más ne hallgathassa le. Úgy kell akkor kódolni az egészet, hogy egyértelműen vissza lehessen fordítani, de más személy mégse tudja megtenni, csak a címzett. Szintén matematika. És még van egy pár dolog.

Igazából a matematika neked azért nem kellett, mert 10-nél kevesebb ember járt az oldaladon, annyit meg a mobilom is kiszolgál. De amikor tömegeket kell biztonságosan és gyorsan,... Érted :)

2019. aug. 29. 15:52
 4/4 A kérdező kommentje:
Hmmmm van benne racio amit irsz :) koszi
2019. aug. 29. 16:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!