"Kifejtened? ;)"
Linuxot használok már egy jó ideje az alábbiak miatt:
- ingyenes, open-source
- stabilitás (frissítés után nem kell az egész gépet újrarakni)
- programok kezelése, frissítés (pl. windows esetén volt olyan program amit nem lehetett eltávolítani, de a gépházban ott volt; linux esetén összes program 1 paranccsal frissül)
- teljesen megváltoztatható kinézet, theme-ek (windows esetén adnak egy alapot és semmit nem változtathatsz)
- nagyobb biztonság, kevesebb vírus
- a legtöbb szervergép, vps linux alapú
"- ingyenes, open-source"
Win 10 home 45k? 10 evre leosztva 4,5k per ev, honapra meg kb egy sor ara. Open source, az miert jo neked? Hanyszor latsz neki modositani a kernelt vagy grafikus rendszert, hogy aztan manualisan patkolhasd az update-eket?
"- stabilitás (frissítés után nem kell az egész gépet újrarakni)"
Win8-10 eimet egyszer sem kellett ujraraknom, a fo gepemen 2012 ota fut problema nelkul.
"- programok kezelése, frissítés (pl. windows esetén volt olyan program amit nem lehetett eltávolítani, de a gépházban ott volt; linux esetén összes program 1 paranccsal frissül)"
Es miert zavar, hogy ott egy program, amit nem hasznalsz? Illetve majd egyszer talan megtapasztalod, hogy mekkora szivas tud lenni, amikor a rendszer automatikusan update-eli neked pl. a Java-t es egy csomo minden nem fog mukodni.
"- teljesen megváltoztatható kinézet, theme-ek (windows esetén adnak egy alapot és semmit nem változtathatsz)"
Gyerekkoromban, a win95-os korszakban hasznaltam litestep meg hasonlot a kinezet megvaltoztatasara, meg winamp-hoz is valtogattam a skineket, jo moka volt. Most mar vegkepp nem lenne idom butykolni a kinezetet, es ertelmet sem latom.
"- nagyobb biztonság, kevesebb vírus"
Ez egy jo erv, egy laikus felhasznalot alapbol megvedi onmagatol, a spam e-mailben a hot_russian_bitch.exe-t nem tudja elinditani.
"- a legtöbb szervergép, vps linux alapú"
Es?? Desktop felhazsnalas soran te ugysem nem azokat a reszeket hasznalod, amik szerveren relevansak. Illetve virtualis gepben is lehet jatszani linuxszal.
"Win 10 home 45k?"
- ha egy laptopot Windows 10-el előre telepítve vásárolsz jócskán (45.000 FT-al) megdobja az árát.
Ennyi pénzért 1TB-os SSD-t is vehetnék
"Open source, az miert jo neked?"
- én nem is szerkesztem, de open-source szoftverek sokkal biztonságosabbak és stabilabbak, mert BÁRKI beküldheti a javításokat. Win esetén egy adott fejlesztő csapat dolgozik rajta, és sok esetben elég súlyos hibák felett is elsiklanak, és csak később adják ki a biztonsági frissítést (lásd. zsaroló-vírusok)
"Es miert zavar, hogy ott egy program, amit nem hasznalsz?"
- Milyen op. rendszer az amiről nem lehet letörölni programokat?
"Illetve majd egyszer talan megtapasztalod, hogy mekkora szivas tud lenni, amikor a rendszer automatikusan update-eli neked pl. a Java-t es egy csomo minden nem fog mukodni."
- linux op. rendszer nem frissít magától. Csak figyelmeztet, és akkor frissít, ha kiadtad a parancsot.
Sőt, még azt is kiírja, hány MB kerül felhasználásra, avagy törlésre
Pont windows 10 esetén lehet megszívni az automatikus frissítésekkel
"Most mar vegkepp nem lenne idom butykolni a kinezetet"
- ha, te megelégedsz vele..
"Ez egy jo erv, egy laikus felhasznalot alapbol megvedi onmagatol, a spam e-mailben a hot_russian_bitch.exe-t nem tudja elinditani."
- laikus felhasználók nem linuxot használnak alapesetben, inkább valamely microsoft "terméket"
A felhasználók linux esetén biztonságosan el vannak különítve, csak úgy semmi nem fog magától root joggal lefutni
"Es?? Desktop felhazsnalas soran te ugysem nem azokat a reszeket hasznalod, amik szerveren relevansak. Illetve virtualis gepben is lehet jatszani linuxszal."
- linuxon is nagy szükség van a terminálra, nem lehet grafikus felületen mindent beállítani
Valamint nem minden VPS-hez (legtöbbhöz) jár fancy grafikus felület hanem csak SSH hozzáférés és kezdj amit akarsz
"de open-source szoftverek sokkal biztonságosabbak és stabilabbak, mert BÁRKI beküldheti a javításokat. Win esetén egy adott fejlesztő csapat dolgozik rajta, és sok esetben elég súlyos hibák felett is elsiklanak, és csak később adják ki a biztonsági frissítést"
Nekem nem az jott le, hogy peldaul a LibreOffice stabilabb lenne MS office-nal, elobbi gyakorlatilag hasznalhatatlan komolyabb szinten. Es a "many eyes" ervet mar sokszor cafoltak. Elvileg megvan a lehetosege, hogy barki megtalalhassa/javithassa a hibat, a gyakorlatban viszont ketfele fejleszto foglalkozik FOSS-al: akit egy ceg alkalmaz, mert valahogy profital adott FOSS-bol, es a ceg prioritizalja, hogy mivel foglalkozhat; 2. unatkozo programozo/hobbista/egyetemista, aki neha bele-belepiszkal itt-ott, de nem lehetnek vele szemben elvarasaid, es nem is jellemzo, hogy rendesen dokumentaljak/tesztelik a modositasukat, vagy befejezik, amit elkezdtek.
A tobbi ervedre mar nem reagalnek, de hidd el, hogy amikor mar a szamitogepeddel fogod keresni a betevot, nagyon masak lesznek a kriteriumaid. :)
A linuxnak megvan a helye, a winnek is, a baj az hogyha programozni akarsz akkor kezdőként marhára nem javaslom hogy csak linux oldallal foglalkozz.
A fenti érvelésed otthon megállja a helyét de vállalati környezetben már annyira nem.
*optam én már Winnel is Linuxal is... nem tudom melyik *opást élveztem jobban. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!