A Légy című sci-fi filmben (1988 és 1989) milyen programozási nyelvvel írhatták a telehas szoftverét?
#10: Nem a kérdező, hanem a válaszadók miatt.
A kérdező látott egy filmet, benne egy ipari berendezéssel amihez tartozik grafikus felület is és arra kiváncsi hogy a 80-as évek végén milyen programozási nyelveket használtak hasonló szoftverek megírásához.
Képkocka a filmből: [link]
Nyilvánvaló hogy a kérdező tudatában van hogy nem létezik teleportáló kép, nem kell kioktatni, hanem értelmezni kell a kérdést és segíteni neki, de a nagy magyar informatikus szakma krémjének ez nem megy.
Először is csak kötözködésből: a Légy 1958-ban vagy 1986-ban készült, nem '88-ban (a Légy2 1989-es)...
A kérdésedre:
Ha nem tévedek, te az 1986-os alkotásra gondolsz; ebben az esetben a C nyelvre tippelnék, mivel Unix alatt az volt a standard programnyelv -emellett a telehas drivereit nyilván assemblyben kellett megírnia a hardver közvetlen hozzáférése illetve a sebesség miatt.
Kiegészítés:
Habár a filmben nincs róla szó, de az egyetemeken, kutatóintézetekben a Unix volt az elterjedt oprendszer, gyakorlatilag a felhasználók számára ez volt az egyeduralkodó és ezt a rendszert használták mind a nagygépeken, mind a közvetlen személyi terminálokon is. Természetesen az igen elterjedt PC/XT/AT-kompatíbilis gépek mellett...
A Brundle laboratóriumában található gépről ugyan nincs információm, viszont a teleportációról tudjuk, hogy eléggé számításigényes feladat és az átvitelhez szükséges sávszélesség is erősen kritikus tényező ezért a PC-vonalat (és az ősszes mikrogépet) alapból kizárnám; a nagy teljesítményű mainframe-ek esetében pedig legvalószínűbb, hogy az általa ismert és előzőleg is használt Unix rendszert futtatta...
Meg akartam keresni, hogy a video effektes ember mit használt, ezt nem találtam, de találtam egy ilyet 1986-ról:
"The best programming languages to learn, then, were: COBOL, FORTRAN, Tandem TAL, Smalltalk, and C."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!