Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Megéri áttérni linux alapű...

Megéri áttérni linux alapű op. Rendszerre?

Figyelt kérdés

#Windows #linux #Ubuntu #Lubuntu #windows helyett
2019. jún. 13. 21:21
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
Nekem megérte. Amúgy meg attól függ, mit vársz el tőle. Ha azt várod, hogy kitalálja, hogy mit akarsz csinálni, és minden két kattintás legyen, vagy mondjuk egy olyan Windows-t, aminek csak a neve más, akkor felejtsd el. Ha tisztában vagy vele, hogy ezek különböző op.rendszerek, alapjaiban is sok dologban különböznek a Wintől, és hajlandó vagy új dolgokat tanulni, akkor lehet, hogy neked is megéri.
2019. jún. 15. 20:33
 12/15 anonim ***** válasza:
100%
Próbáld ki! Kezdésnek én a Mintet vagy az Ubuntut ajánlom. De ne feledd Linux rendszereknél a felhasználói felület (asztali környezet) nem egyenlő a rendszerrel. Linux Mint-re van a Cinnamon, Mate és az XFce alapból. Kinézetben is hasonlóan vannak beállítva Mintre, van amelyiknek nagyobb a rendszerigénye, van amelyiknek kevesebb. Nézd meg valamelyiket, ha nem tetszik, akkor le tudod törölni a rendszerből az asztali környzetet és felrakni egy másikat. És ehhez még a rendszert sem kell feltétlenül újratelepíteni. A Linuxokban ez egyik legjobb, hogy szinte bármit ki tudsz cserélni egy másikra, legyen az ablakkezelő, az ikonok, a kernel, a felület vagy a bejelentkező-képernyő.
2019. jún. 19. 15:37
 13/15 anonim ***** válasza:
74%

KÖvetkező esetekben MEGÉRI áttérni:

-Ha átlagfelhasználó vagy, aki csak netezik, videózik, facebookozik, képeket nézeget, stb., céges irodai munkához nem kell neki a gép;

-Ha teljesen amatőr számítógépes analfabéta vagy, akinek van egy IT-s ismerőse, aki telepíti és beállítja a valamelyik kezdőknek ajánlott linux disztót, akkor sokkal biztonságosabb, és kevesebb kockázattal jár a linux használata;

-Ha a fentiek között vagy, és sajnálod a pénzt az eredeti Win szoftverre vagy apple cuccokra;

-Ha fontos számodra a netes privacy, akkor jelneleg a linux erre a legjobb (specializált privacy-fókuszú disztrók vannak, esetleg laptopok, előtelepített linuxal)

-Ha profi programmozó vagy, aki megfontolás után linux mellet dönt.

A következő esetekben NEM ÉRI MEG ÁTTÉRNI LINUXRA:

-Ha a munkádhoz szükséges professzionális szoftverek nem működnek linuxon (pl profi grafikai, videovágó, tervező, stb. szoftverek)

-Ha mindig a legújabb PC-s játékokkal akarsz játszani

-Ha véletlenül olyan hardvered van (pl nyomtató, scanner), amelyik nem kompatibilis linuxxal, és nem akarod lecserélni

2019. jún. 21. 22:41
 14/15 anonim ***** válasza:
34%
igen,megeri atterni 5 eve hasznalok linuxokat kezttrm a zorin-nal de mar 3 eve mint van mindegyik gepen es nem hianyzik a win
2020. nov. 12. 14:39
 15/15 anonim ***** válasza:

Én 3 éve tértem át, és maximálisan megérte. Pedig eleinte tartottam tőle, hogy a Windowson használt szoftverek helyett nem találok másokat. Most már látom, hogy alaptalan volt aggódnom. (A Win7 partíciót meg is hagytam, pont ezért, de nem volt rá szükség...)

A rendszer jóval stabilabb, mint a Windows, ugyanazon a hardveren pedig számottevően gyorsabb. A Microsoft Office-tól ugyan búcsút kellett modnanom (bár ha nagyon akarnám, Virtualboxban el tudnám érni), de ez egyébként sem volt egy fájó pont, hiszen Windows alatt is inkább a LibreOffice-t használtam. Firefox, Chrome Linuxra is létezik, Movie Maker helyett ott az OpenShot, a Gimp szintén elérhető natívan, mint ahogy az Audacity is.

Meglepetésemre kifejezetten sok játék elérhető natívan, a többinek pedig jelentős részével jól elboldogul a Wine.

A hardverektől kissé tartottam, de végül azt kellett megállapítanom, hogy Win10-en hamarabb futok bele driver-problémákba, mint Linuxon.

2021. márc. 9. 12:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!