Megéri áttérni linux alapű op. Rendszerre?
KÖvetkező esetekben MEGÉRI áttérni:
-Ha átlagfelhasználó vagy, aki csak netezik, videózik, facebookozik, képeket nézeget, stb., céges irodai munkához nem kell neki a gép;
-Ha teljesen amatőr számítógépes analfabéta vagy, akinek van egy IT-s ismerőse, aki telepíti és beállítja a valamelyik kezdőknek ajánlott linux disztót, akkor sokkal biztonságosabb, és kevesebb kockázattal jár a linux használata;
-Ha a fentiek között vagy, és sajnálod a pénzt az eredeti Win szoftverre vagy apple cuccokra;
-Ha fontos számodra a netes privacy, akkor jelneleg a linux erre a legjobb (specializált privacy-fókuszú disztrók vannak, esetleg laptopok, előtelepített linuxal)
-Ha profi programmozó vagy, aki megfontolás után linux mellet dönt.
A következő esetekben NEM ÉRI MEG ÁTTÉRNI LINUXRA:
-Ha a munkádhoz szükséges professzionális szoftverek nem működnek linuxon (pl profi grafikai, videovágó, tervező, stb. szoftverek)
-Ha mindig a legújabb PC-s játékokkal akarsz játszani
-Ha véletlenül olyan hardvered van (pl nyomtató, scanner), amelyik nem kompatibilis linuxxal, és nem akarod lecserélni
Én 3 éve tértem át, és maximálisan megérte. Pedig eleinte tartottam tőle, hogy a Windowson használt szoftverek helyett nem találok másokat. Most már látom, hogy alaptalan volt aggódnom. (A Win7 partíciót meg is hagytam, pont ezért, de nem volt rá szükség...)
A rendszer jóval stabilabb, mint a Windows, ugyanazon a hardveren pedig számottevően gyorsabb. A Microsoft Office-tól ugyan búcsút kellett modnanom (bár ha nagyon akarnám, Virtualboxban el tudnám érni), de ez egyébként sem volt egy fájó pont, hiszen Windows alatt is inkább a LibreOffice-t használtam. Firefox, Chrome Linuxra is létezik, Movie Maker helyett ott az OpenShot, a Gimp szintén elérhető natívan, mint ahogy az Audacity is.
Meglepetésemre kifejezetten sok játék elérhető natívan, a többinek pedig jelentős részével jól elboldogul a Wine.
A hardverektől kissé tartottam, de végül azt kellett megállapítanom, hogy Win10-en hamarabb futok bele driver-problémákba, mint Linuxon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!