Melyik linuxot használjam erre?
Van egy régi laptopom.
Dual 3GHz procival, 6GB ram-mal.
Szeretnék erre feltenni valamilyen linuxot.
A cél egy itthoni FTP szerver és torrent kliens.
Semmi más.
A gépben egy 750GB-s HDD van.
Sajnos a CD helyére nem tudok betenni semmit (pedig lenne egy 60-as SSD-m) mert halott az a SATA port, úgyhogy vagy a HDD-n lesz a rendszer és az adatok is, vagy olyan linux disztribúció kellene, ami USB meghajtóról el tud indulni ramdisk-be, de a rendszerbeállításokat is meg tudja tartani.
Ez utóbbit preferálnám de nem tudom, létezik-e ilyesmi.
Várom az ötleteket.
Frissen feltelepített ubuntut nem látja a hálózaton sem windows-os (7,10) gép, sem a linux alapú Enigma2-es set top box.
Ubuntu alatt nem tudtam beállítani, hogy a hangkártya S/PDIF kimenetén passtrough módban küldje ki a hangot, mert az kellett volna az erősítőnek.
Ezzel két napig szenvedtem régebben, de feladtam.
Win alatt ez még 5 percembe sem került...
Gugli nagy segítség tud lenni ám.
Tehát ha szeretnél Windows fájlmegosztást Ubuntura, akkor azt először telepíteni kell. Tegyük fel nem tudod, hogy samba-nak hívják szaknyelven, szóval csak annyit írsz be Google-be, hogy "fájlmegosztás Ubuntu" első találat:
...vagy akkor a klasszikus Samba beállítás:
Nos azért nem látja mert a windowsos file megosztás az kimondottan Windows specifikus. Erre a samba van használva mind az enigma boxodon mind a Linuxban. Ha nincs fenn akkor sudo apt install samba a parancs és kész.
Ha grafikusan akarod csinálni akkor Google kereses:
Ubuntu install webmin
Első találat copy paste kb 6 sor, fél perc
Webes server kezelofeluleted van menus díszes kész a servered webes felülete.
Ekkor már nagyon célban vagy mert szervert csináltál 5 perc alatt.
Kéne torrent mi?
sudo apt install transmission
Enter.
Jajj kész ez is. Ja nem állítsuk be
Erre már keress rá te mert telefonon mire beirom megoszulok de 1 perc melo.
Windowson transmission gui feltesz és a server letolt mindent a wines gepen kezelsz
na jo transmission settings:
sudo service transmission-daemon stop
sudo nano /var/lib/transmission-daemon/info/settings.json
itt editalsz:
download dir,
incomplete dir
rpc whitelistbe tedd be a local halozatod, nalam 192.168.2.* igy a csillag helyen barmi lehet hogy igy mondjam es felengedi a torrent daemon
mas tan nem kell
save majd restart
#22: ;(
Topiknyitó feltételek:
"A cél egy itthoni FTP szerver és torrent kliens.
Semmi más."
versus:
"Frissen feltelepített ubuntut nem látja a hálózaton sem windows-os (7,10) gép, sem a linux alapú Enigma2-es set top box."
Ehhez már Samba (vagy esetleg médialejátszókhoz valamilyen DLNA-médiaszerver - minidlna, mediatomb,...) is kell, ami - bár nincs előtelepítve - de tartalmazza a gyári csomagtároló és pillanatok alatt telepíthető és konfigurálható.
"Ubuntu alatt nem tudtam beállítani, hogy a hangkártya S/PDIF kimenetén passtrough módban küldje ki a hangot, mert az kellett volna az erősítőnek."
Ez sem szerepelt a topiknyitó kritériumok - ami egy szimpla torrentezős, fájlszerverről szólt (ami nem igényel a torrentkliensen és az FTP-szerveren mást - még grafikus felületet sem!) - között.
De igen könnyen előfordulhat hogy Linux alatt belefutsz valamilyen hardver-inkompatibilitásba - amihez a gyártó nem mellékel Linuxos drivert, így azt jó esetben a nyílt forrású szoftverközösség csinálja meg 0 dokumentáció alapján. Ha ismert lenne a laptop típusa, talán még segítséget tudtunk volna nyújtani (hátha csinált volna az adott hardverhez drivert).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!