Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Melyik linuxot használjam erre?

Melyik linuxot használjam erre?

Figyelt kérdés

Van egy régi laptopom.

Dual 3GHz procival, 6GB ram-mal.

Szeretnék erre feltenni valamilyen linuxot.

A cél egy itthoni FTP szerver és torrent kliens.

Semmi más.

A gépben egy 750GB-s HDD van.

Sajnos a CD helyére nem tudok betenni semmit (pedig lenne egy 60-as SSD-m) mert halott az a SATA port, úgyhogy vagy a HDD-n lesz a rendszer és az adatok is, vagy olyan linux disztribúció kellene, ami USB meghajtóról el tud indulni ramdisk-be, de a rendszerbeállításokat is meg tudja tartani.

Ez utóbbit preferálnám de nem tudom, létezik-e ilyesmi.

Várom az ötleteket.

2019. máj. 27. 23:14
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:

[link]

...de persze egy ubuntu szerver is bőven elég amire felraksz egy SMB-t, egy FTP-t meg egy Transmissiont

2019. máj. 29. 11:28
 12/27 A kérdező kommentje:

Ubuntut tettem fel, de azzal is problémák vannak.

Sem a samba megosztást, sem az FTP szervert nem tudom konfigurálni terminálban, mert nem tudom azt root-ként futtatni, ezért nem is nyitja meg a szerkesztő.

Nem gondoltam volna, hogy a Linux még mindig ennyire körülményes...

2019. máj. 30. 09:20
 13/27 anonim ***** válasza:

Miért nem tudod rootkent futtatni ?

Mi a nehéz abban hogy beird sudo nano és a file neve

Oszt kész.

A lehető leg egyszerűbb

2019. máj. 30. 09:33
 14/27 anonim ***** válasza:

A Linux még mindig ilyen körülményes?

Windows 7-től sem rendelkezel alapesetben rendszergazdai jogokkal.

Windows parancssor alatt runas-t használsz a parancsok rendszergazdai módban való futtatásához, Linux konzolban meg sudo-t. Rakd fel a Midnight Commandert, azzal egyszerűbb lesz az életed:

sudo apt-get install mc

sudo mc

2019. máj. 30. 13:30
 15/27 anonim ***** válasza:
Mit nem tudsz rootként futtatni? Hogy próbáltad?
2019. máj. 31. 12:32
 16/27 A kérdező kommentje:

Köszönöm a segítségüket, de lemondtam a linuxról.

Windows 10-et tettem fel, tíz perc alatt megvolt minden beállítás.

Ftp szerver működik, torrent kliens is, helyi hálózati megosztás is.

2019. jún. 1. 06:57
 17/27 anonim ***** válasza:
Ezt elég hamar feladtad. :) Pedig biztos érzed, hogy a problémád annyira azért nem általános, szóval kár ezért pl. az Ubuntut okolni.
2019. jún. 1. 08:33
 18/27 A kérdező kommentje:

Többször próbálkoztam már átállni linuxra.

Legtöbbször a megfelelő driverek hiánya és a hálózat kezelés volt a gond.

Mivel szinte csak internetezésre, zenehallgatásra és fotószerkesztésre van használva a gép, elég lett volna Linux is.

Általában az Ubuntu valamelyik disztibúciójával próbálkoztam.

Sajnos a Windows egyszerűbb mint a Linux, hamarabb be tudtam állítani.

2019. jún. 1. 08:43
 19/27 anonim ***** válasza:

dehogynem, nagyon általános..

Ismerősöm 3/4ed éve külfüldön dolgozik heti 10 napot rendszergazdaként..

Azért vették fel, mert egyik főnököt ismerte és mutatta neki hogy ő szervert épített (bedugott egy pen drive-ot egy gépbe, ezt ő úgy vette hogy kifejlesztett egy szervert) . Teli volt géppel egy szoba, az asztalán vagy 8 billentyűzet, monitorok körbe mindenhol mert nem ismerte a remote desktopot windows alatt se úgy nézett ki mint egy sci fi filmben a hacker szobája :)

Télen volt időm tanítgatni, esélytelen volt. Néha valamit megcsinálunk próbálja lemásolni hogy azt hihgyjék hogy rendszert karbantart. Még nem bukott le :)

Egyszerűen nem leli a színes rajzokat a linuxon, egyszerűen nem érti mire jó a billentyűzet, miért kell begépelni valamit, miért van ez a sok gomb, egyáltalán miért van név meg jelszó, teljesen esélytelen.

Nem véletlen hogy a windowsnak van létjogosultsága, színes, barátságos kattint kettőt az ismerős rajzokra és megvan, működik ahogy működik, kész, ennyi..

2019. jún. 1. 08:57
 20/27 anonim ***** válasza:
54%

ejj, a linuxot én nem ajánlom általános használatra, most is windows alól írok, de hogy a hálózat kezelés volt a gond ??

Ember az egész internet linux alapokon fut, minden a linux-unix alapokra vezethető vissza, linux van a routereden, linux van a szolgáltató modemében, linux van a szolgáltató központjában.

Ha valaki pont a hálózat kezelésre panaszkodik akkor ott nagy baj van, de legalább mindenre magyarázatot ad.

2019. jún. 1. 09:01
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!