Melyik linuxot használjam erre?
Van egy régi laptopom.
Dual 3GHz procival, 6GB ram-mal.
Szeretnék erre feltenni valamilyen linuxot.
A cél egy itthoni FTP szerver és torrent kliens.
Semmi más.
A gépben egy 750GB-s HDD van.
Sajnos a CD helyére nem tudok betenni semmit (pedig lenne egy 60-as SSD-m) mert halott az a SATA port, úgyhogy vagy a HDD-n lesz a rendszer és az adatok is, vagy olyan linux disztribúció kellene, ami USB meghajtóról el tud indulni ramdisk-be, de a rendszerbeállításokat is meg tudja tartani.
Ez utóbbit preferálnám de nem tudom, létezik-e ilyesmi.
Várom az ötleteket.
...de persze egy ubuntu szerver is bőven elég amire felraksz egy SMB-t, egy FTP-t meg egy Transmissiont
Ubuntut tettem fel, de azzal is problémák vannak.
Sem a samba megosztást, sem az FTP szervert nem tudom konfigurálni terminálban, mert nem tudom azt root-ként futtatni, ezért nem is nyitja meg a szerkesztő.
Nem gondoltam volna, hogy a Linux még mindig ennyire körülményes...
Miért nem tudod rootkent futtatni ?
Mi a nehéz abban hogy beird sudo nano és a file neve
Oszt kész.
A lehető leg egyszerűbb
A Linux még mindig ilyen körülményes?
Windows 7-től sem rendelkezel alapesetben rendszergazdai jogokkal.
Windows parancssor alatt runas-t használsz a parancsok rendszergazdai módban való futtatásához, Linux konzolban meg sudo-t. Rakd fel a Midnight Commandert, azzal egyszerűbb lesz az életed:
sudo apt-get install mc
sudo mc
Köszönöm a segítségüket, de lemondtam a linuxról.
Windows 10-et tettem fel, tíz perc alatt megvolt minden beállítás.
Ftp szerver működik, torrent kliens is, helyi hálózati megosztás is.
Többször próbálkoztam már átállni linuxra.
Legtöbbször a megfelelő driverek hiánya és a hálózat kezelés volt a gond.
Mivel szinte csak internetezésre, zenehallgatásra és fotószerkesztésre van használva a gép, elég lett volna Linux is.
Általában az Ubuntu valamelyik disztibúciójával próbálkoztam.
Sajnos a Windows egyszerűbb mint a Linux, hamarabb be tudtam állítani.
dehogynem, nagyon általános..
Ismerősöm 3/4ed éve külfüldön dolgozik heti 10 napot rendszergazdaként..
Azért vették fel, mert egyik főnököt ismerte és mutatta neki hogy ő szervert épített (bedugott egy pen drive-ot egy gépbe, ezt ő úgy vette hogy kifejlesztett egy szervert) . Teli volt géppel egy szoba, az asztalán vagy 8 billentyűzet, monitorok körbe mindenhol mert nem ismerte a remote desktopot windows alatt se úgy nézett ki mint egy sci fi filmben a hacker szobája :)
Télen volt időm tanítgatni, esélytelen volt. Néha valamit megcsinálunk próbálja lemásolni hogy azt hihgyjék hogy rendszert karbantart. Még nem bukott le :)
Egyszerűen nem leli a színes rajzokat a linuxon, egyszerűen nem érti mire jó a billentyűzet, miért kell begépelni valamit, miért van ez a sok gomb, egyáltalán miért van név meg jelszó, teljesen esélytelen.
Nem véletlen hogy a windowsnak van létjogosultsága, színes, barátságos kattint kettőt az ismerős rajzokra és megvan, működik ahogy működik, kész, ennyi..
ejj, a linuxot én nem ajánlom általános használatra, most is windows alól írok, de hogy a hálózat kezelés volt a gond ??
Ember az egész internet linux alapokon fut, minden a linux-unix alapokra vezethető vissza, linux van a routereden, linux van a szolgáltató modemében, linux van a szolgáltató központjában.
Ha valaki pont a hálózat kezelésre panaszkodik akkor ott nagy baj van, de legalább mindenre magyarázatot ad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!