Milyen operációs rendszert ajánlanátok a következő setupra?
Dell E4310.
8giga ddr3
i5 M520 2.40 Ghz.
Használtam vettem a laptopot.
Jelenleg egy Win7 van rajta, csekkoltam a széria számát de a Microsoft honlapjára beírva nincs találat, tehát nem eredeti. Mindenképp szeretném újratelepíteni mert időszakonként a Win intéző összeomlik és csak a restart segít.
2 lehetőséget látok magam előtt.
Felteszke egy torrentről szerzett tört oprendszert. Ennek annyira nem vagyok a híve már csak azért sem mert érzékeny adatokat tárolok a laposon.
2. lehetőség, hogy linuxot telepítek fel. Mit gondoltok ezekről a lehetőségekről? Linux esetében milyen verzió ajánlott?
A gépet kizárólag szövegszerkesztésre, böngészésre, tanulásra használom. Néha videó és képszerkesztésre.
Office-nak ott az online MS office vagy a Libre office.
A driverekkel nem kell bajlódni alapból menni fog minden.
A család jól elvan évek óta a linuxszal hasonló felhasználás mellett és nem panaszkodnak, hogy vírusos lesz, meg hogy összeomlik és hasonlók.
Na megjöttek a Linuxosok :)
Én Debiant használok pár éve, meg vagyok vele elégedve, sokkal jobban, mint bármilyen másik rendszerrel. Közben egy darabig volt fenn Slackware, Suse, és Ubuntu is, de mindig visszakerült a Debian. Jó szívvel tudom ajánlani, ha nyitott vagy és türelmes.
De állítólag a Linux Mint és a Manjaro felhasználóbarátabb rendszerek, érdemes lenne kipróbálni ezeket is.
Linux esetén szerintem nem a gép lesz a fő tényező döntéskor (ezen kb. bármelyik népszerű disztró elfut), hanem hogy te melyiket találod barátságosnak. A Linux Mintre +1 szavazat, de legjobb, ha kipróbálsz párat, és eldöntöd.
Egyet ne feledj: A Linux (disztrók) nem pót-Windows vagy "másik" Windows, nem madaras-teszkó, hanem egy (ill. több) önálló operációs rendszer. Biztos lesznek újdonságok, szokatlan dolgok benne, de ha érdekel és türelmes vagy megtanulni, akkor azt meghálálja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!