Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Linux mint 18.3 cinnamon -...

Thyeby kérdése:

Linux mint 18.3 cinnamon - Live mod Pendrive-rol. Magyar billentyuzet hogyan?

Figyelt kérdés

Probalgatom a rendszert. Nem tudom az egyebkent magyar billentyuzetemet magyarul hasznalni.

A Firefoxban sem tudok beallitani semmit.

A telepitest sem latom vegrehajtodni.

Az a baj, hogy csak live modban vagyok? Ha installalom a linuxot, akkor is ilyen orulet aprosagokat is megoldani?

Tetszene pedig.

#Linux live magyaritas #Live korlatai?
2018. ápr. 15. 18:20
1 2 3
 11/25 A kérdező kommentje:

Lehetséges a KDE, Gnome, etc. GNU-kat úgy feltelepíteni a Cinnamon mellé, hogy beteszem az USB telepítőt, elindítom, és guru módban nem kérek teljes telepítést, csak ominózus összetevőket?

Ha nem lehetséges, akkor hogyan és honnan tudom egyéb módon úgy feltelepíteni, hogy a már meglevő rendszer, és annak beállításai maradjanak? (A szoftverkezelőben nem sikerült elérnem GNU-t)

További kérdésem, hogy USB nyomtatót hogyan lehet áterőltetni a Mint rendszeren?

2018. ápr. 19. 08:49
 12/25 A kérdező kommentje:
Bocsi! Fentebb rendre GNU-t írtam GUI helyett.
2018. ápr. 19. 08:54
 13/25 anonim ***** válasza:

GUI install: [link]

(Esetleg ubu tárolót hozzá lehet adni, de nem feltétlen szükséges..)

Nyomtató esetén többnyire automatikusan felismeri.

De vannak típusok amihez külön "drivert" kell telepíteni.

Ezt ugyan úgy a gyártó oldaláról le lehet tölteni.

2018. ápr. 19. 10:21
 14/25 anonim ***** válasza:

A normálisabb nyomtató márkákat (HP, Samsung, Epson) többnyire magától felismeri és kezeli. Újabb típusoknak kellhet driver. Samsunghoz, Canon-hoz és asszem HP-hoz is van univerzális driver, ami kb mindent visz.

Egy kis krampácsolással amúgy szinte bármilyen nyomtatót szóra lehet bírni.

2018. ápr. 19. 13:23
 15/25 A kérdező kommentje:

GUI install kipipálva. Nagyon szépen köszönöm! Múkod. (Jelenleg épp el vagyok tévedve a KDE felületen - azt se tudom, hogy fogok innen kijutni. Őrület sokrétű, szinte kiismerhetetlen, megszállottak Mekkája.)

Tekintve, hogy rám esteledett, a nyomtatóra ma már nem is jut időm. Alapban nem ismerte fel. Noszogattam, engedte kiválasztani, és látszólag el is indította. Csak mert ez USB-s (KYOCERA FS-1030D), nem tudtam, hogyan állítsam be, mert ajánlott soros, párhuzamos portot, aztán volt még a listában E=m*c², meg mindenféle tudományos atommaghasadás, de USB sajnos nem. A nyomtatót engedte szépen beállítani, választhattam tájolást, duplexet, Eco módot, mindent, ami a Kyocerámon van. El is küldte a nyomtatást, de papíron sajnos nem jelent meg semmise.

No, majd holnap, ha ismét engedi kicsit az időm, lógok ismét a cicin, és kérdezlek Titeket, mígcsak nem látok valami fényt az alagút végén.

Nagyon sokat segítettetek, eddig gyakorlatilag lépésről lépésre minden problémámon átsegítettetek - és minden sikerált elsőre!

Nagyon köszönöm ezt az önzetlen törődést!

Addig is egy újabb probléma:

Miután feltoltam a Mint-et mostmár élesbe, dual boot-al, kényszerülök békítgetni a W7-emet a Linux-al. Besértődött, elszállt a redmondi idő, és valahányszor oda lépek be, rendre pontosan két órát kések. Ha kérem az azonnali idő frissítést, rögtön rendben van, csak ugye az macera minden belépéskor.

2018. ápr. 19. 21:30
 16/25 Alain Delon ***** válasza:

A Gutenprint fent van? Én azt használtam, mikor nyomtatóm volt. Simán ment vele minden.

A KDE felfedezéséhez sok sikert! Bee free!, hogy a KDE jelmondatával éljek! Jó lesz az. Egy dolog, amire én is pár napja jöttem rá: alkalmazás indításához elég, ha lenyomod az indítani kívánt alkalmazás nevének első betűjét, erre bedobja a klasszikus Alt+F2-es programindítót (ez a KRunner a KDE-ben), és ott vannak a listában az olyan betűs alkalmazások. Pl. ha a Firefoxot akarod elindítani, elég csak lenyomni az "f" billentyűt és jön KRunner az f-es alkalmazások listájával. A KDE fő fájlkezelői a Konqueror és a Dolphin. Én a Konquerorban azt szeretem, hogy a felület lényegében végtelenségig osztható függőlegesen és vízszintesen egyidejűleg. A Dolphin vagy csak függőlegesen vagy csak vízszintesen osztható.

A KDE natív alkalmazásai klasszikusan a k-betűs alkalmazások: KMail, Ark, Kopete Okular, Kdenlive. Az asztali mütyürök itt a plasmoidok (még a panel is az), maga az asztal a Plasma munkaterület. Beállathatsz az asztalok között kockaváltást, virtuális kockára, hengerre, gömbre tudod tenni az asztalokat. Az Akonadi szerver az adataidat fogja össze olyan alkalmazások számára, mint levelező, naptár, emlékeztető stb. alkalmazások. Külön aktivitásokat indíthatsz, amikben egymástól függetlenül futtathatod az alkalmazásokat. Olyasmi ez, mintha kijelentkeznél és egy másik felhasználóval bejelentkeznél. Ennek segítségével akár több száz asztalon is dolgozhatsz egyszerre, ha bírja a procid és a memóriád. Bármikor válthatsz az aktivitások között, és folytathatod, amit előbb abbahagytál. Szóval nem csak a "mütyürök" miatt jó a KDE. Van, aki csak ezt látja belőle, mert még sosem vágott bele, hogy felfedezze. Én meg midig csak ezt használtam a 4.1-től kezdve. Láttam, hogy fejlődött. Most a Plasma5-tel adtak egy másik irányt neki, de a lényeg ugyanaz.

2018. ápr. 20. 08:49
 17/25 A kérdező kommentje:

Köszönöm!

Írtál egy hétre való feladatot! :D

Ha már KDE:

Csak azzal a trükkel sikerült egy shell-t megnyitnom, hogy telepítettem a Gnome Terminátort, és abban végre hozzájutottam a bash-hoz.

De kínlódok. Nem léptet be rootként. Azt írja, hogy ahhoz lehetséges, hogy a wheel csoportnak tagja kell, hogy legyek. No, én itt nem találtam fiókbeállításokat sehol, sehogy. Vissza a Cinnamonba, emlékeztem, hogy ott egy kattintás, és van új felhasználó, új csoport. Létrehoztam azt a qrva wheel group-ot, tagjává tettem magam, és irány vissza a KDE-be, hogy mosmánosztán. De hiába, ismét kidobott. A jelszavamat nem fogadja el, mikor root-ként kellene múkodni a bejelentkező ablak beállításaihoz.

Másik bajom az, hogy amikor be akarok lépni a KDE felületre egy átjelentkezéssel, elveszi a numlock-ot, és azt háromszor is meg kell nyomnom ahhoz, hogy végre akceptálja a numpad-emet.

Szóval nem megy itt minden simán. Nincs ellenfél, ez a jelszavam úgy általában, de itt azért jobban tetszene, ha alkotni lehetne annak minden örömével, s nem küzdeni helyette.

2018. ápr. 20. 09:13
 18/25 Alain Delon ***** válasza:

Shell: Vagy az Alt+F2-vel, vagy ahogy fentebb írtam, hogy csak simán kezdd el írni, hogy "konsole". Az a KDE natív terminálprogramja. Ha ez elindult, be kell írni, hogy kdesu, és ezután írhatod a jelszavad. Gondolom, mert most én a Netrunner rendszerhez keresek root jogszerzési módot és ezt találtam. (Egyébként én openSUSE-val vagyok, ott elég a "su".)

Azt a numlock problémát én is ismerem már rég. Nem tudom, miért van.

Amiatt ne aggódj, hogy a rendszer meg akar védeni magadtól. Elég egy rossz kattintás root joggal, és lehet, hogy telepítheted újra az egész rendszert.

2018. ápr. 20. 14:15
 19/25 A kérdező kommentje:

Köszi!

Este kipróbálom.

Iíígen, teljesen igazad van ezzel a su joggal. Azért mégis: A linux híres a végtelen szabadságérzetről, és én most épp a korlátokba ütköztem - ez némi ambivalencia, ugye.

Tisztában vagyok azzal, hogy mint minden rendszert, ezt is tanulni kell. Azzal is, hogy nem elég kattintgatással tanulni. Tudom azt is, hogy ha már elég jól ismeri valaki a junikszot, nem lesz sose jogosultság problémája. Mégis: Könnyebb azt úgy megtanulni, hogy engednek szabadon akár beomlasztani az egészet. Akinek nem elég figyelmeztetés az, hogy rendszergazda jogokat visel, és ehhez a kezdőknek ezt minden alkalommal a jelszó bepötyögésével kell csekkolni, az szerintem nem fog akarni sose lunuxozni.

A Suse holt tart most? (Anno én is azt használtam, meg a piroskalapot. Érdekességképpen megjegyzem, hogy az egyik legkedvesebb disztribúcióm a Corel Linux volt. Eszméletlenül gyors, letisztult, stabil korában kiszállt a Corel a Linuxvilágból. Vérzett a szívem miatta, akár fizettem volna is érte.) A SuSe most fizetős?

2018. ápr. 20. 16:27
 20/25 A kérdező kommentje:

No, kipróbáltam:

"Konsole"-t telepíteni kellett.

- kdesu parancsot nem ismeri

- su próbálkozásra jelszót kér, de aztán hitelesítési hibával kidob.

Nincs jogom saját magamhoz.

2018. ápr. 20. 16:59
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!