Miért szeretnek az emberek operációs rendszer nélküli laptopot/gépet venni?
Egyszerű, mert olcsóbb, mivel a gyártó nem építi bele az operációs rendszer árát, ami +15-20 eFt. Illegális Winf*st, meg aki nem teljesen agyhalott, semmi perc alatt tud telepíteni. Hazámban meg retorzióra sem számíthat miatta a delikvens. Rendkívül ritkán lehet olyat hallani, hogy valakit ezért bírságolnak meg.
Sőt, lehet az eBay -en is licenecet venni 1-2 ezerért (és ez még mindig nem 20 ezer ugye). Bár én ezt a mai napig afféle fél-legális megoldásnak tartom. Annyit nyer vele a delikvens, hogy nem kell kétes eredetű aktivátort használni, amibe ki tudja milyen ártó kód lapul, azon kívül hogy aktiválja a Winf*st.
Persze lehetne ingyenes Linux -ot is használni, de az szerintem a töredékét sem teszi ki, az OS nélküli gépek vásárlóinak. Inkább a tört Winf*s a menő.
Magyarországon nem árulhatnak laptopot op. rendszer nélkül.
Sajnos pár éve legtöbb gépre olyan BIOS került, ami nagyon megnehezítette egy Linux rendszer telepítését. Lényegében lekódolták a pc-ket, hogy csak egy bizonyos kulccsal rendelkező rendszert lehetett telepíteni, de ezzel a kulccsal csak a Win rendelkezett.
Nagyon sokat kellett keresgélni az interneten, mire találtam olyan leírást, amivel ez kikerülhető lett, és Linuxot is engedett telepíteni, de ez akár a pc "halálához" is vezethetett volna.
Egyébként is gyűlölöm a Win 8-10 rendszereket, utálom a gépházas szarságot, utálom, hogy nem tudom a BIOS-t elérni f2-vel, de sajnos a legtöbb gépre ráokádják a Win 10-et, mintha mindenkinek kötelező lenne ezt használni.
Szerencsére a nagy felháborodásnak köszönhetően ma már a Linux disztrók is rendelkeznek a telepítéshez szükséges kulccsal, de ettől függetlenül nem szeretnék látni a gépemen még új korában se Windowst.
"Magyarországon nem árulhatnak laptopot op. rendszer nélkül."
Ja, valóban van rajtuk FreeDOS, de azzal annyit értsz, mintha valóban semmi nem lenne rajta. :D
Sőt a laikusoknak meg is nehezíti az új Windows telepítését, mert olyan fájlrendszert használ, amint már csak saját maga támogat.
A FreeDOS is operációs rendszer. :D
Amúgy most megnéztem a laptopokat, és csakugyan lehet kapni steril gépeket. Sok értelme nem is volt annak a törvénynek, ami ezt tiltotta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!