Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Mi történik az Ubuntu 15.10...

Mi történik az Ubuntu 15.10 lejárta után?

Figyelt kérdés

Olyan rendszert keresek ami friss. Két lehetőséget vettem észre, egyik az Ubuntu 15.10, másik az OpenSuse42.1

Ubuntut találnám nyerőnek a nagyobb programkínálat és talán kicsit részletesebbsége miatt.

Azt viszont nem tudom, hogy hogyan működnek az Ubuntu kiadványai? Az LTS az 2019-ig támogatott, de abban kevésbé friss alkalmazások találhatóak meg (pl: Libre office csak 4.3-as)

A 15.10-es viszont csak 2016-ig támogatják.

Mi történik ez után? Újra kell telepítenem az Ubuntut? Vagy fel fog kínálni frissítést amiben az újabb (rövidtávú) rendszerre frissíthetek?

2015. dec. 7. 11:33
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Természetesen fel fog kínálni frissítést!

Ennek ellenére, nem igazán javaslom, mert többször szükséges főverziót ugrani, ami néha nem zökkenőmentes.

LTS verzió stabilabb és sokáig nem kell ilyesmitől tartanod.

Ha a legfrissebb programok kellenek, akkor azzal is számolnod kell, hogy több bennük a hiba. Ellenben az LTS verzióban is megoldható, úgy új verziókat használj... (pl én LibreOffice esetén: [link] )

2015. dec. 7. 11:38
 2/6 A kérdező kommentje:

Értem...

Office progit, videovágót mint Kdenlive-t, Blender, Audacity, Gimp és hasonló programokat szeretnék használni.

OpenSuse 42-vel nincs véletlenül tapasztalatod?

Nagyon megtetszett, azért is mert friss és telepítéskor válogathatok a telepítendő keretrendszerek között.

Viszont Ubuntu is elég jónak tűnik.

2015. dec. 7. 11:49
 3/6 anonim ***** válasza:
OpenSuse-ről nincs tapasztalatom (debian vonalat kedvelem), de arról sem hallottam rosszakat.
2015. dec. 7. 12:17
 4/6 anonim ***** válasza:

Az Ubuntu LTS verzióinál is csak az a helyzet, hogy a LibreOffice-ból és a többi programból egy régebbi verziót telepít automatikusan. Ezeket azonban simán lecserélheted újabbra. Megvan ennek a módja, szóval ez nem lehet hátrány.

A LO-nál azonban körültekintően válaszd ki, hogy melyik verziót szeretnéd: stabil, friss, előzetes. Jelenleg a legújabb verzió az 5.1.0.0 béta2, de ez azonban még nagyon megbízhatatlanul működik, éles használatra nem, csak tesztelésre és hibakeresésre való. Az alábbi oldalról is látható, hogy a 4.4-es verziót már nem érdemes telepíteni, mert hamarosan lejár a támogatottsága, és egy-két héten belül megjelenik az 5.0.4-es verzió, ami már szintén stabilnak számít. [link]

2015. dec. 8. 13:07
 5/6 anonim ***** válasza:
A Suse szerintem jobb egy amatőrnek mint az ubuntu , elég egyszerű , van egy beállításközpontja yast néven , rpm csomagkezelés , jó Kde támogatás (Debian Kde-t persze azért nem tudja lenyomni:>) és a legfontosabb viszonylag stabil rendszer.
2015. dec. 8. 13:20
 6/6 A kérdező kommentje:

Profi semmiképpen nem vagyok, de sok rendszert kipróbáltam már. Elég sokat. LibreOffice verziónál tudom mit kell választani, nem is ő fogja a legnagyobb gondomat jelenteni.

Példaként Gimp2-ből hamarosan jön a 2.9 és abban nagyon sok szép újítás lesz.

Sajnálom, hogy Ubuntut ennyire hanyagolják. De talán abból is fogok találni tárolón kívüli verziót.

Ugye itt a gond az, hogy mivel nem friss a tároló ezért máshonnan kell kutakodni a cuccok után.

Szerintem Ubi mellett maradok programtelepítés és egyéb szempontok miatt. 42-es Suse nagyon szép és friss, de... Nehéz döntés volt... Még változhat is.

Köszönöm a segítséget és nyugodtan írjon még aki gondolja, olvasni fogom.:)

2015. dec. 9. 21:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!